ULOV S DOLCA

Ovo je jedan od najboljih ajvara koje smo jeli, rade ga u mjestu kraj Leskovca i košta 7 eura

Zaputili smo se na tržnicu Dolac i nabavili teglicu cjepkane paprike ili ajvara s komadićima

Jedna od naših obaveznih postaja pri obilasku zagrebačkog Dolca vrlo često je i mali štand iznad kojeg stoji velik, lako uočljiv zeleni natpis Zlatni bor. Smješteno u mliječnom dijelu tržnice, s desne strane, u nizu malih trgovina koje prodaju domaću tjesteninu i čajeve, ovo je mjesto gdje gurmani najčešće dolaze po odličan kajmak, kačkavalj, duvan čvarke i ostale specijalitete. No, zahvaljujući vlasniku Igoru Turudiću odnedavno popisu mogu dodati i cjepkanu papriku ili ajvar s komadićima paprike.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Riječ je o pravoj deliciji koja iskustvo uživanja u ajvaru podiže za razinu više upravo zato što se u ovom umaku ili namazu, kako vam je draže, nalaze dugački komadići pečene paprike. Kako nam je ispričao Turudić, cjepkanu papriku koja se kod njega može kupiti nabavlja iz Rudara, sela kod Leskovca, inače kraja poznatog po iznimno kvalitetnoj paprici.

"Postoji razlika u samoj paprici iz Leskovca i ovoj koju možemo kupiti kod nas, a kad govorimo o ovakvom, cjepkanom ajvaru, postoji i razlika u samoj pripremi. Ova je pečena, a ne barena. Dio se melje, a dio se ostavlja u komadićima i onda se kuha. Ova cjepkana paprika ili ajvar najbolji je na kruhu, ako još imate malo špeka, to je stvarno nešto posebno", rekao nam je u kratkom razgovoru Turudić iz Zlatnog bora koji ovakav ajvar nudi u dvije varijante - blagoj i ljutoj.

image
Privatna Arhiva/

Kako dolazi od malog proizvođača, radi se u manjim količinama i, kako nam je rekao Turudić, bit će dostupan još samo u travnju pa svakako, ako ste u blizini Dolca, svratite po svoju teglicu dok nije ponestalo. Ovaj ajvar u hladnjaku može stajati do tri mjeseca, ali ne brinite, vjerojatno će nestati u dan, dva ili najviše tri. Naime, prilično je zarazan i tek što smo u našoj redakciji otvorili teglicu, jedan od komentara bio je: "Ajme, stalno me zove na još, ne mogu ga prestati vaditi iz teglice". Okusom je bogat i slastan, odlično je začinjen i, osim uz slaninu, kako nam je savjetovao Turudić, dobro se slaže i uz buđolu.

image
Privatna Arhiva/

Osim na Dolcu, Zlatni bor možete pronaći i na jarunskoj te na tržnici Utrine, a kad ste već tamo, obavezno isprobajte i njihov kajmak i duvan čvarke, najbolje koje smo u Zagrebu do sada uspjeli pronaći. Cijelu priču o tome možete pročitati ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:00