pizzaiolo savjetuje

Ovo su najčešće greške koje radite kod pripreme pizze kod kuće, evo kako ih izbjeći

 Neja Markicevic/Cropix/
Pripazite na sastojke, nemojte žuriti i koristite kvalitetnu opremu kako bi kućna pizza bila još bolja

Svi volimo zagristi u komad slasne pizze iz kućne radinosti, onu koju smo svojim rukama napravili od početka do kraja, nadjenuli je omiljenim dodacima i nestrpljivo dočekali da izađe iz pećnice. Ponosni na ono što smo napravili, često ne uočimo greške koje nam se u cijelom procesu potkradu, a koje bi, kada ih ispravimo, mogle dovesti do upravo savršenog primjerka kućne pizze. Srećom, Giorgia Caporuscio, Talijanka i pizzaiolo koja trenutno živi i radi u New Yorku, za Insider je otkrila koje su to najčešće greške kod pripreme pizze i kako ih najjednostavnije izbjeći. U nastavku donosimo pet savjeta koje je podijelila s čitateljima.

image
Matija Djanjesic/Cropix/

Redoslijed je važan!

Prvi i jedan od najvažnijih savjeta koji je Caporuscio podijelila tiče se redoslijeda kojim povezujete sastojke za tijesto, a koji, kako kaže, itekako čini bitnu razliku. Najprije se, naime, spajaju brašno i kvasac. Zatim se polako dodaje voda, tijesto se miješa, a tek na kraju dolazi sol.

"Nikad nemojte dodavati sol i kvasac zajedno. Sol ubija kvasac", rekla je.

Nemojte ubrzavati proces dizanja tijesta

U slučaju da radite pizzu u kojoj želite uživati što prije, pustite da se tijesto diže na sobnoj temperaturi.

"Budite strpljivi, pričekajte da tijesto odmori, a zatim i da naraste i digne se"; rekla je, pa dodala kako je tijesto najbolje pustiti oko 24 sata, ovisno o količini kvasca koju koristite, kako bi se postigla bolja tekstura tijesta.

Brašno je bitno!

"Ako kod oblikovanja pizze koristite obično brašno, tijesto će ga upiti i dobit ćete potpuno drugačiju teksturu", rekla je Caporuscio.

Dodala je i kako će tijesto u tom slučaju izgubiti na elastičnosti te kako ona sama kod oblikovanja tijesta, prije nego što dodaje nadjev, voli koristiti brašno poput kukuruznog koje zatim tijestu daju još bolji okus.

Dobro zagrijana pećnica i podloga za pečenje

Bez obzira na to pečete li pizzu u klasičnom limu ili imate pizza kamen, prije nego što pizzu ubacite u pećnicu, važno ih je dobro zagrijati. Pećnicu u kojoj se nalazi podloga za pečenje zagrijavajte 45 do 50 minuta prije pečenja pizze. Potrebna je visoka temperatura kako bi tijesto moglo narasti. U slučaju da je temperatura preniska, nećete dobiti prozračnu koricu koja je uvijek poželjna.

Također, Caporuscio svakako preporučuje pizza kamen, koji danas možete nabaviti putem različitih internet trgovina po cijeni već od 200 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 05:42