Možete li vjerovati?!

Ovo je najskuplji sladoled na svijetu, kuglica stoji nevjerojatnih 6211 eura

 Cellato
Sladoled od najskupljeg tartufa, sake kasua i parmigiano reggiano sira ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda

Možda do sad niste imali prilike čuti za Cellato, ali sada ćete ovo ime barem nakratko zapamtiti, jer se tako zove sladoled koji je zahvaljujući paprenoj cijeni ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, japanska tvrtka OMER proizvela je sladoled od najcjenjenijeg, bijelog tartufa iz Albe, parmigiano reggiano sira i sake kasua, odnosno nusproizvoda proizvodnje sakea. No, u Guinnessovu knjigu rekorda ovaj sladoled nije ušao zbog ekskluzivnosti ili ljepote okusa, već zbog cijene koja iznosi 873.400 japanskih jena (iako na službenim stranicama stoji 880 tisuća), 5.469 funti, 6.211 eura ili 6.696 američkih dolara.

image

Najskuplji sladoled

Cellato

Okus ovog luksuznog sladoleda nazvan je Byakuya. Kako su izvijestili iz Guinnessve knjige rekorda, usavršavali su ga više od godinu i pol dana kroz mnogo verzija koje vjerojatnoo znaju tek rijetki. A među njima je, pišu strani mediji, i Tadayoshi Yamada, ugledni japanski chef iz restorana RiVi u Osaki. On je naime imao zadatak spojiti sve te nabrojana okuse u sladoled. Je li uspio, prosudit će vjerojatno rijetki, odnosno oni koji imaju 6,211 eura da bi platiti kuglicu sladoleda.

Inače, sladoled dolazi u staklenki, upakiran u kutijicu obloženu crnim baršunom s logom firme Cellato. Uz nju je upakirana i mala žličica za sladoled, kao i ampula s uljem bijelog tartufa. Kad se otvori poklopac vidi se ribani talijanski sir, sake kasu te jestivi zlatni listić. Ulje ćete, bez obzira na cijenu, sami morati dodati na sladoled.

Guinnessovi suci koji su ga probali kažu da je Byakuyu "kompleksan, bogat i tartufiran, s notama parmezana i sakea, što kulminira veličanstvenim iskustvom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10