Idemo na tartufe

Ovog vikenda svi u Buzet, održava se sajam najskuplje gljive na svijetu

 Dusko Marušić/Cropix
Svi posjetitelji će imati priliku besplatno degustirati svježe listiće tartufa sljubljenih s divljom šparugom i domaćim jagodama

Tradicija se nastavlja. Prvi istarski ovosezonski sajam tartufa održati će se i ove godine u Buzetu, gradu tartufa. U nedjelju 4. lipnja 2023. godine od 12 do 17 sati, Tartufo Vero restaurant Stara Ostarija Buzet domaćin je obilježavanja početka lova na istarski crni Tuber Aestivum tartuf.

Obilježavanje početka lova na ljetne crne tartufe u Istri je započelo još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća u starom Oprtlju u Lođi Portole, kratko u Livadama za vrijeme Motovunskog filmskog festivala i nastavilo se gastro performansima na buzetskoj fešti Sv. Ane na Goričici. Kad je Ministarstvo zaštite okoliša Republike Hrvatske objavilo pravilnik o mjerama upravljanja i zaštiti podzemnih vrsta gljiva, u Buzetu se od 2020. godine prvi vikend lipnja obilježava kao početak lova na crni istarski ljetni tartuf, službenog naziva Tuber Aestivum.

Crni se "lovi" od 1. lipnja do 31. srpnja, jer mjesec kolovoz već spomenutim oštrim pravilnikom regulira i uredio je lovostaj, kako se staništa i plodišta istarskog tartufa ne bi uništavala. Lov na skupe bijele istarske tartufe započinje 1. rujna.

image
Press

No nije bijeli tartuf jedino istarsko blago. Istarski crni tartufi su poslijednjih godina doživjeli veliki turistički komercijalni procvat jer "pokrivaju" špicu turističke sezone. Cilj buzetskog sajmovanja je skrenuti pažnju i na razliku istarskih crnih ljetnih tartufa u odnosu na tartufe iz drugih područja Hrvatske, drugih dijelova Europe, ali i svijeta. Na izložbenom sajmu, u prvom dijelu restauranta Stara Ostarija, bit ćeizloženo desetak kilograma svježih crnih tartufa sa vidno istaknutim lokacijama gdje su ulovljeni. Predstavit će se tri lokacije. Hum-Buzet, Motovun-Pazin, Livade-Istarske toplice. Posjetitelji sajmene izložbe će se educirati kako po boji zemlje, izgledu, granulaciji i mirisu prepoznavati određenu istarsku mikro lokaciju. Cijena crnih tartufa je manja od bijelih tartufa i po našim restoranima, konobama i kantinama kreće se od 450 do 750 eura za kilogram, već ovisno o vrsti jela na koji se naribaju.

image
Dusko Marušić/Cropix

Stara istarska kmečka tradicija je fritaja, fritada, fritoda, kajgana s fino ribež naribanim tartufima. Evolucija, razvoj Gourme ugostiteljstva, je istarski tartuf vrlo maštovito vinuo u sam vrh svjetske gastronomije.

Svi posjetitelji prvog ovosezonskog sajma tartufa će, osim edukacijskih lekcija, imati priliku besplatno degustirati svježe listiće tartufa sljubljenih s divljom šparugom i domaćim jagodama. A već sljedeće godine, u dogovoru sa turističkom zajednicom Buzeta, sajam bi dobio trajnu lokaciju u prekrasnom dvorištu Palazze Versi koje se užurbano čisti i dovršava za ovogodišnju feštu grada Subotinu 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:41