nikad raskošniji

Ovogodišnji Zagreb Burger Festival imat će čak 20 kućica, a dolaze Hidden, Boogie Lab, Le Kolač i mnogi drugi

 Sandro Sklepic
Od 7. do 17. rujna na Trgu dr. Franje Tuđmana u sklopu Burger Festivala Zagreb biti će čak 20 kućica, pet live koncerata, silent kino, kulinarske radionice, svakodnevni program za djecu i Zagreb Street Art festiva

S velikim nestrpljenjem čekamo 7. rujna kada će se na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana na deset dana smjestiti nikad raskošniji, svima nam omiljeni Burger Festival Zagreb. Posjetitelje očekuje čak 20 kućica, pet senzacionalnih live koncerata, silent kino, gratis kulinarske radionice, kreativna i bogata zona za djecu, nastupi vrhunskih DJ-eva, prilike za osvajanje vrijednih nagrada i po prvi put u sklopu Burger Festivala - Zagreb Street Art festival koji dovodi umjetnike iz cijelog svijeta.

U osam godina, koliko je prošlo otkad ga je kreativna agencija Kokoš ili jaje pokrenula, Burger festival je postao sinonim za vrhunski street food, top pića i nenadmašnu atmosferu. Rušeći rekorde posjećenosti on je ujedno i najveći i najrelevantniji street food festival u regiji. Svakim svojim izdanjem pomiče ljestvice izvrsnosti i inovativnosti, te uvijek iznova inspirira cjelokupnu gastronomsku scenu. Drugu godinu zaredom gostuje u Puli i Varaždinu, a ljetos je po prvi put oduševio i zadarsku publiku.

image
Sandro Sklepic

No pod Sljemenom je ipak doma i zato se za Burger festival Zagreb već dobrano i s posebnim žarom pripremaju svi izlagači. Zagrebačkim burger virtuozima pridružit će se majstori grilla iz Splita, Zadra, Rijeke, Čakovca i Srbije. Popis je impresivan i nema sumnje da će svatko naći svoje favorite među jedinstvenim i neodoljivim mesnim, plant based i slatkim delicijama provjerenih gastro čarobnjaka.

Oni su: 4Burgers, Chefs Burger by Ivan Pažanin, Institut za burgere by Mate Janković, Bistro Funk, Picnic Mingle & Fun, Full Circle by Marko Palfi, Hidden Wine bistro by Deni Srdoč, Burger Jam, Burger Bar, Submarine, Boogie Lab, Beg’s Plant Based Street Food, Mrs. Fogg, Pommes, Le Kolač, Luxury Gelato Pri suncu, Gingle Bells, Central bar i Rockmark.

image

Raclette signature burger jam

Sandro Sklepic

Sve detalje o rapsodijama okusa u svilenkastim brioche pecivima koje će zavladati pod krošnjama Tuđmanovog trga otkrit ćemo ubrzo, za sad tek smijemo reći - očekujte bogate i odvažne kombinacije poput Smokey Bluberry Jam burgera i comebacka Raclette Signature burgera koji kombinira sočno meso, Raclette sir, pancetu, rikolu, Dijonnaise umak i krušku a koje donosi Burger Jam. Uz brojne inovacije koje intrigantno najavljuje chef Marko Palfi na Full Circle kućici, bit će tu i provjerenih klasika kao što je dvostruko nagrađivani miljenik publike Blackie burger zadarskih Picnic Mingle & Funa. Sve će ih kreativnošću pratiti legendarni autorski kokteli, savršeno ohlađeno Staropramen pivo i vrhunska vina Šoškić. Posjetitelji Burger Festivala Zagreb svoje će burgere moći začiniti vrhunskim TABASCO ® umacima koje već 150 godina po tajnoj recepturi Edmunda McIlhennyja proizvodi sad već peta generacija njegove obitelji iz Louisiane.

image
Sandro Sklepic

Osim moćnog gurmanskog postava, ovogodišnji Burger festival Zagreb obilovat će i glazbenim poslasticama. Staropramen donosi čak četiri live koncerta: 7. rujna na otvorenju nastupaju Songkillers, 9. rujna stižu Kuzma & Shaka Zulu i donose još malo ljetnog štiha, 13. rujna pozornicom će zavladati Bolesna braća, a šećer na kraju Festivala 17. rujna bit će nastup Ide Prester i Lollobrigide.

Za glazbeni program svakog dana festivala i nastupe vrhunskih DJ-eva pobrinuo se legendarni Ozren Kanceljak kojemu će se za DJ pultom pridružiti: DJ Jazzozo, DJ Luigi, Robert Mareković, DJ Stanko Bondža i DJ Luka Deluxe.

image
Press

A kako svi znamo da nema dobrog grilla bez vatre, Hyundai, osim silent kina, donosi i live koncert grupe Vatra 8. rujna. Ivan Dečak i njegova ekipa koji su cijelo ljeto nastupali diljem Hrvatske, silno se raduju ovom nastupu u Zagrebu. “Drago nam je da su se stvari vratile u sedlo i da putujemo od grada do grada. Veliko nam je zadovoljstvo u sklopu ove ljetne turneje doći na Burger festival u Zagrebu. Svirat ćemo presjek naše karijere u festivalskoj formi”, najavljuje Dečak, a mi jedva čekamo s Vatrom “zaplesati tamo gdje nitko ne bi plesao”. Dečak nam je otkrio i tko najviše obožava burgere u njegovoj obitelji: “Naši klinci su veliki fanovi burgera i oni bi ih jeli svakodnevno tako da ih Nina i ja često pripremamo doma. Sa jako velikim guštom se čitava obitelj okupi oko stola i onda svatko ubacuje neke svoje umake, svoju salatu… trudimo se da, osim što je jako korisno pojesti ih, da vrijeme uz burgere bude ukusno i zabavno.”

Obilje zabave očekuje i najmlađe posjetitelje Burger festivala Zagreb koji će se moći razonoditi u omiljenoj im Zagi Kids zoni gdje ih očekuje bungee trampolin, obični trampolin, svakodnevne kreativne radionice od 17.30 - 19.30 sati preko tjedna, a preko vikenda od 13 do 15 sati, te jedno veliko iznenađenje koje još mora ostati tajna. Usto, tijekom cijelog trajanja Festivala svakodnevnu maštovitu i edukativnu animaciju za mališane će održavati i Feshta by Ziva. “Vaše će dijete biti mali chef, te sudjelovati u mnoštvu zabavnih i sportskih aktivnosti dok se vi opuštate sa svojim prijateljima i najbližima”, najavljuju Iva i Zrinka koje će o klincima brinuti sve dane festivala, radnim danima od 17 do 21 sat, a vikendom od 13 do 21 sat.

image

Grupa Vatra nastupa 8. rujna

Nina Celio Cega

Svi odrasli željni novih kulinarskih vještina moći će se prijaviti i besplatno sudjelovati na izuzetno popularnim kulinarskim radionicama pod vodstvom Centra za kulturu prehrane. Prva je na rasporedu već na dan otvorenja, 7. rujna od 18 sati pod nazivom “Alternativni načini serviranja burgera”, a druga, na temu “Kokteli uz burgere”, će se održati 12. rujna, također od 18 sati. Kako je broj polaznika ograničen, svi zainteresirani trebaju se prijaviti putem linka koji će uoči početka Festivala biti objavljen na društvenim mrežama Burger Festivala Zagreb.

Osim svega spomenutog, organizatori su izuzetno ponosni što će se u sklopu Burger Festivala Zagreb ove godine po prvi put održati i Zagreb Street Art festival koji je probio sva predviđanja po broju prijavljenih umjetnika. “Ukupno se prijavilo preko 165 umjetnika iz 33 zemlje od kojih izdvajamo umjetnike iz J. Koreje, Irana, Trinidada i Tobaga, te Kolumbije. Posebno nas vesele radovi umjetnika Richarda Williamsa iz Trinidada i Tobaga koji je prošle godine izlagao na najpoznatijoj izložbi suvremene umjetnosti - Documenta 15 u Kasselu. Od domaćih umjetnika tu su radovi Quick16, 2Fasta, ZGerila, Lunara, Ateka/Mr.Paina i ostalih”, kaže nam Krešimir Golubić, jedan od organizatora Zagreb Street Art festivala. Uz izložbu njihovih radova, očekuju nas i gostovanja i live oslikavanje panela stranih i domaćih umjetnika poput Mittenimwald iz Hamburga, Merioone iz Rima, Dr.Gregora Bulca iz Ljubljane, Imole iz Budimpešte, Voona i Lutajuće knjige iz Zagreba, te Prizme/FCKWRS iz Berlina.

image

Na Streetart festival se prijavilo više od 165 umjetnika iz 33 zemlje

Press

“Skrećemo pažnju na besplatne Street Art ture koje će se održavati tijekom svih deset dana festivala za koje je potrebna prijava na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. radi ograničenog broja posjetitelja”, ističe Golubić dodajući kako će se na festivalskoj lokaciji na Trgu dr. Franje Tuđmana održavati i art radionice izrade naljepnica za najmlađe, prezentacije tiskanja grafika u linorezu, izrade stencila, a posjetitelji će imati priliku i sami otisnuti majicu u sitotisku.“Pripremili smo i Art Hunt, potragu za street artom na ulicama grada, gdje svaki dan dijelimo 3 nagrade. Više o svemu na web stranicama festivala“, najavljuje Golubić, te dodaje kako će posjetitelji koji požele imati dio urbane ulične umjetnosti u svom domu, moći kupiti radove pojedinih umjetnika u Rockmark art shopu na Festivalu.

Uz ovako bogat program i najkreativnije burger majstore na jednome mjestu, ostaje nam samo strpiti se do četvrtka, 7. rujna, a potom svaki dan radosno pohoditi Burger Festival Zagreb otkrivajući pomalo sve čari koje donosi.

Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je svaki dan od podne do ponoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:38