Nije tajna da su Hrvati narod pohanaca i rizi-bizija, pa tako nije nimalo čudno ni to što je uvjerljivo najpopularnije azijsko jelo kod nas katsu bowl. A kako i ne bi bilo kada je zdjela riže u kombinaciji s hrskavim odreskom u panko mrvicama, kremastim dodacima poput coleslaw salate i kiselkastim poput ukiseljenog povrća provjerena kombinacija koja liječi i popravlja svako stanje - od onog zbog lošeg dana na poslu do slomljenog srca. Ultimativni comfort food, usudili bismo se reći. Zašto je tako i koliko Zagrepčani zapravo vole katsu bowl, koliko ga dnevno pojedu i kako kod kuće rekreirati onaj najpopularniji u gradu, samo su neka od pitanja na koja smo odgovore nedavno potražili u jednom od najpoznatijih azijskih restorana u gradu - SOI Fusionu.
Odlučni da saznamo baš sve o ovom ultrapopularnom, a zapravo tako jednostavnom jelu, sjeli smo za stol s voditeljem Vedranom Gulinom.
"Naša varijanta katsu bowla pomalo je, rekao bih, zapadnjačka. Izvorni katsu radi se sa svinjetinom, a mi ga radimo s piletinom jer nam se to pokazalo kao popularnija opcija. U originalu, dakle, ovo je jelo varijanta katsudona, koji se poslužuje s jajetom, povrćem i drugim dodacima, a uz to postoje još i katsu sando (sendvič) i katsu curry. Ono ključno su panko mrvice u kojima se poha meso, zbog čega je jako hrskavo, a ako me pitate zašto je baš to jelo koje kod nas ljudi najviše vole, odgovor je - zato što je to pohana piletina. Jedeš nešto azijsko, ali zapravo jako poznato", objasnio nam je Gulin iz SOI Fusiona, gdje je upravo katsu bowl jelo koje prodaju i do 300 puta više nego gyoze, rezance, poke zdjelu i ramen, po kojima su također poznati.
Katsu bowl je, zapravo, jelo koje je vrlo lako prilagoditi vlastitom ukusu, željama i potrebama. Važno je samo držati se baze, riže i prženog komada mesa, a zatim sve to nadograditi dodacima po želji. U SOI Fusionu to rade coleslaw salatom s wasabijem, mariniranim daikonom, edamameom, krastavcima za svježinu i katsu umakom, koji je kombinacija umaka Worcestershire, sojina umaka ili tamarija, kečapa i drugih dodataka.
"Može se dodati što god, ne postoji neki univerzalni recept. Meni je, zapravo, najzanimljivije kod ovog jela to što je spoj zapadnjačke i japanske kulture i kao takvo je osvojilo cijeli svijet", dodao je Gulin.
Katsu bowl danas se poslužuje u menzama, restoranima, fast foodovima i svagdje je jednako popularno jelo, a vrlo je jednostavno za pripremu i kod kuće. Dovoljno je skuhati rižu (odličan izbor ona je za sushi), meso obloženo u panko mrvice pržiti u dubokom ulju, a zatim se poigrati dodacima. Budući da smo u SOI Fusionu uspjeli užicati recept za ukiseljeni daikon i brzinski wasabi coleslaw, neka to bude i vaš početak, a onda iz hladnjaka izvadite ono što vas već dugo gleda i uključite maštu. Igrajte se začinima, teksturama i okusima. Kako god ga pripremili, s dobrim katsu bowlom teško možete pogriješiti.
RECEPT: WASABI COLESLAW
Za wasabi majonezu:
100 g majoneze
5 g wasabija u prahu
10 g vode
10 g sojina umaka
10 g limunova soka
sol
Za salatu:
300 g kupusa
100 g mrkve
100 g wasabi majoneze
papar, sol
Priprema:
Naribajte kupus i mrkvu, posolite, pustite da malo odstoji i dobro ocijedite. Pomiješajte s wasabi majonezom i začinite s paprom i soli ako je potrebno.
RECEPT: UKISELJENI DAIKON
Trebat će vam:
1 kg daikona
400 ml sushi octa
8 g kurkume
Priprema:
Daikon ogulite, prerežite ga popola po dužini i narežite polovice na tanke ploškice. Zakuhani sushi ocat pomiješajte s kurkumom i prelijte preko daikona u tegli. Kad daikon požuti i omekša, spreman je za jelo. Može trajati 3-4 mjeseca ako ga se čuva u hladnjaku.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice u prodaji od u petka, 20. lipnja!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....