Biti barista zahtjevan je posao. Od jednog se čovjeka traži brzina i preciznost, osmijeh i koncentracija, stalna komunikacija s gostima, priprema različitih napitaka i održavanje čistoće šanka. Sve to mora funkcionirati u ritmu koji traje satima, bez veće pauze i bez gubljenja fokusa. Najteže od svega je održati konzistentnost, da svaka kava, od prve jutarnje do posljednje popodnevne, izgleda i ima isti okus. Upravo u tome najbolji zagrebački bariste uspijevaju i zato je kod njih uvijek zadovoljstvo sjesti na kavu.
Specialty kava u Hrvatskoj krenula je s Nikom Orošijem i baristama koji su kod njega učili. Od tada se u Zagrebu istaknulo mnogo imena, a nakon pandemije scena je dodatno ojačala. Danas grad ima baristice i bariste koji ravnopravno stoje uz kolege iz najjačih europskih kafića. Ovaj izbor temelji se na godinama naših posjeta i iskustava te je posveta onima koji su nam ostali, i ostaju, u najboljem sjećanju.
Zoran Šudar
Zoran Šudar stigao je u Express Bar 2019. godine i tamo doživio pravi procvat. Prije toga nekoliko godina radio je s kavom, no u Expressu je pokazao svoju pravu snagu. Zoran je potpuni, ludi zaljubljenik u kavu koji svakodnevno kod kuće eksperimentira s različitim načinima pripreme. Njegove kave su besprijekorne, iznimno je brz i vrlo uredan. Ujutro izbacuje više kava iz šanka nego mnogi u gradu, a sve s nevjerojatnom preciznošću.
Uz to, Zoran je vrlo simpatičan, ljubazan i toplog karaktera. Njegov je šank za vrijeme smjene jedan od najčišćih u gradu, a zbog njega često svraćamo u Express – jer je jedan od rijetkih barista koji može istovremeno raditi konzistentnu kavu s mlijekom i voditi razgovor. Također, Zoran priprema najbolju ručnu filter kavu u gradu trenutačno, što nije mala stvar.
Trojac iz Lute - Danijel i Matej Losić te Neven Kamenski
Tri mušketira najbrže su na ovome popisu usavršili konzistentnu kavu s mlijekom. Iako izgledaju opušteno i totalni su hipsteri, potpuno su opsjednuti usavršavanjem zanata. Danijel najviše. Njihova osobnost privlači mnoge goste koji dolaze upravo zbog njih, stvarajući velik krug svakodnevnih gostiju koje su navukli na svoju kavu.
Danijel, Matej i Neven u Luti već više od tri godine spremaju neke od najboljih kava u gradu. Danijel je najstroži i najprecizniji, Matej najblaži, ali jednako posvećen, dok je Neven najopušteniji od njih trojice. Ipak, upravo nam je Neven nedavno složio jednu od najboljih kava koje smo dosad kušali. Svaki od njih na svoj način doprinosi jedinstvenoj atmosferi kafića, pritom pripremajući fantastične kave. Malo tko u Hrvatskoj može se pohvaliti brzinom kojom ovaj trojac uči i napreduje. Upravo njih trojica svojim zalaganjem najviše guraju specialty scenu grada naprijed.
Ako vas išta zanima o kavi, najbolje je pitati Danijela – od svih ljudi na listi najbolje je upućen u recentna kretanja u svijetu specialty kave izvan Hrvatske.
Ivan Leko
Ivan Leko jedan je od prvih u Hrvatskoj koji je publici približio specialty kavu. On je vlasnik i pokretač Express Bara u Petrinjskoj ulici. Totalni je perfekcionist i vjerojatno najstroži barista u gradu. Dok bi mnogi poslali kavu van šanka i nastavili s radom, Leko ne pušta ništa što nije besprijekornog izgleda, mirisa i okusa. Opsesivan je u sparivanju kave s mlijekom i svaka mu šalica zato i izlazi perfektna.
Kroz godine je razvijao svoj stil uz suradnju s brojnim europskim pržionicama, a trenutačno se oslanja na splitsku Kava Family. Strastven je prema kavi, miksologiji i gastronomiji. Strogošću prema baristima tjera ih da budu najbolji u gradu, a ako mu vrijeme dozvoli, vrlo je ugodan i radoznao sugovornik. Iznimno je pedantan i detaljan u svakom segmentu svog rada.
Vedran Peurača
Vedran Peurača glavni je barista i pržioničar Brooma44 na Dolcu. Prije toga, brusio je zanat u zagrebačkom Express Baru, a godinu dana proveo je u Prologu u Kopenhagenu, jednom od najboljih europskih specialty coffee barova. Njegova priprema kave iznimno je precizna, a uz to od 2023. prži i svoje kave koje koristi u Broomu. Kave iz Brooma su sve bolje i sve više ih prepoznaju i koriste brojni kafići.
Vedranove vještine i poznavanje kave ističu mnogi stručnjaci iz industrije, što dodatno potvrđuje njegov ugled. Uz to, Vedran se svakodnevno i junački nosi s gužvama koje se često stvaraju pred Broomom, koje jedno je od popularnijih mjesta u Zagrebu, i to bez ikakvog kompromisa na kvaliteti.
Kristina Kovačević
Kristina Kovačević ključan je razlog zašto gosti uživaju u kavi u Salu na Dolcu. Svoj je zanat godinama brusila u Cogitu, kojem se pridružila nekoliko godina nakon otvaranja i brzo postala jedna od glavnih zvijezda kafića. Prilikom otvaranja Sala, projekta vlasnika Cogita Matije Belkovića i chefa Tvrtka Šakote, prešla je za njihov bar.
Iako Salo nije isključivo kafić, mnogi gosti dolaze upravo zbog njezine kave. Njezine su kave konzistentne, mlijeko koje radi je čvrsto i vizualno privlačno, a kao baristica je iznimno brza, simpatična i pouzdana. Kristina je jedna od onih barista na koje uvijek možete računati za savršenu šalicu i teško je zamisliti segment kave u Salu bez njezina doprinosa.
Karlo Purić
Karlo Purić vlasnik je i osnivač Four Wheel Coffeea, pržionice i kafića smještenog na Kvatriću u Zagrebu. Vrlo je dosljedan barista koji stalno istražuje nove načine pripreme kave za svoj kafić. Kave s mlijekom su mu među konzistentnijima i kremastijima u gradu. Uz to je spretan i brz iza šanka, ali kao i konobar.
Purić kave sam bira za pržionicu, prži, uči i neprestano napreduje. Sve češće u pržionici eksperimentira s novim izborima kava, pa vrijedi pratiti njegove novitete. Kave su mu sve bolje, a što se filter pripreme tiče, spada među predanije u Zagrebu. Kod njega se može računati na osmijeh, konzistentnost i uvijek neku novu informaciju u svijetu kave.
Dado Tudić
Dado Tudić radio je u industriji kave dug niz godina prije nego što je 2019. otvorio svoj Monocycle Specialty Coffee u Mislavovoj ulici. Odmah je počeo spremati neke od najboljih kava u gradu, što radi i danas. Dado je legenda zanata i majstor latte arta, uvijek iznenađuje u napitcima s mlijekom, a iznimno je dobar i u pripremi espressa. Putovao je po zemljama odakle dolazi kava, skupljao znanja i uvodio ih u svoj prostor.
S njim je vrlo ugodno voditi razgovor, a jedan je od rijetkih barista koji u hladnijim mjesecima u baru na dnevnoj bazi poslužuje batch brew. Njegovo vodstvo i strast prema kavi s razlogom okupljaju brojne stalne goste tijekom cijele godine. Monocycle zbog njega i njegovog tima i dalje s razlogom stoji kao jedno od boljih specialty kafića u Zagrebu.
Sara Cehman
Sara Cehman je bila jedna od prvih baristica koja je rasla zajedno sa scenom specialty kave u Hrvatskoj, prateći razvoj Cogita od njegovih početaka. Dapače, više od trinaest godina iza aparata brusi zanat. Danas radi u Monocycleu i priprema vrhunske kave s mlijekom uz vrlo opušten i ugodan pristup poslu.
Sara je baristica široka osmijeha, brza, stručna i efektna u gužvi. Uvijek je raspoložena za razgovor, bilo da je tema kava ili nešto sasvim drugo, pa s njom svaki posjet postaje ugodno iskustvo za gosta.
Nik Oroši
Nik Oroši je ključna figura u razvoju specialty kave u Hrvatskoj. Vlasnik je Eliscaffea, prvog i najdugovječnijeg specialty coffee bara u Zagrebu, koji već više od 20 godina uspješno posluje. Nedavno je bar prošao kroz renovaciju. Njegov rad prepoznat je kroz brojne nagrade, uključujući višestruke titule najboljeg hrvatskog bariste.
Eliscaffe i dalje ostaje nezaobilazno mjesto za vrhunsku kavu, a ako je raspoložen, Nik je i sjajan sugovornik. Unatoč svim uspjesima i izazovima, i dalje neumorno radi na neprekidnom unaprjeđenju kvalitete svoje kave, zbog čega zasluženo zauzima svoje mjesto među najbitnijima hrvatske specialty scene.
Ivan Tota
Ivan Tota trenutačno je glavni barista u Holographic Spaceu na Trešnjevci i svakako je jedan od najbržih i najspecifičnijih barista u Zagrebu. Višestruki je prvak u natjecanjima latte arta, gdje je prošle godine osvojio prvo mjesto. Njegova tehnika sparivanja kave s mlijekom vrlo je precizna i inovativna, što dodatno ističe svaki napitak s mlijekom koji priprema.
Tota je vrlo strastven naspram kave, a svojim energičnim pristupom i znanjem motivira i educira mnoge mlade bariste u Zagrebu - što je pohvalno.
Ana Graberski
Ana Graberski radi u Express Baru od 2023. godine. Prije toga imala je različite poslove, uključujući rad u nekoliko kafića. Pod mentorstvom Ivana Leke, koji u početku daje malo prostora baristama za rad na espresso aparatu, Ana je ubrzo počela pripremati konzistentno fantastične kave.
Osim toga, strastvena je zaljubljenica u specialty kavu i kao pravi fanatik kod kuće eksperimentira s različitim metodama pripreme. Nevjerojatno brzo napreduje i usavršava svoj zanat. Uza sve to, vrlo je simpatična i brza, što je čini izvrsnom u gužvi i uvijek spremnom za razgovor. Dok mnogima treba znatno više vremena da usklade kavu i mlijeko, Ana je svojim radom i predanošću jedna od rijetkih koji je to uspjela postići u kratkom roku.
Gordan Škunca
Gordan Škunca jedan je od barista u Cogitu, ali svakako jedan od stručnijih i najveći zaljubljenik u kavu među njima. Svaki posjet Varšavskoj postaje bolji kada ga vidimo za šankom, jer priprema izuzetno kvalitetan espresso.
Tijekom gostovanja u Urania Baru s Matijom Belkovićem pokazao je svoju sposobnost brzog prilagođavanja šanka različitim vrstama kave. Uz to, vrlo brzo uči o procesu prženja kave, dodatno proširujući svoje znanje i vještine - što znači da će biti sve stručniji u budućnosti.
Ovaj popis predstavlja samo tanki sloj ljudi koji vrhunski rade svoj posao u specialty kafićima. Postoji velika skupina vrlo talentiranih barista koji su gotovo na istom profesionalnom nivou kao i oni s popisa, ali i brojni koji su već sada vrlo dobri, a u budućnosti bi mogli postati izvrsni.
Nismo uključili sve jer kod nekih dugo nismo imali priliku kušati kavu pa nismo željeli temeljiti popis na starim iskustvima. Među takvim baristama nalaze se imena poput Davida Petra Balabana, Tobijasa Kuleša, Lee Bartulović, Petra Spudića, Marina Strukara, Mihovila Horvata i Vite Šole, ali i mnogih drugih koji svakodnevno doprinose kvaliteti i razvoju kave u Zagrebu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....