Počela je hladnija zima i svi već tražimo svoj topli napitak. Uskoro počinje advent, pa će se nizati kuhana vina, osrednji čajevi i brojni topli kokteli. No, napitak koji svake zime najviše čekamo vratio se u Express Bar u Petrinjsku: njihova topla čokolada. Bar o kojem smo već mnogo puta pisali, prije svega kao o jednom od najboljih zagrebačkih koktel barova i mjestu s ponajboljom kavom, tijekom zime ponovno postaje omiljena destinacija zbog guste, mirisne, gotovo obredne tople čokolade. Tri su jasna razloga zašto ih vrijedi kušati odmah.
Prvi je kvaliteta same čokolade. U Expressu ne pristaju na prahove ni prečace. Sve rade sami, od 2017., kad su osmislili recept temeljen na belgijskoj čokoladi, prženom istarskom lješnjaku i punomasnom mlijeku. Umjesto običnog šećera inače koriste aromatični nektar od datulja, a ove zime, zbog nestašice, zamijenili su ga šećerom kokosova cvijeta. Taj sastojak daje toplu, gotovo dimljenu slatkoću i zaokružuje okus kakaa bez da ga uguši. Svaka šalica zbog bogate čokolade djeluje kao desert, gusta i mirisna.
Drugi je razlog sama raznolikost ponude. U Express Baru nude tri opcije: bijelu čokoladu s lješnjakom, tamnu čokoladu s lješnjakom i spicy varijantu. Spicy opcija napravljena je od tamne čokolade, uz dodatak kave, cimeta i kajenske paprike. U bijelu idu prženi lješnjaci, kardamom i tonka, dok u tamnu uz čokoladu idu sol i spomenuti šećer kokosova cvijeta. Sve su raznolike i teksturom guste, ali ne teške, može ih se piti ili jesti žlicom. Bijela je svježija i punija s aromom lješnjaka, dok tamna ima ozbiljnost i suhoću pravog kakaa. Spicy je začudno lakša, nešto rjeđa, ali i aromatski najkompleksnija. Sve su završene s čokoladnim mousseom.
Treći je razlog je što su s godinama sve bolje. Recepture se mijenjaju polako, ali promišljeno, svaka sezona donosi sitne korekcije u teksturi, aromi ili načinu posluživanja. U prvim godinama topla čokolada dolazila je sa šlagom od javorova sirupa, danas s mousseom od čokolade koji joj daje mekšu teksturu i diskretnu notu gorčine. Uskoro će, kada advent zaživi, vratiti i blagdansku verziju - s rumom, vanilijom i uljem kore naranče, kojoj se itekako veselimo.
I iako su ove godine nešto skuplje (6,2 - 7,6 €), teško je odoljeti – priuštiti si tu šalicu barem jednom tjedno zvuči kao razumna zimska investicija. Nisu još krenule gužve, još se može sjesti bez guranja i čekanja, dok grad tek ulazi u ritam hladnijih temperatura. Iskoristite tu mirnu stanku, posjetite, probajte, uvjerite se sami. Možda pronađete i nas kako uživamo u ovim toplim blagodatima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....