LJEŠNJAK I ČOKOLADA

Ovom pitom napokon su završile moje muke po prhkom tijestu i kompliciranim kremama

 Lidija Lončarić
Pripremu prhkog tijesta započnite u pećnici umjesto u zdjeli, a kremu od samo dva sastojka napravite u blenderu

Od svih tijesta, priznajem, prhko mi je najveća boljka. Bez obzira koji recept koristila i koju metodu pratila, baš nikada ne ispadne točno onako kako sam zamislila i upravo zato, kada sam naišla na recept za ovu, jednostavniju varijantu prhkog tijesta, prilično me zaintrigirao. Pronašla sam ga kod poznatog američkog pastry chefa i autora Davida Lebovitza, a s njim ga je podijelila, ni manje ni više, već francuska chefica Paule Caillat. Išla sam logikom da, ako francuska chefica radi tijesto na ovaj način, definitivno mogu i ja. Priprema se tako da se svi sastojci osim brašna najprije ubace u pećnicu kako bi poprimili lijepu boju i orašast miris, zatim se spajaju s brašnom pa utiskuju u kalup. I to je to, nema brzog miješenja s hladnim maslacem, hlađenja i čekanja, a rezultat je više nego genijalan.

Na kraju sam zaključila kako od sada prhko tijesto radim samo na ovaj način, a onda, kada sam količine uspjela savršeno prilagoditi svojim potrebama, na pamet mi je palo kako je ovo idealna prilika da ga spojim s nečim jednostavnim, a efektnim. Praline pasta upravo je to. U pitanju je kombinacija karamele i orašastih plodova koji se, jednom kada ih spojite, razlamaju pa blendaju dok se ne dobije glatka, okusima nevjerojatno bogata pasta. Koristiti se može zasebno ili dodati kremama i po mom mišljenju, jedna je od onih komponenti koja svakoj slastici daje novu dimenziju. Kako ne bi stajala sama, dodala sam joj i kremu od slatkog vrhnja i čokolade i, skromno zaključujem, na najljepši način zaokružila priču. I ne, ni ovog puta nisam zaboravila prstohvat cvijeta soli na vrhu.

Za tijesto će vam trebati:

100 g maslaca
1 žlica neutralnog ulja
4 žlice vode
1 žlica šećera
Prstohvat soli
180 g brašna

Za čokoladu i praline od lješnjaka:

300 g lješnjaka
200 g šećera
3 žlice vode

150 ml slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade

Priprema:

U manjoj posudi koja može u pećnicu najprije pomiješajte maslac, šećer, žlicu ulja i vodu pa sve stavite u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva, na otprilike 15 minuta ili dok maslac ne poprimi lijepu zlatnu boju. Pripazite da ne zagori. Za to vrijeme možete pripremiti i lješnjake za tostiranje pa ih također ubaciti u pećnicu na 5-10 minuta ili dok ne zamirišu. Izvadite ih i ohladite. Kada se maslac otopio, dodajte mu brašno i pustite da se sve skupa ohladi, a zatim dobiveno tijesto utisnite u kalup za kolače, izbodite vilicom i vratite u pećnicu na 15 minuta ili dok tijesto ne dobije boju. Napravite karamel tako da otopite šećer s tri žlice vode i pustite da poprimi jantarnu boju. Kada je gotov, prelijte ga po lješnjacima i pustite da se ohladi. Čuvajte prste, karamel je vruć. Trebali biste dobiti karamel pločice s lješnjacima koje je zatim potrebno razlomiti na manje komade i ubaciti u blender. Blendajte dok ne dobijete pastu. Ovaj proces možda će potrajati jer će se sastojci u blenderu odvajati na stijenke pa si povremeno pomognite špatulom i vratite ih u sredinu. Imajte strpljenja, isplatit će se. Dok radite pastu, u posudi zagrijte slatko vrhnje, pripazite da ne zavrije, a zatim ga prelijte po razlomljenim kockicama čokolade. Promiješajte i pustite da se dobro ohladi. Na kraju dno tijesta premažite slojem paste od lješnjaka, dodajte kremu od čokolade, dobro ohladite i pospite cvijetom soli.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:55