NAJVIŠE VOLIMMMM...

Ovo su tri najklikanija slatka recepta u 2020. godini, predlažemo da ispečete duple porcije

 Marko Miscevic/Cropix
Godina iza nas nije bila nimalo lagana, no prema vašim klikovima, uspjeli smo je barem malo popraviti ovim slatkim delicijama

Starinski kolač od jaja, masti i šećera po receptu Slavice Šagolj

2 jaja
2 žlice šećera
1 vanilija
1 žlica masti ili ulja
prstohvat soli
500 ml mlijeka
100 - 150 g brašna

Priprema:
Uključite pećnicu da se zagrije dok pripremate smjesu. U većoj posudi izmiješajte jaja, obje vrste šećera i mast. Dodajte mlijeko i žlicu po žlicu brašna. Važno: smjesa mora biti rijetka tako da ne pretjerujte s brašnom jer će u tom slučaju kolač biti gumast. U lim za pečenje stavite dvije žlice masti, stavite ga u pećnicu i zagrijte mast. Nakon nekoliko minuta, kad se mast dobro zagrijala, izlijte smjesu u lim. Kad je ulijete, smjesa u dodiru s masnoćom mora zacvrčati. Ubrzo tijekom pečenja pojavit će se mjehurići, što je znak da ste sve savršeno napravili. Pecite 20 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. Pripazite pritom da ne prepečete kolač jer je puno ukusniji kada je gornji sloj malo mekši. Odmah nakon pečenja slasticu možete posipati kristal šećerom.


SAVJET: S obzirom na to da ćete smjesu jako brzo zamutiti, pripremite lim za pečenje i pećnicu unaprijed jer nije poželjno da smjesa dugo stoji.

image
Marko Miščević


Ultimativne vanilin kiflice - recept Sweet Family

Za tijesto će vam trebati:

250 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
80 g šećera u prahu
na vršak noža praška za pecivo
1 vanilin šećer
3 žumanjka
200 g maslaca
100 g šećera
dodatno
šećer u prahu u koji se uvaljaju još tople kiflice
Priprema:

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku otprilike sat vremena. Oblikujte kiflice i pecite 10-ak minuta na 180°C. Dok su još tople, uvaljajte ih u šećer u prahu.

image
Marko Miščević

Linzer torta s bademima i pekmezom od malina po receptu Priske Thuring

Trebat će vam:

130 g glatkog brašna

1/4 čajne žličice praška za pecivo

na vrh noža mljevenog klinčića

1/3 čajne žličice mljevenog cimeta

140 g badema u prahu

40 g mljevenih tostiranih lješnjaka

150 g maslaca

140 g šećera u prahu

fino ribana korica 1 limuna i 1/4 naranče

1/3 čajne žličice soli

1 jaje

pekmez od malina

listići badema

Priprema:

Pripremiti kalup promjera 22 cm – obložiti papirom za pečenje. Brašno prosijati s praškom za pecivo i začinima pa dodati badem u prahu i nasjeckane tostirane lješnjake. Maslac sa šećerom u prahu pjenasto izmiksati, dodati koricu limuna, naranče i sol. Dodati jaje i miksati u glatku smjesu. Maknuti s miksera i umiješati suhe sastojke. Trećinu smjese staviti u kalup i poravnati. Ostatak smjese staviti u dresir-vrećicu. Uz rub kalupa našpricati “ogradicu” od tijesta širine 1 cm. U sredinu namazati pekmez od malina debljine ½ cm. Poravnati pekmez i po cijeloj torti našpricati rešetku od tijesta. Po tijestu posuti badem u listićima. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Peći dok se sredina torte ne podigne.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:24