VELIKI USPJEH HRVATSKE GASTRONOMIJE

OVO SU DVA MICHELINOVA ASA: Čestitke Dragi di Lovrana i Noelu!

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

- Presretan sam! Sve te emocije koje mi naviru uopće se ne da opisati riječima. To smo toliko željeli, trudili se, radili, cijela ekipa i ja - rekao nam je Deni Srdoč, 27-godišnji chef, nakon što je doznao da je Draga di Lovrana, restoran koji vodi, postao prvi kvarnerski restoran i uz zagrebački Noel drugi u Hrvatskoj koji je upravo dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu.

- Na prvu uopće nisam vjerovao da je to istina. Sve dok svi nisu počeli zvati - smije se Deni. Mladi chef Dragu di Lovrana preuzeo je od svojeg mentora, poznatog chefa Zdravka Tomšića, koji je restoran postavio na noge, sa samo 24 godine. Itekako je opravdao povjerenje. Gault Millau proglasio ga je svojedobno talentom godine, a svake zime, dok je Draga di Lovrana zatvorena, odlazi stažirati u neki od europskih restorana s Michelinovim zvjezdicama, pa je tako zimus bio u Njemačkoj, u slavnom Atelieru. Na pitanje je li znao da je u matičnom restoranu uopće kuhao za Michelinove inspektore, Srdoč odgovara da nije.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / hanza media

- Svakom gostu dajemo 100 posto, sa svime što radimo moramo biti na vrhuncu. Na našoj karti je 12 jela, četiri hladna, četiri topla predjela i četiri glavna jela, a broj stolova smanjili smo na 27, upravo kako bi svaki gost mogao dobiti potpuni doživljaj naše kuhinje. Svako od tih 12 jela mi je jednako drago i važno - rekao nam je i otkrio da, dok su zatvoreni, već dva tjedna eksperimentiraju i rade na novoj karti za novu sezonu.

Što bih mogao preporučiti od noviteta? Ražu, svakako. I u prvom dijelu imamo novog voditelja sale, vrhunskog sommeliera Marka Škaricu - kaže.

Srdoč, prema vlastitim riječima, dolazi iz gastronomski osviještene obitelji - svi, kaže, odlično kuhaju, i sestra i mama i tata i baka. Bodul je, dolazi s Krka i obiteljska druženja uz hranu jako su, kaže, utjecala na ono što danas radi.

- Obitelj je oduševljena, mama se rasplakala od sreće kad je čula za Michelinovu zvjezdicu - govori i dodaje da mu je iznimno drago što su prvi restoran s Kvarnera koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Restoran i obiteljski hotel Draga di Lovrana otvorili su 2006. godine bračni par Suzana i Christian Nikolac, zaljubljenici u gastronomiju koji s ugostiteljstvom dotad nisu imali nikakvog iskustva. Ali imali su golemu strast i nekretninu u obiteljskom nasljeđu na gotovo nestvarnom položaju na liticama Lovranske Drage, s veličanstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev. Restoran je na tom mjestu postojao još početkom 20. stoljeća, a među gostima je bio čak i austrougarski car Franjo Josip, ali je objekt stradao u požaru 1923. i trebalo je više od 80 godina da se pojavi netko poput Nikolaca i vrati ga u život. Nikolac, inače, ima vlastiti ribarski obrt, pa restoran ima osiguran dotok najsvježije ribe, iz mora na tanjur, a ono što je svježe i sezonsko uvjetuje i Srdočev menu.

Suzana Nikolac rekla nam je da su još pomalo zatečeni Michelinovom zvjezdicom. Kaže da im to priznanje neopisivo mnogo znači te da je najveća zasluga Denija Srdoča koji im je svojim trudom, znanjem i energijom zvjezdicu i osigurao. Na pitanje je li znala da su “u igri” za Michelina, Suzana odgovara da su sumnjali, ali da nisu mogli biti sigurni.

- Lani smo bili uvršteni u Michelinov vodič pa smo mogli pretpostaviti da nas razmatraju. Ali dolazi li vam netko od Michelinovih ljudi, to ne možete znati. Znalo bi doći po dvoje gostiju, stranaca, koji onda dođu još dva puta, ali nikada ne znate jesu li baš to oni. No to nije ni toliko bitno jer Deni uvijek daje sve od sebe. On je divna osoba, lijepo je raditi s njim. To što je dobio ovo priznanje, to je velika čast - ističe Suzana Nikolac.

Noel: Uvijek iskreni prema gostu. I apsolutno sve rade ručno...

U zagrebačkom restoranu Noel vladalo je poprilično uzbuđenje, što ne čudi, jer su poslovni partneri i bliski prijatelji Ivan Jug i Goran Kočiš trenutak ranije saznali da je restoran zaslužio Michelinovu zvjezdicu. Noel je tako postao jedini restoran u Zagrebu s Michelinovom zvjezdicom. Noelu i restoranu Draga di Lovrana (Lovran) dodijeljena je jedna prestižna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik) i Monte (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

- Zatečeni smo, mislili smo da će zvjezdice biti dodijeljene u ožujku. Nije da nismo očekivali, mi stalno radimo na tome da budemo što bolji. Znam da su nas nedavno posjetili njihovi ljudi, Talijani, jer su se predstavili. A sad, sigurno je bilo još njihovih inspektora na terenu, ali nisu nam se javljali. Sve u svemu presretni smo, još dolazimo k sebi - govori chef Noela Goran Kočiš, dodavši kako je lijep osjećaj biti jedini kuhar u gradu koji sprema delicije u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

- Svoju kuhinju temeljim na domaćim namirnicama. Namirnice su najbitnije, i na tome radimo svi, čitav tim. Puno se raspitujemo, gledamo gdje ćemo pronaći najbolje male, lokalne proizvođače od kojih ćemo nabaviti najbolje namirnice koje će na kraju završiti u našoj kuhinji. Nema kod nas kupovanja gotovih stvari pa miješanja, radimo isključivo sve ručno, do najmanjeg detalja, uključujući i naš kruh i focaccie. Sve je to jedan veliki angažman do najmanjeg detalja - nastavlja Kočiš o svojoj autentičnoj fine dining kuhinji. Glavni Noelov sommelier, Ivan Jug, smatra kako je veliki uspjeh rezultat njihova iznimnog truda i “života u tom restoranu”.

- Puno neprospavanih noći, ali mislim kako nema ništa u životu bez odricanja i žrtve. Michelinova zvjezdica je veliko priznanje za nas, to je jedna ozbiljna stvar, ali gledamo na to kao na jedan početak. Sad smo ipak malo drugačiji od ostalih restorana u gradu, izdignuti, i sada će kuharove lude kreacije i vizije biti još zapaženije - nastavlja pokazujući na chefa Kočiša, kojemu ne prestaje zvoniti telefon. Svi žele čestitati restoranskoj ekipi.

- Izdvojio bih iskrenost prema našim gostima. Ako nema svježe ribe, nema je, ali ponudit ćemo nešto drugo. Također, svaki gost koji kroči tu u restoran, gost je u našoj kući. Noel prožima jedna energija, toplina, ljubav, i mislim da to svaki gost osjeti - govori Jug koji je izdvojio i drugog restoranskog sommeliera, Gorana Petrića, ali i mladog barmena Karla Ferenčaka, za kojega tvrdi kako je “čudo od djeteta”.

- Tako je mlad, a radi takve koktele da iskusni barmeni ne mogu vjerovati. Čovjek sam kuha svoje sirupe, u kuhinji je barem dva-tri sata dnevno, miješa nevjerojatne kombinacije... Proglašen je nedavno pobjednikom na jednom barmenskom natjecanju koje je kao državno prvenstvo. Pobijedio je svoje mentore. Dečko je genijalac, on je jedan od stupova Noela, kao i svi drugi iz tima. Također Šimun Šitum, koji nam radi PR, fotke, videa, moramo ga spomenuti. Ovdje se radi iz dubine duše i svi uključeni jako vole to što rade. Mislim da je to bilo ključno za uspjeh. Nismo još svjesni što smo napravili, vjerojatno ćemo biti nakon što prespavamo - završio je Ivan Jug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:35