KAKVO IZNENAĐENJE!

Ovo je službeno najbolji sir na svijetu! Na važnom natjecanju Amerikanke pomele konkurenciju

Sir iz Švicarske pobijedio je u konkurenciji od 1.900 uzoraka i osvojio titulu Best in Show na prestižnom natjecanju u Francuskoj

Natjecanje Mondial du Fromage 2025. održalo se sredinom rujna u Toursu, u Francuskoj, okupivši vodeće ljude iz industrije sira iz cijeloga svijeta. Višednevni događaj uključivao je sajam, degustacije pod stručnim nadzorom i natjecanje među najboljim sirarima svijeta.

"Svijet zanatskih sireva je poput globalnog sela", kazao je Adam Jay Moskowitz, predsjednik njujorške organizacije Maker to Monger i trener američkog tima.

"Sir je sjajan učitelj, a Mondial je jedno od onih iskustava gdje se ‘selo‘ okuplja."

Ove godine, švicarski Le Gruyère AOP Vieux, kojeg proizvodi Simon Miguet iz Fromagerie La Côte-aux-Fées, osvojio je titulu ‘Best in Show‘ među više od 1.900 uzoraka.

Predstavljajući tim SAD-a, Emilia D’Albero iz tvrtke Formaticum i Courtney Johnson iz Street Cheese (Seattle) postale su prvi ženski tim iz SAD-a na ovom natjecanju, koje je okupilo 18 natjecatelja iz 14 zemalja, uključujući Alžir, Argentinu, Belgiju, Brazil, Kinu, Francusku, Italiju, Japan, Peru, Španjolsku i Švicarsku. D’Albero je pritom postala prva Amerikanka koja je osvojila zlato, dok je Francuz Matthieu Thuillier osvojio srebro u kategoriji najboljih prodavača i poznavatelja sira.

Slično kao što je Bocuse d’Or za kuhare, "Mondial du Fromage je zapravo svjetska olimpijada za sirare", kaže D’Albero.

"To je pozornica na kojoj se prikazuju najviše razine znanja i vještina, gdje sirari iz cijelog svijeta predstavljaju svoje umijeće i nacionalnu sirarsku industriju."

"Događanje obuhvaća sve, od općeg znanja, slijepih degustacija, preciznog rezanja po težini, do usluge i prezentacije", kaže Johnson.

Moskowitz, koji trenira američki tim od 2013., ističe strast i predanost D’Albero i Johnson. Nakon što su u ožujku pobijedile na Cheesemonger Invitational (CMI), stekle su pravo predstavljati SAD u Francuskoj i trenirale su oko 20 sati tjedno.

"Govorimo o 20 sati tjedno", kaže Moskowitz.

"To je kao da imaš posao na pola radnog vremena", dodaje, uz napomenu da su obje radile puno radno vrijeme u sirarskoj industriji tijekom cijele godine.

Imati dvije Amerikanke na postolju bilo je pravo iznenađenje.

"U globalnoj sirarskoj zajednici uvijek su nas smatrali autsajderima", kaže Johnson.

"Osvojiti prvo i treće mjesto na Mondialu nije samo pobjeda za SAD, nego i za sve žene u svijetu sireva."

"Imale smo ogromnu podršku iz američke sirarske zajednice i šire, i ovo ne bismo mogle postići bez naših ljudi", otkrila je D’Albero.

"Bila je ogromna čast predstavljati američku sirarsku industriju na svjetskoj pozornici i dokazati da su američki sirari talentirani, kreativni i sposobni."

image
Ascentxmedia/Getty Images

Le Gruyère AOP već dugo dominira međunarodnim natjecanjima. Prije ovogodišnje pobjede, pet puta je proglašen Best in Show na World Cheese Awards od 1992. godine, te tri puta na World Championship Cheese Contest. Proizvodi se od kravljeg mlijeka dobivenog unutar strogo definiranog geografskog područja, pod nadzorom Interprofession du Gruyère.

"Le Gruyère AOP redovito ima više ocjene od drugih sireva zbog rigoroznog sustava ocjenjivanja koji osigurava minimalne tehničke pogreške", kaže D’Albero.

"Visoka kvaliteta sirovina, stručnost proizvođača i švicarska strast za izvrsnošću rezultiraju sirom koji je tehnički savršen, uvijek ukusan, a opet se razlikuje od proizvođača do proizvođača."

image
Delpixart/Getty Images

"Ovisno o starosti, sir može imati različite karakteristike, od mliječnih i kiselkastih nota, do slanih, mesnih, umami i jušnih tonova. To je savršen sir jer je prikladan u bilo koje doba dana. Odličan je sam, u sendviču, ili rastopljen", kaže Moskowitz, ističući njegovu svestranost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 15:37