DOMAĆI KRUH

Ovo ne želite propustiti: Anita Šumer održava besplatnu sourdough radionicu, evo detalja

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Radionica će se održati 3. studenog i bit će besplatna na sve koji se pretplate na Anitin newsletter

Slovenska majstorica od kiselog tijesta najavila je radionicu koja će za pretplatnike na njezin newsletter biti besplatna, a na kojoj možete naučiti sve što vas zanima o pripremi vlastitog sourdough startera.

TKO JE ANITA ŠUMER?

Anita Šumer jedna je od najpoznatijih ambasadorica pripreme sourdough kruha. Njezini masterclassovi izrade kruha od kiselog tijesta traženi su diljem svijeta, a veliku popularnost stekla je maštovitim crtanjem po kruhu. Njezin Instagram profil @sourdough_mania prati gotovo 90 tisuća ljudi, dok Anitini kratki videoisječci imaju više od 30 milijuna pregleda. O njezinom radu pisali su Business Insider UK, Daily Mail UK, UNILAD, Buzzfeed i talijanska Freeda, a danas je ponosna autorica čak tri knjige o domaćem kvasu, od kojih je jedna, "Kvasomasnija", dostupna i u hrvatskim knjižarama. Njezin kvasac Rudl registriran je u najvećoj banci kvasaca na svijetu u Belgiji. Priču o Aniti Šumer pročitajte ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kako biste se prijavili na radionicu, sve što trebate jest posjetiti službenu stranicu Sourdoughmania.com i pretplatiti se na Anitin newsletter, a na vašu e-mail adresu stiže poruka s detaljima. Anita Šumer besplatnu radionicu održava povodom 10 godina rada i, kako kaže, zato što je sourdough promijenio njezin, a vjeruje i kako može promijeniti brojne druge živote. Na radionici će u prijenosu uživo pokazati kako napraviti svoj sourdough starter i koliko je zapravo vremena i truda potrebno da bi se on uzgojio. Radionica će se održavati 3. studenog u 20 sati.

A kada konačno napravite svoj starter, razmislite i o pripremi kruha po Anitinom receptu.

Jednostavan recept za kruh od polubijelog brašna

Trebat će vam:

100 g aktivnog startera

200 g vode
300 g polubijelog brašna T 850
6 g soli

Priprema:

Pomiješajte brašno i vodu u homogenu smjesu. Tako pripremljena smjesa neka odmori 20 minuta, zatim dodajte starter (kvasac) i sol. Dobro zamijesite kako bi se svi sastojci proželi i ponovno tvorili homogenu smjesu, što znači dva ili tri puta po dvije do tri minute. Zatim u sljedećih 2 sata morate premijesiti kruh svakih pola sata i to na način da sa uzimate tijesto sa sve četiri strane. Pustite tijesto da se digne. Zatim ga oblikujte i pustite da ponovno naraste. Ponovno premijesite i dajte tijestu konačni oblik pa preselite u prethodno pobrašnjenu zdjelu i pustite da se još jednom digne pa stavite peći. Pećnicu prethodno morate grijati minimalno 45 minuta na najvišoj temperaturi s parom (može poslužiti pleh pun vode u dnu pećnice koji će stvoriti vlažnu atmosferu). Smanjite temperaturu za 20-30 °C i stavite kruh prekriven papirom za pečenje te pecite s parom još 15-20 minuta. Uklonite posudu s vodom i papir za pečenje kojim ste pokrili kruh pa pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice i veličini kruha.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:40