GDJE NA PIZZU?

Ovo je trenutačno najpopularnija pizzerija u Zagrebu! Puni su otkad su otvorili i ponuda je više nego zanimljiva

U pizzeriji 14 pizze su odlične, ali cijene bi vas ipak mogle iznenaditi

Posljednja dva tjedna, otkad je otvorena pizzerija 14 u zagrebačkom kvartu Knežija, ovo mjesto postalo je jedno od onih o kojima se ne prestaje pričati. Možda je tome tako zato što iza svega stoji manekenka, poduzetnica i ugostiteljica Ljupka Gojić Mikić sa svojim suprugom Mihaelom Mikićem, a sasvim sigurno i zato što je pizza, zaključili smo po brojnim preporukama najvećih gurmana u gradu, doista dobra. Zanimljivo je dodati i da su u 14-ici nakon samo nekoliko dana rada, lokal morali zatvoriti, jer je potražnja jednostavno bila prevelika, a nisu htjeli da kvaliteta, kojoj poklanjaju posebnu pažnju, na bilo koji način pati. Sve to bilo nam je dovoljno da se tamo, kada su ponovno otvorili, zaputimo i sami.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Stigli smo na običan radni dan oko 13 sati, kako bismo uhvatili koji slobodan stol, jer u poslijepodnevnim satima i vikendom pizzerija je gotovo neprestano puna. Odmah s vrata uočili smo stol koji nam se svidio, smješten uz staklenu stijenu, koja se inače proteže cijelim jednim dijelom pizzerije, zbog čega je prostor svijetao i ugodan. Stolovi nisu previše zbijeni i svako društvo ima dovoljno prostora za razgovor bez ometanja, a zanimljiva nam je i ideja zajedničkog stola (popularno nazvanog community table), koji je smješten u sredini lokala. U ruke smo odmah dobili i meni i krenuli s biranjem pizza, kojih nude čak 15.

image
Lidija Lončarić/

Od klasične marinare, koja se ovdje naziva Quattrodici, margherite (Fourteen), preko pizze s ricottom, gorgonzolom, taleggio sirom i grana padanom, zatim pizze s brokulom, cvjetačom, karameliziranim lukom, porilukom i polusušenim žutim rajčicama i dressingom od buče, Vierzehn s ‘nduja kobasicom, pepper dropsima i karameliziranim lukom, Četrnajstice special s tapenadom, fior di latte, rukolom, pršutom Jamon Iberico, cherry rajčicama, Grana Padanom i kalamata maslinama do Četrnajstice regular s istim dodacima, ali podlogom od rajčice. Tu su još i pizze s bresaolom, stracietellom i šipkom, s kremom od bundeve, mortadelom, pistacijama i burratom, s tanko rezanim krumpirom i slaninom, zatim s gorgonzolom, kobasicom od vepra i tostiranim lješnjacima, s inćunima, gorgonzolom, šljivom u maraskinu i, na kraju, s blitvom, češnjakom, kaparima, škampima, plodovima kapara, limunovom koricom, ricottom s limetom i pinjolima.

image
Lidija Lončarić/

Iako je izbor prilično velik i šarolik, što na prvu može djelovati zbunjujuće i otežati vam odabir pizze u kojoj ćete uživati, postoji mogućnost narudžbe degustacijskih gurmanskih mini pizza, pri čemu možete birati između šest onih s posebnim nadjevima, pa ih naručiti tri i podijeliti između dvije, tri ili četiri osobe s kojima sjedite za stolom. Mi smo odabrali jednu klasičnu margheritu, koja je uvijek najbolji odabir kada želite provjeriti što i kako se u pizzeriji radi, a među gurmanskima, odabir je pao na Ondort s krumpirom i slaninom, ranije spomenutu Vierzehn s ‘ndujom i Fjorten s mortadelom i bučom. Spletom okolnosti i nakon kratke zavrzlame, koju je osoblje brzinski riješilo, na kraju smo isprobali i pizzu s bresaolom.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

Među svim pizzama koje smo kušali, na kraju nam se najviše svidjela klasična margherita, koja je bila najbolja u svojoj jednostavnosti, sočna i slasna, taman dovoljno nadjevena, nimalo suha i bogatog okusa, za što krivimo spretnost pizzaiolke ili pizzaiola i kvalitetne sastojke.

Budući da se u pizzeriji 14 poslužuju samo pizze u stilu napoletane, sve su imale lijep, pufast rub, kao kod canotto stila pizza, nisu bile preteške i nakon što smo ih pojeli (i previše), nismo se osjećali teško, što je uvijek plus.

image
Lidija Lončarić/

Među gourmet pizzama koje smo isprobali, odlična nam je bila kombinacija s mortadelom, na kojoj se dobije cijela buratta pa onda, ako su vam rubovi ponekad i previše, njih možete iskoristiti za umakanje u kremasti sir. Kombinacija s krumpirom bila je ukusna kada je bila još topla, ali čim se ohladila, postala je blago suha, pa bismo preporučili da je ne uzimate za van, već da u njoj uživate na licu mjesta.

image
Lidija Lončarić/

Odlična nam je bila i ljuta pizza s ‘ndujom, taman dobro začinjena, bez prelaska one granice kada ljutina postane naporna i u njoj više ne možete pošteno uživati. Ovu pizzu smazali smo u trenu i rado ćemo je ponoviti pri idućem posjetu pizzeriji 14.

image
Lidija Lončarić/

Iako su pizze odlične i pizzeriju 14 svakako vrijedi posjetiti ako cijenite kvalitetu, imajte na umu da ćete sve to dobro i platiti. Cijene pizza, naime, kreću se od 8,50 eura za marinaru do čak 18 eura za gourmet pizze, dok će vas tri degustacijske gurmanske mini pizze koštati 30 eura. Ako tome pribrojite još i piće, ručak za dvoje u pizzeriji mogao bi vas ispasti čak 50-ak eura. Ipak, po velikom početnom uspjehu i zainteresiranosti, čini se, gostima to nimalo ne smeta pa bi pizzerija 14, baš kao i sestrinski brend Jolie Petit slastičarnica u vlasništvu obitelji Mikić, mogla biti jednako veliki hit.

ŠTO SE JOŠ NUDI?

Osim pizza, u pizzeriji 14 nude se i salate u tri varijante - s bučom i matovilcem, s radičem, gorgonzolom i lješnjacima i s rukolom, paprikom, tikvicama, džemom od paprike s ‘ndujom i tostiranim bademima. Cijene salata kreću se od 15,50 do 17,80 eura.

Na meniju su i panuozzo sendviči sa šalšom, inćunima i karameliziranim lukom, zatim s taleggio sirom, tapenadom, ricottom i špinatom i s ricottom s hrenom, roastbeefom, kiselom paprikom, ukiseljenim lukom i tostiranim lješnjacima. Cijene sendviča kreću se od 12 do 16,80 eura.

Na kraju, nudi se i Jolie Petit tiramisu, i to po cijeni od 6 eura za porciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 15:37