SEZONA DŽEMOVA

Ovo su uvjerljivo najbolji džemovi na hrvatskom tržištu, a sad se mogu kupiti i u Splitu

 Ivan Gradinjanin/
Razgovarali smo s Iris Urem čiji su džemovi Zest&co. u samo dvije godine dobili titulu najboljih koji se na domaćem tržištu nude

Kada smo prije godinu dana razgovarali s Iris Urem, pokretačicom brenda džemova Zest&co., rekla nam je kako smatra da su džemovi podcijenjeni te kako je njihova uloga zasigurno puno važnija od običnog mazanja na šnitu kruha za doručak. Kada smo pak njezine džemove probali i sami, shvatili smo o čemu zapravo govori i od tada, priznajemo, njezinoj se malini neprestano vraćamo. Svoju Zest&co. avanturu započela je iz želje da tržištu ponudi nešto drugačije, pročitala je, kako kaže, more knjiga, testirala i slušala savjete i danas za njezine džemove znaju baš svi koji vole uživati u finim, kvalitetnim zalogajima.

image
Ena Nagy Kokanović/

Nije rijetkost da upravo za Zest&co. džemove čujemo kako su najbolji koji se na tržištu nude, a Iris nam je u nedavnom razgovoru skromno otkrila kako je, nakon što su njezini proizvodi bili dostupni na tek nekoliko lokacija, uživanje u džemovima od maline, borovnice i whiskeyja te manga i limete, odlučila omogućiti još većem broju ljudi. Tako se Zest&co. džemovi, osim u tri poslovnice zagrebačke zanatske pekarnice Korica, od ovog ljeta mogu se kupiti i u delikatesnoj prodavaonici Mala Butiga na Stradunu, a velika je novost i kako ih od sredine listopada možete pronaći u splitskoj pekarnici Handmade by Biberon.

"Uvijek se iskreno oduševim kad od ljudi čujem da su kušali ZEST&co. džemove i da su im najbolji ikad. To mi je i bio ideal, a nadala sam se i ostvariv cilj. Razlog zašto sam počela raditi džemove je upravo moja probirljivost i želja da i drugima koji cijene okus omogućim uživanje u džemovima. Znam ponekad reći da su to džemovi za one koji, kako mi i sami znaju reći, inače ne jedu džemove", rekla nam je Iris Urem.

image
Ivan Gradinjanin/

Unatoč širenju na nove lokacije, Iris kaže kako je i dalje u pitanju maloserijska proizvodnja te kako je upravo u tom postupku tajna pripreme. Kaže kako se u dvije godine, koliko su njezini džemovi dostupni na tržištu, proizvodnja utrostručila, ali kako nema želju prelaziti na masovnu proizvodnju zato što smatra da proizvodi malih serija u današnje vrijeme predstavljaju pravi luksuz.

"U slučaju ZEST&co. džemova, priuštiv gurmanski luksuz", dodaje Iris.

Dobro je napomenuti i kako Iris sve radi ručno i, kako kaže, naglasak stavlja na svježinu i čistoću okusa. Prioritet joj je osiguravanje kvalitete minimiziranjem vremena i koraka od stabla do staklenke.

"Koristim samo prirodne začine i fine alkohole kako bih istaknula - a ne maskirala - prirodne ljepote i okuse voća u džemovima. Naši džemovi ističu se ravnotežom okusa, svjetlinom boje i ukupnom svježinom, kao i visokim udjelom voća u proizvodu, voća koje osjetite i prepoznate po okusu", objasnila nam je.

Upravo su zato njezini džemovi, baš kao što je i napomenula prije godinu dana, puno više od namaza koji se mažu na kruh pa se tako više nego dobro snalaze i u drugim kombinacijama okusa. Iris preporučuje spajanje maline s pačjim prsima, mango i limeta dobar su par gusjoj pašteti i brie siru, a svi džemovi se mogu dodati i u koktele.

"Dosta često čujem 'Sram me priznati ali ja to žlicom, iz tegle'. Na to se uvijek radosno nasmijem", dodaje kroz smijeh.

Za sve one kojima džemovi, čak ni uz nove lokacije, ipak nisu dostupni, Iris ima dobre vijesti. Kaže kako je sljedeći korak zasigurno pokretanje webshopa. Također, rekla nam je kako uz tri provjereno dobre i od kupaca odobrene kombinacije, planira i nove okuse, spojeve voća, ali i alkohola. Ipak, za one nestrpljive, Iris je s nama za kraj podijelila i nekoliko savjeta za pripremu džemova kod kuće.

"Savjetovala bih svima koji se žele okušati u izradi džemova da koriste najbolje voće, bez oštećenja, zrelo ali ne prezrelo, da smanje količinu šećera u odnosu na tradicionalne recepte i da ne prekuhavaju džemove. I da ne pretjeruju, da rade manje količine."

Također, Iris nam je dala ideju za jednostavno jelo s brie sirom i džemom od manga i limete recept za koje ostavljamo u nastavku. Tražite li dodatnu inspiraciju, svakako svratite na Instagram profil Zest&co.

ZAPEČENI BRIE SIR S DŽEMOM OD MANGA I LIMETE

Trebat će vam:

250 g brie sira

6 kom suhih datulja

šaka oraha

šaka badema

2 žlice džema od manga i limete

Dodatno:

kruh Baguette

malo maslinovog ulja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Brie sir premažite sa dvije žlice džema od manga i limete ZEST&co. Suho voće i orašaste plodove isjeckajte na veće komadiće. Dodajte im dvije žlice džema od manga i limete , pomiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili. Posložite ih po siru i sve zapecite 15 minuta ili dok vam sir ne omekša. Gotovi sir polijte jednom žlicom maslinovog ulja, Kruh izrežite na fete pa ga prepržite. Preprženi kruh lagano prelijte maslinovim uljem.

*Autorica recepta je Renata Sladović

image
Renata Sladović/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 07:51