NOVO MJESTO

OVU ADRESU NA RABU VRIJEDI POSJETITI: Mjesto u kojem mladi chef kuha vrlo ukusna jela s logičnom nadogradnjom profesionalnog zanatlije!

 Mladen Šćerbe
Odlična jela u restoranu Veritas u obnovljenom hotelu na otoku Rabu
Odlična jela u restoranu Veritas u obnovljenom hotelu na otoku Rabu

Još ne tako davno u svakom našem gradu i gradiću postojala je navika odlaska u glavni mjesni hotel na objed, posebno onaj nedjeljni. Odlazak, najčešće s cijelom obitelji subotom ili nedjeljom u hotel smatralo se prestižnim činom i malom svečanošću. Na krilima općeg trenda u kojem je gastronomija u glavnoj žiži interesa ovaj se običaj, srećom, pomalo vraća. Najviše zahvaljujući trudu hotelijera koji su shvatili da im je itekako bitno da osim gostiju hotela privuku i građane. Svugdje se po Hrvatskoj počela poklanjati veća pozornost hotelskim restoranima, odnosno njihovim jelovnicima.

Mladen Šćerbe

Zadnja obnova

U Rabu je tako uz nedavno završenu obnovu najslavnijeg otočkog hotela otvoren i restoran Veritas. U prvotnim gabaritima hotel sagrađen 1927. godine, preuređivan i dograđivan, u ovoj je zadnjoj obnovi pretvoren u luksuzno zdanje baš onakvog glamura s kakvim je prvotno i zamišljen. A da je tome sigurno bilo tako jest da im je ljeta 1936. gost bio i kratkotrajni engleski kralj Edvard VIII. Sigurno nešto i zbog rapske epizode s obožavanom Wallis Simpson i nimalo čednom uživanju u obližnjim uvalama nekoliko mjeseci nakon boravka u Imperialu bio je prisiljen abdicirati.

Mladen Šćerbe

Pod samim hotelom, restoran je Veritas čijoj je višegodišnjoj funkciji vinskog bara od pred ovo ljeto dodan i ovaj restoranski, zbog kojeg smo i došli u Rab. U njemu su odlučili spravljati mediteransku kuhinju s nekim pomacima prema modernosti. Kako je na otoku još uvijek dosta razvijena poljoprivreda s naglaskom na uzgoj povrća, posebno krumpira i rajčica, ovčarstvo i, naravno, ribarstvo, ovdje resursa za ukusno kuhanje ne manjka. Mladi chef, dvadeset i sedmogodišnji Toni Šćerbe, baš je iz tog “poljoprivrednijeg” dijela otoka iz naselja Mundanije.

Mladen Šćerbe

I sam ima malo stado ovaca i pravi sir. Odrastao na otočkoj kuhinji, bakinom i maminom kulinarskom umijeću, kuha vrlo ukusna jela s logičnom nadogradnjom profesionalnog zanatlije. Nakon završene rapske ugostiteljske škole i neprekidne prakse u rapskim hotelima, specijalističko obrazovanje stječe na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, pa se usavršava u Sloveniji, u Štajerskoj hiši kulinarike, a sada je već treću godinu chef i Imperialu, odnosno u restoranu Veritas. Evo slijeda koji nam je odlučio spraviti na nedavnoj večeri na prostranoj terasi. Rapski saur, dakle tri vrste riba u savuru - papaline, ušate i šaruni. Dobar klasični recept bez nekih odstupanja, s finim okusima.

Mladen Šćerbe

Za pohvalu je da se ovdje našla i ušata neopravdano zapostavljena, a jako ukusna riba. Iznenađujuće izazovna bila je riblja juha od oslića. Podosta se razlikovala od uobičajenih, vjerujem da je razlog u pokojem manjem škampu koji joj je dodatno uljepšavao okus. Treći pjat šefa Tonija - “Domaće lazanje sa sipom i mladim bobom”. Po okusima i izboru namirnica starinsko jelo, koje baš pripada otoku.

Mladen Šćerbe

Samo domaće

Bob kao i sve drugo povrće kad dozre otkupljuju od njihove bivše hotelske kuharice, sada umirovljenice, a sav dnevni ulov je iz mreža rapskog ribara Antonija Faflje. Brudet od grdobine kao nježnija varijanta okusa na jednoj strani tanjura, u opreci sa snažnijim gulašom od hobotnice na drugoj, u pratnji kockica zapečene palente. Iako se dalo zaključiti i po prijašnjim jelima, ovo zadnje bilo je samo potvrda da je ovdje jelovnik utemeljen na otočkom naslijeđu.

Mladen Šćerbe

Jako dobro nastojanje jer se tek kad imate kvalitetnu tradicionalnu kuhinju na njoj možete nadograđivati i interpretirati što god zaželite. I slatko za kraj potvrdilo je ovaj naum - krema od sira sa suhim smokvama iz prošeka. I još jedan raritet - uz jela su nam točili vina jedinog rapskog vinara OPG-a Jureša! Ovdje snažno nastoje prezentirati svoj otok Rab. Za svaku pohvalu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 04:50