GDJE ZA VIKEND?

Ovog vikenda održava se 3. Festival traminca na kojem možete isprobati čak 87 domaćih primjeraka

 Tom Dubravec/Cropix
Unatoč najzahtjevnijim uvjetima, u kakvima bi većina odustala, ambiciozno vinsko okupljanje ipak će se održati ovoga petka i subote

Traminac Požežanina Ante Miličevića s vinogradom u Mitrovcu nedaleko od Kutjeva, Izborna berba prosušenih bobica iz 2013. godine, s impresivnih 96,6 bodova, šampion je prvog i najvećeg ocjenjivanja hrvatskih traminaca organiziranog kao svojevrsni uvod u treće izdanje Festivala traminca koji će se 21. i 22. svibnja održati u Iloku.

Organizatore ovog festivala, vinskog publicista i pisca Željka Garmaza i vlasnika osječke vinoteke Vivita Vinka Ručevića možemo, ako ne ludo hrabrim, u najmanju ruku proglasiti upornim poput mazgi. Jer, nakon prvog izdanja festivala, gdje su se tek istraživale mogućnosti i perspektive ovakvog "žanrovskog" vinskog okupljanja, uslijedile su dvije neizvjesne pandemijske godine, u kojima se do zadnjeg časa ne zna hoće li održavanje uopće biti moguće. Tako je Festival traminca 2020. spašen pomicanjem termina u lipanj - bio je to i zadnji vinski festival te godine, baš kao što će ovaj, uz pomno osluškivanje situacije i najstrože mjere, biti prvi održan u 2021., i to kako je prvotno i zamišljeno - u svibnju.

image
Privatna Arhiva


Bogat program

Ambicije su velike, a o ozbiljnosti u pristupu najbolje govori upravo spomenuto ocjenjivanje: prikupljeno je čak 87 traminaca, praktički svi u Hrvatskoj, i svi će biti ponuđeni na kušanje posjetiteljima Festivala traminca 22. svibnja na otvorenom prostoru travnjaka ispred ladanjske kuće na Principovcu. Festival inače započinje u petak, 21. svibnja, gala večerom na tom najljepšem srijemskom vinogradnom položaju u režiji Gorana Kočiša, chefa koji je Zagrebu i Noelu donio prvu Michelinovu zvjezdicu.

Osim uvodnog ocjenjivanja hrvatskih traminaca, na kojem je čak sedam vina navelo ocjenjivače Marija Meštrovića, Ivanu Puhelek, Brunu Gaberšeka, Franju Francema, Krešimira Ivančića, Željka Bročilovića Carlosa, Ivu Kozarčanina, Sašu Špiranca, Igora Lukovića i Zoltana Gyorffyja da ih nagrade platinastom medaljom, za koju je prag bilo 95 bodova, novost na trećem Festivalu bit će i gostujuća sorta, muškat momjanski. Riječ je o još jednoj specifično aromatičnoj sorti, koja dosad izvan Istre još nije imala organizirano predstavljanje, a koju će na posebnoj radionici i izložbenom dijelu Festivala predstaviti istarski vinski velikani Gianfranco Kozlović i Rino Prelac.

Drugi dan festivala donosi još nekoliko vrlo zanimljivih masterclassa: slavni Luca Gardini predstavit će tramince iz Alto Adigea, Tomislav Ivanović predstavit će najbolje srbijanske tramince, Danilo Steyer najbolje slovenske, mladi austrijski vinar Mihael Gross iznijet će tezu o tome da najbolji austrijski traminci dolaze iz Slovenije, Bruno Graberšek predstavit će tramince s biološkim certifikatima, a Ivo Kozarčanin najbolje ocijenjene hrvatske.

Korak do vrha

- Već iduće godine naš će Festival definitivno poprimiti regionalni karakter - kaže organizator Željko Garmaz - a usuđujem se reći i da će jako brzo postati svjetsko prvenstvo traminaca.

Tome u prilog možda govore i komentatori ocjenjivača. Željko Bročilović Carlos je utvrdio da su ocjenjivači naišli na vina koja "mogu bez ikakvih problema konkurirati najboljim tramincima Alzasa i Alto Adigea", a slično razmišlja i Saša Špiranec, vinski ekspert i kolumnist Dobre hrane: - Najbolji hrvatski traminci su kao Dinamo u Ligi prvaka! Znači, talentirano, možemo, fali nam samo onaj jedan korak da budemo u samom vrhu!

Sve detalje potražite na Facebook stranici festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:55