DANAS KUHAM

Ovi domaći njoki od bundeve će vas raspametiti, a neće vam oduzeti puno vremena za pripremu

Sezonski ručak nikad nije bio brži. Pripremite domaće njoke, dodajte jednostavan umak od rajčice i uživajte

Velike, čvrste i oble bundeve trenutačno se mogu naći kod svake druge kumice na tržnici, što znači da je pravo vrijeme da ovu izdašnu namirnicu iskoristite za finu kremastu juhu, bučnicu ili pak zasitne njoke kojima treba tek malo maslaca ili umak od rajčice da se pretvore u fantastično jelo. Bundevu pritom možete prvo ispeći u pećnici kako bi se karamelizirala ili, ako ste u žurbi, naribati sirovu pa kratko popržiti na tavi kao u našem receptu. Poigrajte se začinima, eksperimentirajte i vjerujemo da ćete uživati u rezultatima.

Trebat će vam:

žlica suncokretovog ulja
400 ml umaka od rajčice
žlica cvjetnog meda
500 g muškatne bundeve
200 g kuhanog krumpira
50 g maslaca
parmezan ili Grana Padano
papar
koštice bundeve za posipanje

Priprema:

Zagrijte u tavi malo ulja i izlijte umak od rajčice da se zagrije. Ako je umak malo kiselkastiji, dodajte žlicu meda da ublažite okus. U zdjelu sitno naribajte očišćenu muškatnu tikvu. Pomiješajte tikvu s kuhanim krumpirom i maslacem u smjesu. Na maslacu kratko tostirajte grubo narezane bučine sjemenke. Smjesu od tikve i krumpira oblikujte u njoke i pritisnite vilicom. Kuhajte njoke u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Njoke ocijedite, stavite u tanjur i prelijte ugrijanim umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:30