ZAMIJESI TIJESTO

Ovog Uskrsa radimo kruh koji se ne mijesi, ime je dobio po Rajki iz Zagreba, a evo i zašto

 Marko Todorov/Cropix
Rajkec je najjednostavniji kruh koji možete zamisliti. Uložit ćete minimalno truda, a razgrabit će se u trenu

Kruh koji se ne mijesi radi se, vjerujemo, u cijelom svijetu, za njega ste zasigurno već čuli, no kod nas ćete ga najlakše prepoznati pod nazivom Rajkec. Dobio ga je po samozatajnoj članici grupe Starozagrebački recepti koja ga je s ostalim članovima podijelila prije nešto više od tri godine. Kako nam je svojevremeno ispričala u jednom razgovoru, Rajka Sunajko recept za Rajkec pronašla je na internetu i nikada nije tvrdila da ga je ona izmislila, no članovima spomenute grupe toliko se svidio da su mu odlučili nadjenuti ime upravo po njoj.

image
Marko Todorov/Cropix

Priča o Rajkecu s vremenom je nadišla čak i granice zemlje pa su joj se, kako nam je ispričala, počele javljati Hrvatice iz cijelog svijeta i tada povratka više nije bilo.

"Uvijek sam radila samo klasičan kruh, a kad sam otkrila da se sastojci mogu samo pomiješati, ostaviti da se dižu preko noći, a onda ujutro ispeći, morala sam probati. Ispalo je super, podijelila sam recept u grupi i ljudima se svidjelo. Ma, mislim da je to zapravo izvrsno za one koji rade i nemaju vremena ni volje mijesiti tijesto i baviti se time i zato mislim da je to tako dobro prošlo. Još je u to vrijeme bila i korona, pa su svi pekli kruh, žene su mi se javljale s otoka, a poslije sam dobivala i poruke od naših žena iz New Yorka, Afrike i Australije. Sve je zanimao taj kruh", ispričala nam je Rajka svojevremeno.

image
Marko Todorov/Cropix

Čak i ako se tek danas priključite Facebook grupi Starozagrebački recepti, sigurni smo kako ćete u prvih nekoliko dana naići na barem jednog Rajkeca. Stoga, ako još uvijek razmišljate o domaćem kruhu koji ćete poslužiti na svom uskršnjem stolu, sada je pravo vrijeme da sve sastojke ubacite u zdjelu, pomiješate ih i sutra od njih ispečete hrskav izvana, a lagan, prozračan, spužvast kruh iznutra. Kada je u pitanju domaći kruh, jednostavnije zbilja ne može.

U nastavku ostavljamo recept Rajke Sunajko, a ako još uvijek tražite i slatki dodatak svom blagdanskom stolu, svakako razmislite i o njezinim prejednostavnim, a ukusnim cruffinima.

Trebat će vam:

3 šalice brašna

1 1/2 šalica tople vode

na vrh žličice suhog kvasca

žličica soli

Priprema:

Sve sastojke miješajte žlicom dok se ne spoje. Nemojte miksati. Ostavite tijesto da se diže najmanje četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim ga istresite na pobrašnjenu podlogu i formirajte kuglu. Smjesa neka bude meka mekana, rijetka. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i u nju stavite zdjelu s poklopcem. Kruh premjestite na papir za pečenje i stavite u vruću pećnicu. Pecite pola sata. Nakon toga otklopite i pecite još deset minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Savjet!

Jedna šalica koja se navodi u receptu odnosi se na 2,2 decilitra. Ako koristite manju, prilagodite količine brašna i vode. Koristiti možete obično glatko brašno, ali ga možete kombinirati i s drugim vrstama brašna kao što su pirovo, raženo ili kukuruzno. Kruh je najbolji ako ostavite da se diže preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:57