Može biti opasno

Ovih dana ne bismo trebali jesti sirove kamenice, stručnjaci objašnjavaju zašto

 Pexels
Broj trovanja Vibrio vulnificusom, vrstom smrtonosne bakterije koja se nalazi u kamenicama, osam je puta veći od 1988., a pretpostavlja se da će se udvostručiti između 2041. i 2060.

Posljednjih dana internetom kruže tekstovi o kamenicama, a razlog - iako za neke možda nepojmljivo, uopće nije za zanemariti. Naime, možda ste i vi negdje nekad naletjeli na naslove poput "Sirove kamenice povezane su s dvije smrti". I to nije prvi put, piše Lifehacker, da liječnici upozoravaju da ljeti ne jedemo ove školjke sirove.

To je, možda pogađate, povezano s klimatskim promjenama. I dok nas, kad smo na moru, veseli što je more ugodno toplo sa svojih 25+ stupnjeva Celzijusovih, s druge strane to se negativno reflektira na podmorski svijet.

Kamenice su, baš poput drugih školjki, kao što su dagnje, jakobove kapice, ali i spužve te, primjerice, kitovi, poznate kao "filtarske hranilice", što znači da se hrane planktonima. Kako kamenice, pojednostavljeno rečeno, uvlače hranjive tvari iz mora, kada ih jedemo sirove dovodimo se u opasnost. A to je posebno izraženo ljeti kad je more toplije.

Lifehack kao izvor te tvrdnje navodi nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature, u kojemu je otkriveno da su se slučajevi trovanja Vibrio vulnificus, vrstom smrtonosne bakterije koja se nalazi u kamenicama, osam puta povećali od 1988. godine. Podaci se odnose na istočni dio SAD-a. A razlog je, navode, zagrijavanja mora. Također, upozoravaju kako se zahvaćena područja brzo šire.

image
Unsplash

Zabrinjava da ta ista studija procjenjuje kako će se slučajevi trovanja ovom bakterijom, što može imati i smrtni ishod, udvostručiti između 2041. i 2060. s obzirom na brzinu kojom se naš planet zagrijava. Trenutno tako u SAD-u od 80 tisuća zaraženih osoba ovom bakterijom godišnje, umre sto ljudi te se smatra kako je Vibrio vulnificus vodeći uzrok smrti uzrokovanih konzumacijom plodova mora. Podaci su to američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Pritom, FDA upozorava kako infekcija upravo tom bakterijom kod visokorizičnih ljudi ima stopu smrtnosti do 50 posto.

Nažalost, bakterijom zaražena kamenica neće izgledati, mirisati ili imati drugačiji okus, a ako je pojedemo možemo imati blage ili jake simptome zaraze. Prvi uključuju proljev i povraćanje, a drugi infekcije, plikove te u najgorem slučaju izazivaju smrt.

Stoga liječnici upozoravaju kako bi kamenice, posebno u ljetnim mjesecima, trebalo termički obraditi, a ne jesti sirove. CDC-a tako preporučuju da ih kuhamo u vodi ili pržimo u ulju najmanje tri minute na 190 stupnjeva, a možemo ih peći i na roštilju ili u pećnici. Na roštilj je to tri minute na oko sedam centimetara od izvora topline, a u pećnici deset minuta na 230 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:46