ANTIKORONA KONOBA

Ovo je prvi restoran u Hrvatskoj koji kako tvrde jamči - sigurnost i čistoću od ulaska

 Damjan Tadic/Cropix
Konoba-restoran Mašklin i Lata prvi je restoran u Hrvatskoj koji kako tvrde jamči - sigurnost i čistoću od ulaska

Korona je dolaskom jeseni ponovno uzela maha, pogotovo u Zagrebu koji bilježi rekordan broj zaraženih. Kako goste uvjeriti da je u takvim uvjetima sigurno doći u restoran i pokušati održati poslovanje u ovim teškim uvjetima?
- Nošenje maski, dezinfekcija ruku, rukavice... zaključili smo da to nije dovoljno da se naši gosti a i mi osjećamo sigurno, pa smo prema sugestiji medicinara učinili sve da smanjimo rizik zaraze od korone - rekao nam je Žarko Ivanković, vlasnik konobe-restorana Mašklin i Lata.

image
Damjan Tadic/Cropix

Prvi u Hrvatskoj

Naime, Konoba-restoran Mašklin i Lata prvi je restoran u Hrvatskoj koji kako tvrde jamči - sigurnost i čistoću od ulaska... do ponovnog ulaska, kako naglašavaju. Ne radi se o rigoroznim mjerama, nego o suvremenoj tehnici koja čisti površine i zrak koji se udiše u restoranu. To je sustav potpune higijenske zaštite prostora primjenom dezinficijensa i uređaja za pročišćivanje i sterilizaciju zraka u prostorijama, koji osiguravaju zaštitu od virusnih i bakterijskih infekcija.
Kako to izgleda u praksi?

Ulazna vrata, kvaka, potom stepenice (jer restoran je u podrumskim prostorijama) i sve što prilikom ulaska dotičete rukama poprskano je preparatom ZOONO Microbe Shield multipurpose. Ovaj proizvod formira antimikrobni sloj kojim se veže za površinu pa ona ostaje zaštićena 30 dana, a ubija 99,99% patogenih mikroorganizama uključujući bakterije, plijesan, gljivice i viruse. Naravno, površina se može normalno tretirati i čistiti, a da se pritom ne smanjuje baktericidni učinak, pa je time ovaj proizvod poseban i jedinstven, za razliku od tradicionalnih sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola, klora i slično, koja djeluju samo dok su vlažna. Naime, Zoono molekule se trajno vežu za površinu čime stvaraju obrambenu barijeru nalik na milijun molekularnih “igala” koje fizički uništavaju mikroorganizme.

image
Damjan Tadic/Cropix

Kad se spustite po stepenicama, dočekat će vas klasična dezinfekcija ruku, ako želite možete uzeti masku, rukavice... i dok to radite, spustite pogled, jer stojite u posebnom bazenu u kojemu je “tepih” natopljen dezinficijensom. U konobi Mašklin i Lata koriste Bis Dezisan otopljen u vodi koji ima snažno germicidno djelovanje na bakterije, alge, plijesni, gljivice pa i neke vrste virusa.

Potom ulazite u konobu i udišete stalno filtrirani zrak uređajem Woodpecker Q7 koji i sterilizira zrak uništavajući mikroorganizme, bakterije i viruse upotrebom najmodernije tehnologije visokonaponskog električnog polja između višestrukih filtera (tzv. TPA tehnologija koja je razvijena u SAD-u). Uređaj (koji je potpuno beščujan) usisava zrak u prostoriji i on najprije prolazi kroz predfilter koji uklanja čestice prašine. Potom zrak prolazi kroz generatorsku mrežu koja stvara ionsko polje gdje se uništavaju bakterije i najsitniji virusi, a na kraju se u višeslojnom filteru neutraliziraju mirisne čestice, a visokonaponsko polje dodatno osvježava zrak poput ozona. Uređaj ima senzor za registraciju jačine onečišćenja zraka pa automatski pojačava djelovanje ako registrira da je zrak zagađeniji nego što bi smio biti.

image
Damjan Tadic/Cropix

Germicidne lampe

A, kad se udobno smjestite u jednu od prostorija, budite sigurni da su svi stolci, stolovi, rukohvati, baš sve što dodirujete poprskani sredstvom kojim se prska i ulaz u restoran.
- Tu nije kraj našoj brizi o sigurnosti gostiju - dodao je Žarko Ivanković koji je 19 godina vlasnik ovog restorana.
- Naime, kad gosti odu, a mi očistimo prostorije i zatvorimo vrata, posebnom aplikacijom na mobitelu upalimo UV Germicidne lampe koje postavimo u prostorije. One pomoću četiri svjetlosnih cijevi jačine 55 W djeluju u krugu 360 stupnjeva i uništavaju viruse i ostale patogene mikroorganizme, tako da je ujutro, kad otvorimo vrata, prostor gotovo sterilan - objasnio nam je Ivanković.
Cijela investicija stajala je vlasnika restorana nešto više od 20.000 kuna, ali, kako nam je objasnio, nije dvojio u nabavi aparata. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:38