DOBRI RESTORANI 2020.

Ovo je već desetljećima provjerena kvarnerska adresa na kojoj se dobro jede!

Na fotografiji terasa restorana Johnson
 Srećko Niketić/Cropix
Iza ovog kultnog mjesta stoji Dragan Jurdana koji je dobro razvio mrežu lokalnih dobavljača ribe i povrća...

Johnson je već desetljećima provjerena kvarnerska adresa gdje se dobro jede. Iza ovog kultnog mjesta stoji Dragan Jurdana koji je dobro razvio mrežu lokalnih dobavljača ribe i povrća te škampara, a svježina je imperativ. Restoran postoji od 60-ih godina prošlog stoljeća, a ime je dobio po nadimku tadašnjeg vlasnika Ede Salamona.

image
Restoran Johnson
Bruno Konjević/Cropix

On je, naime, bio pomorac, a plovio je za mandata američkoga predsjednika Lyndona B. Johnsona i bio njegov štovatelj. Ime je ostalo do danas, a 1996. restoran preuzima obitelj Jurdana. Smješten je poviše Mošćeničke Drage, a pogled vam puca na dio Kvarnerskog zaljeva. Prilično je teško izdvojiti što ne biste trebali propustiti s njihova menija i iako imaju skroman broj mesnih jela, naša je preporuka da se odlučite za morsku varijantu. Treba cijeniti i iskrenost osoblja koje će vas uputiti u svježinu namirnice i sugerirati što je najbolje taj dan.

image
Restoran Johnson

Dobro je početi njihovom ribljom juhom, bogatom konkretnih i intenzivnih okusa, a rijetko gdje smo jeli bolju. Što se tiče ponude školjaka i škampi, ovo je, uz krčku Rivicu, Plavi podrum i Zijavicu, provjereno mjesto gdje ćete biti zadovoljni pripremljenim. Johnson je dobar klasični riblji restoran čija je hrana jednostavna i ukusna, bez prevelikih intervencija i maskiranja okusa - tu se teži predstavljanju svježe namirnice koja je sama po sebi izuzetna. Od hladnih predjela svakako vrijedi probati carpaccio od plemenite ribe (prošle subote to je bio zubatac), kratko mariniran u limunovu soku, pokapan s malo maslinova ulja i začinjen crvenim paprom. Jednako tako su tu repovi sirovih škampi, a posebna delicija je rakovica, naravno kad je u sezoni. Od toplih predjela svakako vrijedi izdvojiti njihov crni rižoto.

image
Restoran Johnson

Morate imati na umu da ćete ga čekati sigurno 45 minuta, radi se za dvije osobe, ali vrijedi svake minute. Već samim stavljanjem tanjura na stol osvojit će vas moćan miris, a zatim i jednako takav okus već pri prvom zalogaju. Osim toga, vrlo lijepo rade i tjestenine pa ne bi trebala razočarati pašta s plemenitom ribom, nježnog okusa i svilenkaste teksture. Budući da je ovdje svježina doista neupitna, ovo je mjesto gdje želite pojesti buzaru od škampi i školjaka ili dobru ribu na žaru. Ono na čemu bi trebali poraditi su deserti.

image
Na fotografiji terasa restorana Johnson
Srećko Niketić/Cropix

Često su to razne štrudle, tiramisu, semifreddo i slično, pa ovdje vidimo prostor za poboljšanje, ne nužno u širenju ponude, nego prije u doradi okusa i tekstura postojećih slastica. Što se tiče cijena, carpaccio od plemenite ribe koštat će vas 105 kuna, a cijene hladnih predjela variraju od 70 na više. Riblja juha stoji 45 kuna, a crni rižoto platit ćete 190 kuna za dvije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:25