CULINARY ZINEMA

Ovih pet novih filmova gastronomske tematike jedva čekamo pogledati, izgledaju obećavajuće

 Sansebastianfestival.com/
Izdvajamo pet novih ostvarenja koja će se ove godine prikazivati na San Sebastian International Film Festivalu

Idućeg tjedna, od 20. do 24. srpnja, održava se San Sebastian International Film Festival. Sam festival podijeljen je na nekoliko zasebnih programa, a među njima se nalazi i onaj pod nazivom "Culinary Zinema", u sklopu kojeg će se prikazivati pet novih, više nego zanimljivih filmova gastronomske tematike, piše Fine Dining Lovers portal.

Festival će tako otvoriti film "Las huellas de elBulli", a tu su još i "Reinventing Mirazur", zatim "Michelin Stars II: Nordic By Nature", japanski dokumentarac "The Pursuit of Perfection", a pri samom zatvaranju festivala prikazivat će se film "Délicieux / Delicious". Dobro je spomenuti i kako će svaki od navedenih filmova biti popraćen tematskom večerom u organizaciji Basque Culinary Center te poznatih chefova.

Navedene filmove i sami jedva čekamo pogledati, a u nastavku smo izdvojili zanimljivosti i donosimo trailere.

LES HUELLAS DE ELBULLI

Španjolski film o velikom Ferranu Adriji i restoranu elBulli koji zatvoren prije točno 10 godina, a koji je čak pet puta proglašen najboljim restoranom svijeta, govori o načinu na koji je Adria utjecao na svjetsku gastronomsku scenu te prikazuje u koje je sve sfere života svojom filozofijom uspio dotaknuti.

MICHELIN STARS II: NORDIC BY NATURE

Dokumentarac Rasmusa Dinsena na čudesnim je Farskim otocima sniman 18 mjeseci, a u središte priče stavlja restoran s dvije Michelinove zvjezdice KOKS, tamošnjeg chefa Poula Andriasa Zisku te sve ono što nordijsku kuhinju čini toliko posebnom.

REINVENTING MIRAZUR

Dokumentarac "Reinventing Mirazur" priča je o jednom od najvećih chefova današnjice, Mauru Colagercu, chefu restorana Mirazur u Francuskoj i čovjeku koji je, nakon dugog i teškog lockdowna, svojim gostima predstavio svoj spektakularan Moon meni.

THE PERSUIT OD PEFECTION

Tomshimichi Saito napravio je dokumentarac o pogledu na japansku kuhinju kroz oči četvero poznatih chefova. Film je usredotočen na njihove potpuno različite poglede na život, ali zajedničko poštovanje japanske gastronomske kulture.

"Kroz priče četvero chefova, naučit ćete kako je Tokio jedan od najboljih gastronomskih gradova", stoji u opisu filmu.

DÉLICIEUX / DELICIOUS

Francuski film Erica Besnarda vodi nas pak na raskošne večere 18. stoljeća. U pitanju je priča o chefu Manceronu koji gubi osjet okusa, vraća se u svoj rodni kraj, a zatim mu misteriozna Louise pomaže vratiti strast prema kuhanju i otvoriti prvi francuski restoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:43