KAD ZAHLADI

Ovo gusto, moćno i stvarno zasitno varivo jedan je od mojih favorita za brzi ručak usred tjedna

 Lidija Lončarić/
Plus, donosim nekoliko dobrih ideja kako što brže napraviti što bolji tanjur zasitnog jela na žlicu

Obožavam variva, ponajprije zato što ih je prejednostavno napraviti, kuhaju se u jednom loncu, a onda i zato što u njih mogu ubaciti sve ostatke iz hladnjaka koji mi se nađu pod rukom. Ovo jesensko, gusto, kremasto i zasitno, upravo je jedno takvo. Jedino što će vam zaista trebati je poriluk (može i luk, ali porilukom izbjegavam dosadno čišćenje i sjeckanje, a na kraju i suze) i buča, a sve ostalo možete prilagoditi vlastitom ukusu. U mom loncu našli su se još i komadić cvjetače, mrkva i blitva, kao ono nešto zeleno, lisnato i zdravo. Sve sam dodatno začinila dimljenom crvenom paprikom, uz koju mi nije trebao čak niti komad mesa.

image
Lidija Lončarić/

Gustoću variva inače dobivam tako da dodajem manje tekućine, a često ubacim i krumpir koji ga ugusti svojim škrobom, no ovaj put nisam htjela biti lijena, pa sam dio povrća na kraju izvadila iz lonca, izblendala i dobila preukusno, bogato jelo, nakon kojeg sam cijeli dan ostala sita, a to, morate priznati, nije čest slučaj s varivima. Ako ste još uvijek skeptični, uvijek uz varivo možete poslužiti i krišku toplog tostiranog kruha ili, još bolje, lažnu pizzu, koju ste napravili na tortilji ili mlincu. Meni je ovaj put poslužio trik moje dovitljive prijateljice Ane, koja mlince voli premazati umakom od rajčice, nadjenuti s hrpom sira i drugih dodataka, pa sve zajedno zapeći u pećnici (ili na preklopnom tosteru). Pravi jesenski ručak za male i velike!

Recept potražite u nastavku.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

1 poriluk

Pola muškatne ili neke druge buče

2 mrkve

manji komadić korijena celera

3-4 stabljike blitve

malo cvjetače

1 mladi luk

1 šaka svježeg peršina

2 žličice dimljene crvene paprike

2 žličice kurkume

1 lovorov list

sol i papar

čili prema želji

povrtni temeljac ili voda

ulje

Priprema:

Na ulju prema želji najprije pirjajte nasjeckani poriluk. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i buču, pa još kratko pirjajte, a zatim ubacite i cvjetaču i drugo povrće koje koristite. Sve osim lisnatog povrća (blitve, kelja...). Dodajte začine, dobro promiješajte i prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, tek toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte 20-ak minuta, ili dok povrće ne omekša. Odvojite malo variva i blendajte kako biste dobili kremastu juhu. Vratite u lonac. Dodajte lisnato povrće nasjeckano na komadiće, dodajte još tekućine prema potrebi i kuhajte 2-3 minute na jakoj vatri. Na kraju sve pospite svježim mladim lukom i peršinom. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:44