StoryEditor
SKRIVENI BISER

Ovo mjesto postat će vaša omiljena gastro adresa na kojoj nude vrijednost za novac!

Jedan od skrivenih kvarnerskih bisera svakako je konoba Zijavica, smještena tik uz prelijepu plažu Mošćeničke Drage...
Reportaža o konobi Zijavica.
 Matija Djanješić/Cropix

Svoja prva autorska jela osmislio je već kao četrnaestogodišnji dječak, kad je već pomalo i zašao u ugostiteljske vode kao konobar. No, vratimo se Stivenovoj gastronomskoj priči. Sam meni podijeljen je u nekoliko dijelova, a baziran je na sezonskom ulovu i ponudi povrća.

image
Reportaža o konobi Zijavica.
Matija Djanješić/Cropix

Jedna od najvažnijih stvari koju vrijedi spomenuti kad je riječ o Zijavici, jest to da imaju svakodnevnu ponudu glasovitih kvarnerskih škampi, naravno, kad sezona i vremenske prilike to dozvole, s obzirom na to da je Stivenov otac najstariji škampar na Kvarneru. Meni je podijeljen na nekoliko dijelova. Može se izabrati između degustacijskog, od četiri i šest sljedova po cijeni od 190 i 290 kuna, s time da je u ovom većem uključeno i jedno piće te dvije čaše vina.

image
Reportaža o konobi Zijavica.
Matija Djanješić/Cropix

Cjelinama su dani nazivi na čakavskom dijalektu pa “neš za početak”, zanimljiva predjela koja su u potpunosti Stivenove recepture, svakako izaberite. Provjereno dobro je miješano riblje predjelo za dvije osobe, gdje možete birati između šest i osam vrsta njih, i to po cijeni od 180 i 240 kuna. Apsolutni favorit gostiju svakako je kuglica bakalara na salsi od pomidora i slanih inćuna, ali vrlo zanimljiv je i tartar od jadranske tune s kremom od hrena i soje, te slani inćuni s tostiranom grobničkom palentom kumpiricom.

image
Reportaža o konobi Zijavica.
Matija Djanješić/Cropix

Za one koji možda ne znaju, palenta kumpirica autohtono je sirotinjsko jelo predjela Grobinšćine, koja se nalazi nedaleko Rijeke, a radi se o zapečenoj kombinaciji krumpira i palente (žganaca), čija se homogenost i kompaktnost dobiva dugotrajnim miješanjem. Ako ste, pak, od nečeg “na žlicu”, nude riblju gregadu.

image
Reportaža o konobi Zijavica.
Matija Djanješić/Cropix

Rade domaću paštu, a “za neš konkretno pojist” svakako kušajte brodet “ča more da” na način kuće, zatim inćune na padelu, ili ražu na umido sa zelenjavom na padelu. Cijena glavnog jela kreće se od 60 do 120 kuna, i iako se radi o bazično ribljem restoranu, nude i tri vrste mesnih jela. Za deserte je zadužena Stivenova supruga, i oni također ovise o dostupnosti sezonskih namirnica. Vinska karta je nevelika, ali cijeli šarm koji Zijavica sa sobom nosi zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2020 15:24