ZA POD ZUB

Ovi štapići sa slaninom i šparogama u mojoj su kuhinji pravi hit, jednostavniji su i od kiflica

 Lidija Lončarić
Odmah napravite dvostruku količinu ovih proljetnih štapića i nemojte reći da vas nisam upozorila

Dobre kiflice moraju biti lagane i prozračne, slojevite, pogodne za rezanje na pola i punjenje po želji, a volim i da se u svakom zalogaju osjeti nešto više od običnog tijesta. U svoje omiljene kiflice ili, kako ih zovem, lažne kroasane, zato volim upakirati i poštenu količinu maslaca. Ako se već debljamo, neka to bude sa stilom. Recept za upravo te kiflice već sam otkrila i možete ga pronaći ovdje, no razlog zbog kojeg ovo pišem su štapići koje sam probala nedavno i koji su nešto posve suprotno od mojih savršenih kiflica, a svejedno su me uspjeli oduševiti.

Naime, prijateljica je za jedno gastro druženje napravila prejednostavne, tanke, hrskave štapiće s maslinama po receptu Paula Hollywooda, ja sam se odmah zaljubila u teksturu, a kada mi je ispričala koliko su jednostavne za pripremu, zasukala sam rukave i istog časa ih napravila u nekoj svojoj, proljetnoj varijanti. Umjesto maslina, u tijesto sam ubacila slaninu i šparoge i, moram priznati, kada sam ih isprobala onako još vruće, znala sam da će sa stola nestati prije nego uspijem ispeći novu turu. Zato, poslušajte ovaj važan savjet, odmah napravite dvostruku količinu i nemojte reći da vas nisam upozorila!

image
Lidija Lončarić

Trebat će vam:

500 g bijelog glatkog brašna
10 g soli
10 g suhog kvasca
400 ml vode
2 žlice maslinova ulja
100 g slanine
10-ak šparoga
griz ili kukuruzno brašno

Priprema:

Slaninu nasjeckajte, a isto napravite i sa šparogama. Slaninu stavite na vruću tavu i pustite da otpusti malo masnoće. Na istu masnoću dodajte i šparoge pa ih pecite 2-3 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Brašnu dodajte instant kvasac i dobro pomiješajte. Dodajte trećinu vode i mijesite tijesto, a zatim, kada se počne formirati, polako dodajte ostatak vode. Na kraju umijesite i sol. Mijesite 10-ak minuta. Tijesto će biti mokro i lijepit će se za prste, ali ne brinite, to je ono što želite dobiti. Dodajte dvije žlice maslinova ulja i miješajte još kratko. Na kraju umiješajte slaninu i šparoge. Plastičnu posudu premažite uljem pa u nju prebacite tijesto. Pustite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči. Na podlogu na kojoj ćete raditi dodajte griz ili kukuruzno brašno. Prebacite tijesto na podlogu, ali pripazite da to radite lagano, i ne dirajte ga previše. Lagano ga rastegnite na debljinu oko 1 centimetra i režite štapiće. Pažljivo ih prebacite na papir za pečenje. Izgledat će neuredno, ali u tome je čar. Pecite 15 minuta na 220 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:36