KNEDLE, A NISU

Brzi i hrskavi njoki s prezlama i marelicama u mojoj su kuhinji veći hit od klasičnih knedli

 Lidija Lončarić
Kada vam se jedu knedle, a njoki su sve što imate, napravite ovu jednostavnu poslasticu s marelicama

Volite i radite li za vrijeme ljetnih mjeseci punjenu papriku barem jednom u dva tjedna, zasigurno ste često zaokupljeni mislima o točnoj količini pire krumpira. Naime, s tim se problemom baš uvijek borim i sama. Usudila bih se reći kako je pogoditi pravilnu količinu pire krumpira koja će iz lonca nestati u isto vrijeme kad i punjena paprika - ravno dobitku na lotu.

Nekad ga pojedem više nego što bih trebala samo da se ne baci, a nekada, kada sam posebno dobre volje i kuha mi se čak i nakon što sam već pospremila kuhinju, od ostatka pirea napravim njoke. Uvijek je to, onako, od oka. U zdjelu ubaciš ostatak pire krumpira, dodaš jaje, ubaciš brašna toliko da se može zamijesiti, a nije pretvrdo pa sve zajedno sjediniš. Narežeš na željeni oblik, a dok se njoki kuhaju u vreloj vodi, još jednom se iznova bacaš na čišćenje kuhinje. I dok sam ovih dana po stoti put ponavljala upravo tu istu radnju, na pamet su mi pale knedle i instantno sam požalila što njoke ovog puta nisam pretvorila u slatke kuglice.

image
Lidija Lončarić


Onda sam se sjetila maminih hrskavih luleka u maslacu i prezlama i na pamet mi je pala dekonstrukcija knedli. Kad malo promislim, nakon što sam isprobala ovo, usudila bih se reći kako ću se ovoj dekonstrukciji vratiti češće nego klasičnim knedlama, toliko je dobro ispalo.

Voljela bih reći da je u pitanju jednostavnija varijanta, no kad se sve zbroji i oduzme, osim pakiranja marelica u tijesto, postupak vremenski nije ništa kraći, ali je dobra ideja kada su domaći njoki sve što imate u zamrzivaču, a baš vam se jedu knedle. I pripazite da su stvarno domaći, ne garantiram da ovo uspijeva s kupovnima.

Trebat će vam:

domaći njoki

1 žlica šećera za marelice

1 žlica maslaca za marelice

1 žličica ekstrakta od vanilije

3 marelice

1 žlica maslaca za krušne mrvice

2 žlice krušnih mrvica

1 žlica šećera za krušne mrvice

Priprema:

Njoke najprije kuhajte u vreloj vodi dok ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme na tavi otopite maslac i dodajte žlicu šećera i ekstrakt vanilije. Na to dodajte na pola prerezane marelice i kuhajte na srednjoj vatri. Marelice kuhajte sa svake strane oko 4-5 minuta ili dok ne omekšaju, ovisno o tome koliko su zrele i tvrde ili mekane. Svakako pripazite da šećer ne zagori. Kada su omekšale, izvadite ih na tanjur i pokapajte sirupom koji je ostao u tavi. U istu tavu dodajte žlicu maslaca i pustite da se otopi. Dodajte njoke i pustite da se malo zapeku sa svih strana. Dodajte krušne mrvice i žlicu šećera pa sve dobro promiješajte. Pecite tako još 4-5 minuta, a zatim prebacite na tanjur i poslužite uz marelice, a može i sladoled.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:54