PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Ovogodišnji En Primeur uvjerio nas je kako i u teškoj godini mogu nastati izvrsna vina

 Ustupljena fotografija
Iako je naglasak bio na graševini iz 2022., bilo je i drugih zanimljivosti. Sva ova četiri vina vrijedna pažnje dolaze iz Podunavlja

Udruga Graševina Croatica u zagrebačkom hotelu Esplanade 1. veljače ponovno je, nakon stanke zbog covida, organizirala En Primeur degustaciju, premijerno predstavljanje vina iz lanjske berbe ili starijih vina koja na tržište trebaju izaći u dogledno vrijeme. Glavni je naglasak bio na graševini iz berbe 2022., za koju je nakon kušanja generalni dojam da kvalitetom nije na razini prethodne, berbe iz 2021. To je djelomično razumljivo, jer je berba 2021. bila jedna od najboljih u posljednjih nekoliko desetljeća, a godište 2022. obilježio je niz izazova poput sušnog ljeta koje je blokiralo vegetaciju, pa zatim obilnih kiša baš u doba berbe za dio sorti. 2022. je tip godišta koje ukazuje na važnost razlike između najboljih i prosječnih položaja, pa su s onih prvih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:01