ZA POD ZUB

Ovog Uskrsa radim meka čokoladna peciva koja se ne mijese, za pripremu je potrebno tek 5 minuta

 Lidija Loncaric/
Nakon brze pripreme, pečenje će vam oduzeti 20-ak minuta, ali pripazite, da nestanu s tanjura, trebat će samo dvije minute!


Moj uskrsni stol ove godine neće biti nimalo kompliciran. Malo francuske, domaći kruh, šunka, sir s vrhnjem i mladi luk, domaći ribani hren i rotkvice i - slatko na kraju - prejednostavna slatka peciva koja se ne mijese. Baš sve ću pripremiti dan prije, a onda ujutro samo ubaciti u pećnicu, završiti i posložiti stol za doručak. Nema miješenja i miksanja na sam Uskrs, to je nešto što sam ove godine čvrsto odlučila. Baš sam zato, kada sam testirala recept za ova meka čokoladna peciva, bila posebno ponosna kako su mi odlično ispala iz prve i odlučila ih obavezno uvrstiti na uskrsni meni.

image
Lidija Loncaric/

Kako bi bila još aromatičnija, sastojcima sam dodala i mahunu tonke, ali ako vam nije pri ruci, koristiti možete i samo vaniliju. Na kraju, ova meka, lagana peciva premazala sam jednostavnim sirupom od meda i narančina soka i, priznat ću vam, polovicu pojela dok su još bila vruća. Od navedene količine dobit ćete oko devet manjih peciva, pa ako za stolom imate veću ekipu ili samo one koji su ludi za svime što sadrži čokoladu, odmah napravite duplu porciju. Kad na uskrsno jutro cijelim stanom ili kućom zamirišu čokolada i vanilija, vjerujte, neće vam biti žao što ste uskrsnim klasicima dodali i ovaj, pomalo neklasičan slatki dodatak!

image
Lidija Loncaric/

Trebat će vam:

  • 200 g brašna
  • 80 g grčkog jogurta
  • 7 g kvasca
  • 30 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 25 ml otopljenog maslaca ili ulja
  • 50 g čokolade
  • 1 šaka tostiranih badema
  • 1 mahuna tonke
  • sol
  • maslac za premazivanje
  • Za sirup će vam trebati:
  • sok pola naranče
  • 2 žlice meda

Priprema:

U zdjelu ubacite sve osim čokolade koju ste nasjeckali na kockice. Špatulom ili kuhačom sve pomiješajte dok se sastojci ne povežu, a zatim ubacite nasjeckanu čokoladu i usitnjene bademe. Pomiješajte tako da se čokolada i bademi rasporede po tijestu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro izvadite tijesto iz hladnjaka, žlicu za sladoled umočite u otopljeni maslac i njome vadite kugle tijesta. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva i za to vrijeme neka peciva stoje na sobnoj temperaturi. Prije pečenja premažite ih otopljenim maslacem i pospite s malo krupne soli. Pecite 20-ak minuta i premažite sirupom koji ste napravili tako da pomiješate sok pola naranče i dvije žlice meda pa zagrijavate dok ne dobijete gusti sirup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:41