NOVO I VRUĆE

Ovo jedva čekamo! U Zagrebu se uskoro održava prvi festival latinoameričke kuhinje, ponuda zvuči obećavajuće

Na Fiesta Latina festivalu posjetitelji će moći kušati jela iz zagrebačke Cato taquerije, kuhat će i Mario Mihelj, Ivan Temšić, ekipa iz Arepere Maracay...

Kako najavljuju organizatori, od 25. do 31. kolovoza Zagreb postaje Caracas, Rio i Buenos Aires u jednom. Trg Josipa Jurja južnoameričke kuhinje u srcu Zagreba zahvatit će latino groznica jer stiže nam prva Fiesta Latina. Na festivalu koji slavi okuse latinoameričke kuhinje nudit će se tacos, guacamole, arepe, elote, empanade, chicharrones i churros, a uz Mojito, Cuba Libre i Margarite plesat će se salsa, bachata, rueda, jive i cha-cha-cha.

Na deset kućica predstavit će se Taquería Cato, Arepera Maracay, Tres Tacos by Mario Mihelj, Noel* Street Food by Ivan Temšić, Nachurros, Gdje je Jura by Juraj Klepić, ArtofBar by Filip Lipnik, Exotic King, GingleBells i Mojito Bar.

image
Ustupljena Fotografija/

Zanimljivo je i dodati i da će svi zainteresirani moći besplatno sudjelovati i u kulinarskim i koktel radionicama. Chef Mario Mihelj održat će radionicu pripreme tacosa i guacamolea, miksolog Filip Lipnik polaznike će naučiti spravljati koktele Paloma i Daiquiri te ih testirati na zabavnom blind natjecanju. Kraljevi roštilja iz BBQ Hot Yarda, predvođeni Davorom Šuškovićem, održat će trosatni masterclass u kojem će posjetitelji naučiti spremati brazilski Picanha steak, argentinske Choripan dimljene kobasice, čileanske Anticuchos ražnjiće s mariniranom svinjetinom, paprikom i lukom, peruanska dimljena marinirana pileća krilca, te urugvajski Asado Burger.

image
Ustupljena Fotografija/

ŠTO ĆE SE TOČNO NUDITI?

Jedna od nezaobilaznih postaja svakako će biti Taquería Cato, u kojoj svaki dan pripremaju svježe tortilje od nikstamaliziranog kukuruza.

"Koristimo lokalne, sezonske namirnice u kombinaciji s meksičkim papričicama i začinima – sve to stavljamo na tortilju. Kao i taco, jednako nam je važno gostima poslužiti i dobar koktel", kažu iz Cata te dodaju kako će na Fiesti Latini nuditi elote (grillani kukuruz, spicy mayo, feta, tajin), zatim četiri vrste tacosa - carnitas (svinjetina - confit, naranče, začini, tomatillo salsa), chicken tinga (pileći zabatak, salsa macha - chipotle, kikiriki, guacamole, hrskavi kukuruz), birria (sočna junetina kuhana u začinima, consommé) i calabaza (karamelizirana butternut tikva, paprika, lješnjaci, kozji sir, cikla). Ove delicije prate i signature kokteli - Cato Margarita, Elote te Margarita/Spicy Margarita.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

A kako tacos sprema chef i veliki ljubitelj latinoameričke kuhinje, posjetitelji će otkriti na kućici Tres Tacos by Mario Mihelj. Ovaj član žirija MasterChefa, na nedavno održanom ljetnom Fuliranju, podsjetimo, nudio je tri vrste tacosa - Tex Mex Chicken, Asado Beef i Crispy Shrimp, dok za Fiestu Latinu najavljuje novitete.

image
Ustupljena Fotografija/

Kad iz Meksika poželite skoknuti do Venezuele, posjetite kućicu Arepera Maracay.

"Naša je priča obiteljska. U Zagreb smo donijeli duh Venezuele kroz najbolje s čim se ta, nama daleka zemlja, može dičiti, a gastronomija je sigurno jedna od tih stvari”, kažu nam vlasnici Arepere, Sanja i Ricardo Luque, najširoj javnosti poznat kao pjevač grupe Cubismo.

"Arepa je kruščić ili pogača koja se radi od brašna kukuruza koji je prethodno kuhan. Iznutra je mekana, a izvana hrskava, okusa različitog ovisno o punjenju koje izaberete."

image
Ustupljena Fotografija/

Među hitovima su im Pabellón (trgana junetina, crni grah, slatka banana, slani sir), Reina pepiada (piletina, avokado, majoneza, slani sir), Sifrina (piletina, avokado, majoneza, gouda sir), Pernil (svinjski but, slani sir, rajčica, avokado), Pelua (trgana junetina, cheddar), ali i veganske arepe poput Pabellón vegano i Pata pata.

"Na prvom zagrebačkom festivalu latinoameričke hrane, ponudit ćemo naše najpoznatije arepe ali i pokoje iznenađenje", ističu.

Na ovom festivalu predstavit će se i ekipa iz zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, i to na kućici Noel* Street Food by Ivan Temšić.

"Noel* se i dalje kroz street food pokazuje u novom ruhu, ovaj put s latino čarima i svima poznatim delicijama uz dašak pikantnosti."

image
Ustupljena Fotografija/

Na Fiesti Latini Temšić će ponuditi pet novih jela - tacos (piletina, mole, avokado krema, pico de gallo, hrskava pileća kožica), chicharrones (hrskava pržena svinjetina, guacamole), kukuruzna rebarca ("ranch" umak, tvrdi kravlji sir), empanade (pureći ragu, kiselo vrhnje) i nachos (ragu od paprike, krema od sira).

Za izdašne slane i slatke kombinacije na Strossmayerovu trgu bit će zadužena kućica Nachurros, koja iz bogate ponude izdvaja churros s toplom čokoladom ili karamel umakom i loaded nachos s topljenim sirom, guacamoleom i salsom.

image


Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

Ljubitelji slastica vjerojatno će nešto za sebe pronaći na kućici Gdje je Jura by Juraj Klepić. Mladi pastry chef za Fiestu Latinu priprema autorske verzije churrosa s više vrsta preljeva i okusa, te svoju interpretaciju slavne torte Tres Leches (biskvit natopljen s trima vrstama mlijeka: kravlje mlijeko, kokos mlijeko, kondenzirano mlijeko; vanilla chantilly krema, slani karamel i kokos). U najavi je i jedno iznenađenje.

image
Ustupljena Fotografija/

Posebna bi atrakcija mogla biti i kućica Exotic King Ivana Šuloga. U ponudi egzotičnog voća koje uzgaja na plantažama u Donjoj i Gornjoj Bistri, nadomak Zagreba, poseban fokus stavlja se na latinoameričke vrste poput papaje Formosa, marakuje, žute i crvene pitahaje (dragon fruit), lucume te mladog kokosa.

image
Ustupljena Fotografija/

A KOKTELI?

Kokteli imaju važnu ulogu u latinoameričkoj kulturi jer nisu samo pića, već i živi izraz bogate tradicije, društvenosti i kreativnosti, a prva Fiesta Latina donosi čak tri kućice koje će nuditi koktele s fokusom na autohtone okuse. Premijerno će se na Fiesti Latini predstaviti ArtofBar by Filip Lipnik.

"Mi smo tim iskusnih koktel majstora koji spajaju umjetnost miksologije s autentičnim latino okusima. Na Fiesti Latini istaknut ćemo se originalnim signature koktelima inspiriranim Latinskom Amerikom, uz upotrebu svježih sastojaka i ručno rađenih sirupa. Naš koncept je jednostavan - visoka kvaliteta, kreativna prezentacija i doživljaj koji se pamti. Cilj nam je da svaki posjetitelj osjeti okus fieste u svakom gutljaju", kaže Filip koji će u petak, 29. kolovoza održati i atraktivnu radionicu.

image
Ustupljena Fotografija/

Tu je i uvijek prisutna GingleBells kućica s koktel kartom s više od dvadeset klasika i autorskih koktela. Za Fiestu Latinu priredili su i nova iznenađenja s naglaskom na Margarite. Mojito bar kao centralna kućica na Strossmayerovu trgu, uz klasični Mojito i brojne kreativne varijacije, ponudit će i širok izbor ostalih alkoholnih i bezalkoholnih pića, za sve uzraste i ukuse.

NA KRAJU...

Više o bogatom programu i načinu prijava na radionice, kao i sve ostale detalje možete potražiti na društvenim mrežama Fieste Latine - Facebooku i Instagramu.

VAŽNE INFORMACIJE

Lokacija: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Trajanje: 25. do 31. kolovoza 2025.

Radno vrijeme: pon-pet: 12:00 do 00:00 h/sub-ned: 11:00 - 00:00 h

Ulaz: besplatan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 09:49