ZA POD ZUB

Ovo su najbrža i najmekša peciva koja sam ikad napravila, za pripremu je potrebno tek 30 minuta

 Lidija Lončarić
Prebacila sam se u jesensko raspoloženje, zamijesila brzo tijesto s batatom i u pola sata meka peciva bila su gotova

Otkad sam prvi put napravila ovakva brza peciva, postala su moj apsolutni favorit u situacijama kad mi se jede nešto toplo, mekano i krušno, a u kuhinji ne mogu pronaći ni krišku tosta. Najbolje od svega, sve sastojke u većini slučajeva već imam kod kuće pa peciva mogu napraviti čim otvorim oči, a da uopće ne izađem iz pidžame. Obično budu prhka i sjajno se slažu uz različite namaze, sir s vrhnjem i nareske, no ovaj sam put u tijesto ubacila pire od batata i dobila jednu sasvim novu dimenziju supermekanih, nježnih peciva. Prvotna ideja bila je ubaciti ih u zamrzivač pa vaditi po potrebi, ali već pri kušanju onog prvog, koji se jednostavno kušati mora, bilo je jasno da to neće ići. Oko trećeg peciva shvatila sam da bi se uz slatkasti batat i sir odlično složio i čili, a četvrto sam onda premazala feta sirom koji sam izmiksala u blenderu, dodala mu žličicu meda i malo čili ulja. Fantazija!

image
Lidija Lončarić


Također, ono što moram napomenuti jest i da mi se kod ovih peciva posebno sviđa to što se sol i sir vrlo lako mogu zamijeniti šećerom i đumbirom, sušenim voćem ili, još bolje, komadićima čokolade, ali i to što imam ludu sreću pa su mi u smočnici ostala taman dva batata, da isprobam i to. Dakle, da ponovimo, pečeni ili kuhani batat, sastojci koje sigurno imate u hladnjaku i 20 minuta vremena. Stvarno nema izlike da ova divna peciva ne napravite već danas.

Trebat će vam:

270 g brašna
1 žličica soli
2 žličice praška za pecivo
75 g maslaca za tijesto
10 g maslaca za premazivanje
170 ml kefira
2 srednja pečena batata (oko 280 g)
cheddar sir
krupna sol ili cvijet soli za posipanje

Priprema:

Batat najprije ispecite ili skuhajte pa ga vilicom pretvorite u pire. Nije potrebno prethodno mu dodavati nikakve začine. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, sol, hladni maslac koji ste nasjeckali na kockice, pire od batata i kefir. Brzinski zamijesite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo, dovoljno je samo da se sastojci povežu. Na kraju ubacite sir nasjeckan na kockice i još jednom lagano promiješajte. Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i najprije rukama oblikujte pravokutnik, a zatim ga preklopite. Preklopite još jednom pa tijesto lagano pritisnite rukama, neka bude debljine oko 2,5 centimetra. Režite na željene oblike i oblikovana peciva prebacite na papir za pečenje. Premažite ih otopljenim maslacem i pospite krupnom ili cvijetom soli. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta ili dok s gornje strane ne poprime boju

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:53