PRIPREME ZA SLAVLJE

Ovo je bez sumnje najbolja vinoteka u Dalmaciji, neke svjetske bisere možete kupiti samo ondje

U travnju 2020. godine, kad je sve stalo, Boris Dešpoja odlučio je otvoriti vinoteku Atrox u Zadru.

Vinskim frikovima je pojam Atrox dobro poznat jer je riječ o jednom od najjačih distributera vina svjetske klase na hrvatskom tržištu. Pomislili biste da je čovjek lud jer zašto bi, pobogu, netko odlučio otvoriti vinoteku u kojoj se skrivaju pravi vinski dragulji, teško nabavljivi igdje drugdje, baš u Zadru?

Mnogo logičniji izbor bila bi zagrebačka adresa gdje je tržište šire, a koncentracija ljudi koji žele potrošiti na bocu vina mnogo veća nego u Zadru. Ipak, budući da je riječ o već uhodanom dugogodišnjem biznisu, sama fizička lokacija vinoteke zapravo je nebitna. Pogotovo je to postalo sasvim sporedno u suživotu s pandemijom koja nas je naučila da je život prekratak da bi se pila loša vina i da niste potpuno ludi ako na kućnu adresu naručite karton šmekerskih vina za kućno druženje. Na koncu, svatko ima svoje veselje pa se taj isti paket može smatrati gastro luksuzom koji usrećuje.

image
Jure Miskovic/Cropix/
image
Jure Miskovic/Cropix/

Tako je zadarska vinoteka na početku bila mjesto internog guštanja među članovima Atroxa, da bi poslije uređenje interijera povjerili mladom zadarskom arhitektu Krešimiru Damjanoviću i otvorili ga za sve ljude koji vole uživati u dobrom vinu. Prostorom dominira veliki središnji stol koji im služi za razne edukacije i degustacije, a u konačnici i druženje baš kao kod kuće. Ipak, zašto je Atrox poseban? To je, naime, mjesto koje ima impresivan katalog, a neke etikete možete naći samo ondje. Njihova selekcija šampanjaca je zapanjujuća, pa tako samo ondje možete kupiti perjanice šampanjskih kuća kao što su Laurent Perrier, Pol Roger, Drappier, Henri Giraud, Agrapart, Vouette&Sorbee, Marguet, Duval-Leroy i drugi. Zastupaju i fantastične vinske kuće iz Burgundije poput Louis Jadota ili ikona Rhône i Provanse. Trebalo bi nam mnogo više prostora da obuhvatimo sve Toskance i Španjolce koje nismo mogli pronaći baš nigdje drugdje.

image
Jure Miskovic/Cropix/
image
Jure Miskovic/Cropix/

Za dva mjeseca, uz malo sreće, prekrižit ćemo još jednu godinu na kalendaru i okrenuti novi list. Takve prilike neizbježno nas natjeraju da rekapituliramo sve što smo preživjeli i nazdravimo velikoj enigmi zvanoj sutra uz dobru čašu vina. Sad zamislite da nazdravljate čašom vina koje je odležavalo u 20 metara ručno iskopanom vinskom podrumu u velikim kamenim badnjevima koji zamjenjuju drvene bačve za maceraciju i fermentaciju, kao što to radi Benjamin Zidarich. Ili možda otvorite neku Atimovu ludoriju Filipa Koletnika koji pretače vino isključivo u vrijeme punog Mjeseca. Dobro je znati da imaju dostavu koja pokriva cijelu Hrvatsku, a besplatna je za iznos veći od 300 kuna.

image
Jure Miskovic/Cropix/
image
Jure Miskovic/Cropix/
image
Jure Miskovic/Cropix/

Hofstätter Sauvignon Blanc, Italija
Cijena: 162 kn

Svježe note ogrozda, bazge, koprive i kremena. Elegantno vino, izvrsno integriranih apetitnih kiselina. Dobro uravnoteženo i čvrsto strukturirano, ovo vino impresionira mineralnošću i jasno izraženim aromatičnim završetkom.

image
Jure Miskovic/Cropix/

Zidarich Prulke, Italija
Cijena: 297 kn

Blend sauvignon, vitovska i malvazija. Dulja maceracija, vlastiti kvasci. Mirisno, elegantno i svježe, s voćnim i cvjetnim notama. Delikatno, zaokruženo, mineralno, slano. Intenzivno i punog tijela.

image
Jure Miskovic/Cropix/

Pol Roger Brut Réserve, Francuska
Cijena: 459 kn

Chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Raskošan zlatni sjaj u čaši. Zavodljiv nos - nougat, praline, bijeli papar, začini, jabuke, nektarine, bijeli jasmin. Na nepcu zaokruženo i kremozno uz arome zrelih dunja, kandiranog đumbira, tosta, pčelinjeg voska i bagremova meda. Blistav spoj snage i finoće.

image
Jure Miskovic/Cropix/

Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape Rouge, Francuska
Cjena: 689 kn

Kompleksni miris ruža, crnog čaja, maline i višnje na nosu s cedrom, slatkim začinom i mineralnošću. Na nepcu ukuhano crveno voće, tamna čokolada, zemljane note, zreli tanini. Ukusno, gusto vino s dugim završetkom.

image
Jure Miskovic/Cropix/

Laurent-Perrier Cuvée Rosé, Francuska
Cijena: 810 kn

100% pinot noir. Elegantno vino, lijepe nijanse maline prema ružičastoj boji lososa. Precizan nos izuzetne svježine sa širokom paletom crvenog voća, narančine kore te dodirom rabarbare. Sočno i široko u ustima nudi intenzivno crveno voće i ugodnu gorčinu citrusa, kredastu mineralnost i note bijelog papra. Zaokruženo, s dugim završetkom.

image
Jure Miskovic/Cropix/

Henri Giraud Aÿ Grand Cru Fût de Chêne Rosé Brut MV
Cijena: 1769 kn

Pinot noir i chardonnay. Losos ružičaste boje s finim perlama. Bogat i blistav MV rose odražava stil kuće Giraud. Robert Parker je za Giraud rekao "najbolja šampanjska kuća za koju gotovo nitko nikada nije čuo". Slatke crvene bobice, latice ruže, metvica i brusnica su u prvom planu, slijede teksturalna finoća i svilenkastost. Mineralne note na složenom nepcu sa zadimljenim nijansama.

image
Jure Miskovic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:00