OVO JE 15 STVARI KOJE SVAKI LINIJSKI KUHAR MORA POŠTOVATI!
Uvijek budi spreman
U životu, kao i u kuhinji, oni koji predviđaju, prolaze kroz potencijalne scenarije te metodički razvijaju svoje vještine i sposobnosti potrebne za uspjeh su oni koji zapravo uspijevaju.
Sve ima svoje mjesto i sve mora biti na svome mjestu
U profesionalnim kuhinjama ove se zove ''mise en place''.
Nemojte se petljati u mise en place kolega
Jednom kad je netko organizirao svoju radnu jedinicu to se smatra svetinjom. Svaka će izmjena u protivnom rezultirati kaosom.
Upoznajte se s prostorom i hijerarhijom u kuhinji
Vaša je odgovornost da saznate gdje se i kako određeni predmeti u kuhinji pohranjuju, kome se obratiti ako imate posebna pitanja te kako cjelokupan sustav hijerarhije unutar kuhinje funkcionira.
Čistite u hodu
Učinkoviti kuhari drže svoju radnu površinu čistom, u svakom trenutku.
Izbjegavajte prazan hod
Nepotrebne radnje vas iscrpljuju, izbjegavajte ih.
Najavljujte svoju prisutnost
To chefovi u profesionalnim kuhinjama redovito rade, kako bi izbjegli moguće ''sudare'' i nezgode u kuhinji.
Dobro poznavanje namirnica
Proučite ih i raspitajte se o svim namirnicama prije nego li se istima koristite.
Dobro poznavanje metoda i tehnika kuhanja
Ako naučite pirjati, moći ćete pirjati bilo što. Ako naučite roštiljati, moći ćete roštiljati bilo što. Jednostavno!
Poštujte prostor drugih
Kada drugi kuhar definira svoj prostor, nemojte u njega ulaziti, poštujte ga.
Radite brzo, ali nikad na uštrb kvalitete
Ponašajte se kao da vam život ovisi o tome da sve bude zgotovljeno kako i kada treba.
Upamtite zapovjedni lanac u kuhinji
I poštujte ga. Brigadni sustav organizacije kuhinje ima dugu povijest, datira još iz vremena slavnog Escoffiera.
Povjerenje je potrebno zaslužiti
Na stjecanju povjerenja se treba raditi iz dana u dan. Ako nema povjerenja, cijela kuhinja se može raspasti.
Vodite bilješke
Uvijek i u svakom trenutku učite. Bez obzira koliko vam se neka činjenica činila minornom, zapišite ju.
Svaka kuhinja funkcionira na drugačiji način
Ključ je u prilagodbi. Uvijek možete podijeliti svoje osobne ideje i iskustva, ali i biti spremni na prilagodbu.