Forbesova lista

Ove restorane trebate posjetiti u 2023: večera na vrhu Dolomita ili japanski underground?

 Alpinn Food Space Official Page/
Poseban žiri izdvaja svoje favorite kojima ili predviđaju blistavu budućnost ili im se zbog doživljenog iskustva uvijek rado vraćaju.

Iako je 2022. godina bila izazovna za svijet restorana, scena raste. Nekoliko odabranih stručnjaka koji uživaju u dobroj hrani, ali se njome i profesionalno bave, za Forbes navode mjesta na koja se rado vraćaju.

Restorane istaknute po abecednom redoslijedu koje vrijedi posjetiti ove godine ocjenjuju Kristian Bask Thomsen, ambasador vrhunskih chefova i restorana, nagrađivani redatelj filma "Michelin Stars", producent... Zatim mladi Marco Invernizzi, prvi majstor bonsaija izvan Japana te strastveni tragač za najinovativnijim svjetskim restoranima, ali i litavski supermodel i svjetska ambasadorica hrane Aiste Miseviciute, koja je svoje gurmansko ime stekla blogom "Tko je rekao da modeli ne jedu?", a sada vodi još utjecajniji Luxeat.

Tročlani žiri napravio je popis od deset restorana diljem svijeta koje su htjeli "opjevati".

AlpiNN Food Space & Restaurant, Marebbe, Italija

Vođeni naprednom filozofijom svjetski poznatog chefa Norberta Niedelkoflera "Cook the Mountain", ovaj je inovativni restoran smješten na vrhu jednog od vrhova veličanstvenih talijanskih Dolomita.

"Gosti ovdje mogu uživati u jelovniku inspiriranom planinom, koji se slaže sezonski i temelji na održivom pristupu lokalnim namirnicama u jedinstvenom blagovaonskom prostoru koji izgleda poput dnevnog boravka i ima prekrasan pogled od 270 stupnjeva na doline i snježne planine.

Gosti ovdje osjećaju, dišu, kušaju i na kraju se izgube u jedinstvenom prirodnom ambijentu restorana s najvišim fine diningom u Europi”, objašnjava Invernizzi.

Bagá, Jaén, Španjolska

Prije nego što je otvorio Bagu sa svega sedam mjesta u svom rodnom gradu i dobio svoju prvu zvjezdicu, chef Pedro Sánchez, koji je ujedno i vlasnik restorana, prošao je klasičnu francusku obuku u Château de Bagnols, kao i uz španjolske legende kao što je Martín Berasategui.

“Njegovo kuhanje je tehnički savršeno, utješno i ukusno,” kaže ona, “ali u isto vrijeme ono je hrabro i pomiče granice kreativnosti. Stvarno se vidi Pedrov talent. Tko bi uopće pomislio poslužiti 180 dana odležanu govedinu s umakom od vanilije ili saće s pralinama od pečenog češnjaka? No, u njegovim briljantnim rukama sve te kombinacije funkcioniraju savršeno”, naglasila je Miseviciute.

Haoma, Bangkok

"Haoma je drugačije, vrlo originalno i zabavno iskustvo fine dininga", kaže Brask Thomsen. "U međuvremenu, to mora da je jedan od najodrživijih restorana na svijetu."

Počeo je kao "novoindijski" restoran s impresivnim urbanim vrtom u chefovoj kući (od tada se preselio u susjednu kuću), a uzgajaju i vlastitu ribu. "Oni čak poslužuju tajlandsko-monsunsku kišu kao vodu pa nude gaziranu i "običnu", a da ne spominjemo da imaju čarobni vinski program." Brask Thomsen sažima: “Haoma je super strastveni kulinarski projekt koji je uz jela za restoran do sada skuhao i pola milijuna obroka za beskućnike u Bangkoku. Dobrota postoji.”


Napomena urednika: Haoma je u međuvremenu dobila prvu Michelinovu zvjezdicu.

Ikoyi, London

“Jedan od najvećih vizionara među europskim chefovima svoje generacije, Jeremy Chan osnovao je Ikoyi s prijateljom Iréom Hassan-Odukaleom 2017. godine, inspiriran nigerijskom kuhinjom, nečim u to vrijeme neviđenim u Londonu, ali i šire.

Dvije Michelinove zvjezdice i pet godina kasnije, Ikoyi je uvelike prerastao sam sebe o čemu smo i pisali u Dobroj hrani. Kuhanje je i dalje spektakularno zahvaljujući upotrebi zapadnoafričkih začina, ali je više usredotočeno na interpretaciju britanskih sezonskih namirnica i proizvoda iz najboljeg uzgoja", ističe Miseviciutea.

Jean-Georges, Philadelphia, SAD

Nakon što se popnete na 60. kat najviše zgrade u gradu, spuštate se niz stubište "okupano" vodopadom, na dnu kojega vas dočekaju kolica sa šampanjcem u "jednom od najspektakularnijih restorana u Sjedinjenim Državama", opisuje Invernizzi.

"Dok uživaju u zalasku sunca, gosti doživljavaju globalne okuse ukorijenjene u francuskoj tehnici zbog kojih su svi Jean-Georgesovi restorani toliko dragi mnogima diljem svijeta."

Chefica Cornelia Sühr oko sebe okuplja raznolik tim profesionalaca, od kojih su mnoge žene, a surađuje i s keramičarima na stvaranju jedinstvenog posuđa u kojemu servira jela. Jean-Georges predstavlja "elegantna, ali odlučujuća dva jelovnika od šest sljedova".

Lafleur, Frankfurt

"Usred visokih zgrada i financija, Lafleur s dvije Michelinove zvjezdice nalazi se u divovskom vrtu palmi", opisuje Brask Thomsen. "Ovdje Andreas Krolik od 2014. kuha vegansku visoku kuhinju, mnogo prije nego što je to postalo trend. On to čini s intenzitetom, dubinom i složenošću zbog koje zaboravite na nedostatak mesa ili morskih plodova.

Zapravo, Lafleur poslužuje dva menija: klasičniji, koji se temelji na morskim plodovima, kavijaru, mesu, foie grasu i - divan je, ali veganski degustacijski jelovnik je glavni razlog zbog kojeg biste trebali posjetiti ovaj restoran". Brask Thomsen također je oduševljen vinskom kartom s, kako navodi, "dubokim vinima klasičnih vrhunskih proizvođača koja inače ne biste povezali s veganskom kuhinjom".

La Villa Madie, Cassis, Francuska

“Što kažete na ručak s prekrasnim pogledom na more u slikovitoj mediteranskoj luci Cassis?”, pita Miseviciute.

Najnoviji francuski restoran s tri zvjezdice, La Villa Madie, vodi chef Dimitri Droisneau, rodom iz Normandije koji je radio u vrhunskim restoranima u Parizu prije nego što se prije 15 godina preselio u južnu Francusku i preuzeo La Villu Madie sa suprugom Marielle.

“Njegova ljubav prema jugu ogleda se i u njegovoj kuhinji, koja je puna sunca, boja i majstorski uravnoteženih okusa. Bez sumnje, jedno od najboljih otkrića ove godine”, opisala je Miseviciute.

Mélisse, Santa Monica, SAD

"Restoran chefa Josiaha Citrina, koji je postao institucija u Los Angelesu, transformirala se iz velike sale sa 70 sjedećih mjesta u prekrasnu blagovaonicu iza pozornice", divi se Brask Thomsen.

Mélisse ima zaseban ulaz i otvorenu kuhinju, gdje škotski chef Ian Scaramuzza kuha kreativne jelovnike kalifornijske kuhinje za samo 14 gostiju za pet stolova, prava je divota kada za večerom slušate vinilne ploče kao što su Rolling Stones, Aretha Franklin, Oasis i Queen. Da, molim".

Silver Lakes, Alazani Valley, Gruzija

U Kakhetiji, povijesnoj zemlji jantarnog vina - Gruziji, s veličanstvenim pogledom na gorje Kavkaza, pronaći ćete restoran na farmi Silver Lakes, kaže Brask Thomsen. Riječ je o novom projektu "kraljice gruzijske gastronomije", Tekune Gachechiladze. To je "restoran na farmi udaljen od asfaltiranih cesta - i gotovo od zakona".

Dolazak tamo uključuje dvosatnu vožnju planinskim cestama od Tbilisija, potencijalno s divljim psima koji jure za vašim automobilom, dok "ne uđete u ovo netaknuto imanje koje nudi ono što se najbolje može opisati kao ultra šarmantna ljetna vila. Tekuna, mora se priznati, jednako dobro zna kako kuhati i ugostiti.”

Tsurutokame, Tokio

“Uske stepenice vode goste u podzemlje do vrlo jedinstvenog restorana u kojem su svi chefovi - žene”, kaže Invernizzi. "Ovo je jedino takvo mjesto u Japanu".

Četrnaest sjedala za tradicionalnim drvenim pultom ima neometan pogled na tim sastavljen od kuhara koji su predani posluživanju "najboljeg sezonskog kaiseki iskustva, koristeći svu svoju gracilnost, sinergiju, kao i noževe i tave.

Nijedan izazov nije prevelik za ovaj inspirativan tim, koji ne samo da dijeli kuhinju, već provodi sate zajedno proučavajući jezike, kaligrafiju, keramiku i mnoge druge oblike umjetnosti kako bi uvijek unapređivali svoje vještine i kao ljudi i kao chefovi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:31