VINSKA MISTIKA

Ovo vino je za znatiželjnike koji preziru Excel tablice pokušavajući u njih ugurati svoj život

 Ivan Dimnjaković
Na tržištu će se ovih dana naći prvo vino iz biodinamičkih vinograda obitelji Tomac

Na policama vinoteka uskoro će se naći će se prvo vino vinarije Tomac iz biodinamičkog vinograda. Radi se o maceriranom bijelom vinu koje se prvo nalazilo četiri tjedna u amfori, zatim godinu i pol u bačvi, nakon čega su ga punili u bocu. Sugestivnog naziva „Marany” označava prostor za skladištenje vina u amforama zakopanim u tlu, takozvanom vrtu amfora. Posveta je to gruzijskoj filozofiji proizvodnji vina staroj gotovo 8000 godina, a podrazumijeva fermentaciju, skladištenje i odležavanje vina u glinenim posudama zapremine najčešće od 600 do 3500 litara.

image
Ivan Dimnjaković

Ovo je, koliko nam je poznato, prvo vino u Hrvatskoj nepoznatog sastava. Iako se radi o kupaži, Tomislav Tomac smatra irelevantnim zamarati konzumenta informacijom o kojim je sortama riječ već mu je želja da ljudi naprosto uživaju u vinu i u potpunosti pokušaju doživjeti terroir Plešivice.

Što očekivati? Prilikom točenja prve čaše Tomčevog Maranyja u nosu smo osjetili snažnu notu zrelih ljetnih marelica, baš onakvih kakve biste odabrali za pekmez. Ipak, nije nas osvojio na prvi gutljaj. Kiša je neumoljivo padala, a telefonski pozivi nizali su se jedan za drugim. Na nekoliko trenutaka zaboravili smo na Marany koji se lijeno otvarao u čaši i nastavili obavljati dnevne zadatke. Onda smo gotovo instinktivno posegnuli za čašom i otpili još jedan gutljaj. Mekano i elegantno vino prelijepe jantarne boje ljuljalo se u čaši i pozivalo nas na novo kušanje. Otpili smo još jedan gutljaj i pustili si Rodriguezov album „Coming from reality” iz 1971. godine i shvatili kako se radi o vinu s kojim ne smijete žuriti. Ovo vino je za znatiželjne ljubitelje vina koji preziru Excel tablice pokušavajući u njih ugurati svoj život. Ovo je vino za one koji naprosto žele uživati u dobrom vinu ne zamarajući se tehničkim performansama, a iza ovog vina ima ih cijelo more! Proizvoditi vino po biodinamičkim principima u potpunom suživotu s prirodom u praksi nije nimalo jednostavno.

image
Ivan Dimnjaković

U telefonskom razgovoru Tomislav Tomac istaknuo je važnost etičkog aspekta prelaska na biodinamiku smatrajući ga filozofskim vrhuncem rada u vinogradu.

„Cijeli dan, svaki dan, mi smo u vinogradu. Svakim svojim vinom odajemo poštovanje zemlji na kojoj radimo. Ne zanima nas maskiranje vina, korištenje selekcioniranih kvasaca ili dodavanje aroma na koje trenutno svijet otkida. Zanima nas Plešivica i kako je prikazati u najboljem svjetlu kroz vino što je medij naše obitelji”, rekao nam je Tomislav Tomac.

image
Ivan Dimnjaković

Vinska priča obitelji Tomac datira još od 30-ih godina prošlog stoljeća kad je posađen prvi vinograd nakon povratka Tomislavovog djeda iz Amerike. Od samih početaka i kroz tri generacije Tomčevih imperativ je bio proizvoditi dobro vino, a za popisivanje njihovih priznanja trebalo bi nam daleko više prostora od jednog novinskog članka.

image
Ivan Dimnjaković

Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum i jedna od najboljih somelijera u Hrvatskoj, opisala je vino sljedećim riječima: „Bez filtera. Samo gola istina, a boja predivna! Jantarna i sjajna. Kada bi klasično proizvedeno vino u inoksu bilo ovakve boje, rekli bismo da su njegova zlatna vremena odavno prošla, ali za bijelo macerirano vino proizvedeno u ukopanim amforama boja je upravo perfektna. Tomčevima je kao inspiracija za Marany bio upravo terroir Plešivice, a ne sortnost. Čak je assemblage ostao tajna. Bouquet mu je famozan. S notama sušenih marelica, ličija, livadnog meda, grožđica i kompota od bresaka. Iz njega doslovno progovara zrelo zdravo grožđe. Ali najviše su me fascinirali sklad i uravnoteženost na nepcu. Bez oštrih rubova i nepotrebne hrapavosti, a usto je vibrantno i slano. Tko ga ne bi obožavao! Meni najdraža amfora do sada.”

Marany će se prodavati po cijeni od 110 kuna plus PDV što je za vino ovakvog kapaciteta dobra cijena, a bit će ga moguće nabaviti kod njihovih stalnih distributera poput Vrutka te vinoteka Vivat i Miva Galerije Vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:25