Ovih pet namirnica smanjuje želju za slatkim

Šećer se često smatra najvećim mogućim zlom, a ipak ga mnogi rado konzumiraju. Ima i većih zala od te bijele slatke tvari, no koliko god ga voljeli, treba imati na umu da uzrokuje debljinu, dijabetes i srčane bolesti.

Bez obzira na to kod nekih je ljudi želja za slatkim toliko jaka da joj ne mogu odoljeti. Što poduzeti? Liječnici s Clayton College of Natural Health preporučuju unos određenih namirnica koje bi trebale pomoći da neodoljiva želja za slatkim nestane.

1. Jabuke

Jabuke su slatke i prepune vlakana koja vas mogu zasititi na dulje vremena. Morate je žvakati polako – to će pomoći odagnati želju za slatkim kao i osjećaj gladi. Budete li uvijek imali jabuku pri ruci, ne biste baš često trebali posezati za slatkim kalorijskim bombama.

2. Batat

Batat je također slatkast na prirodan način. Možete ga pržiti i kuhati, a neki ga čak smatraju ukusnijim od krumpira. Zbog svojih sastojaka batat vam osigurava dovoljne količine vitamina i željeza, ali i smanjuje mogućnost obolijevanja od raka, srčanih tegoba, kao i ostalih degenerativnih bolesti.

3. Rajčice

Ovo ljetno povrće bogato je serotoninom – hormonom sreće. Taj neurotransmiter vašem mozgu može poručiti da je želja za slatkim zadovoljena čak i onda kad zapravo nije. Dakle, što još čekate? Trk po one rajčice iz vrta (samo pazite ako je u pitanju susjedov vrt).

4. Cimet

Ovaj slatkasti začin pojačava učinke inzulina i time znatno smanjuje želju za slatkim. Nije li ironično onda da njime najčešće začinjamo upravo slastice?

5. Kukuruz šećerac

Kao što mu samo ime kaže, sladak je. To je prvi dio priče. Drugi je da će vas lako zasititi i znatno umanjiti vašu želju za slatkim. Budete li redovito konzumirali kukuruz šećerec koji je prepun minerala, vitamina, antioksidansa te dijetalnih vlakana, sigurni smo da ćete dugo biti zdravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 14:20