RASPAMETIT ĆE VAS

Ovu indijsku namirnicu morate uvesti na svoj jelovnik, a imamo i genijalan Ottolenghijev recept

 Vaaseenaa
Upoznajte dal, sušene mahunarke od kojih nastaju fantastična jela pa se okušajte u pripremi Ottolenghijevog recepta

Prepolovljene pa sušene polovice slanutka, zelene leće, graha i drugih mahunarki u Indiji nose još i naziv dal i, zavirite li u njihove načine pripreme ovih hrskavih mahunarki, predstavljaju pravu poslasticu u baš svakoj indijskoj obitelji. Od dala se, naime, mogu pripremati juhe, može postati hrskava grickalica, a može se pretvoriti i u aromatični indijski pire. Mogućnosti je nebrojeno mnogo, a jedan od najvažnijih koraka kod pripreme jela od dala je i pravilna upotreba začina. No, krenimo redom.

image
Marilyna


Osnovna priprema dala uključuje ubacivanje sušenih polovica odabrane mahunarke u slanu vodu, zatim se vodi dodaju kurkuma i sol, a onda je sve zajedno potrebno kuhati otprilike 20 minuta do sat vremena, ovisno o tome koju ste mahunarku odabrali. Bitno je da omekša i da se lagano može pretvoriti u gusti pire. Od tako pripremljenog dala, uz dodatak tarke, mješavine začina u vrućem ghee maslacu, vrlo lako možete pripremati čitav niz novih jela. Također, važno je spomenuti, uz sve vrste dala idealno se slažu sjemenke komorača, korijander, lovorov list, kumin, cimet, kardamon i češnjak.

Jedno od najpoznatijih jela koje počinje pripremom dala svakako je i istoimena juha. Ona se pak priprema tako da se sušena leća najprije prokuha u spoju temeljca, kurkume, kajenskog papra, kumina, kardamona i lovorovog lista. Kada omekša, iz vode se vadi lovorov list, a ostatak se prebacuje u blender kako bi se dobila gusta juha. Juhu nije potrebno u potpunosti izblendati i poželjno je da se vide komadići leće. Zatim se na ulju lagano propirja češnjak i gorušica, dodaje se blendana juha, začini po želji i poslužuje se uz pita kruh.

image
Rocky89

U kategoriju onih koje ćete htjeti ponoviti ulazi i khichdi, kombinacija dala i riže. U ovom je jeli najbolje koristiti sušenu crvenu leću koja se zatim kuha u istom loncu s basmati rižom i poslužuje u kombinaciji sa žlicom jogurta ili pak uz pečenu piletinu. Zanimljiv je i sundal, grickalica od sušenog slanutka koji se najprije kuha dok ne omekša, zatim se baca na tavu, a potom začini gorušicom, curryjem i čilijem, dodaje se ribani kokos i uživa.

image
Vm2002


Osim svestranosti, jedan od razloga zašto je dal u Indiji toliko popularan je i činjenica da su sve navedene mahunarke iznimno zdrave, organizmu daju potrebnu energiju, ali i donose sjajne okuse. Nas je posebno oduševio recept koji je na svojim društvenim mrežama podijelio chef Yotam Ottolenghi, a u pitanju su rolice od patlidžana i špinata u dal curry umaku.

Recept se nalazi i u njegovoj najnovijoj kuharici "Flavour", inače već osmoj po redu koju je napisao ovaj priznati chef, a u kojoj se mogu pronaći jednostavni recepti za svaki dan i koja bi vas mogla u potpunosti osvojiti načinom na koji su jela na stranicama prezentirana. Ottolenghi se, naime, u svojoj najnovijoj knjizi, osim pitanjem što skuhati, bavi i onim koje odgovara na pitanje zašto određeni začini daju određene okuse i kako sve zajedno zapravo funkcionira. Recept za patdližan u curry dalu iz kuharice "Flavour" u nastavku prenosimo u cijelosti.

Trebat će vam:

3 velika patlidžana

3 žlice maslinovog ulja

220 g naribanog indijskog paneer sira ili tofua

45 g ukiseljenog manga s čilijem (možete preskočiti ako vam nije dostupan)

5 g korijandera

100 g špinata

Sol i papar

Za dal s kokosom će vam trebati:

3 žlice maslinovog ulja

5 komada sitnog luka

45 g svježeg đumbira

2 čilija

30 curry listova (po želji)

1 žličica gorušice

1 žličica kumina

1 žličica korijandera

Pola žličice kurkume

2 žličice curryja u prahu

2 žlice koncentrata rajčice

100 g sušene crvene leće

400 ml kokosovog mlijeka

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U većoj posudi pomiješajte na tanko narezani patlidžan, ulje, malo soli i papar. Posložite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta. Na pola pečenja, patlidžane okrenite, a kada su gotovi, dobro ih ohladite.

Za pripremu dala, najprije u posudu stavite ulje, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sjeckani đumbir i čili, listove curryja ako ih koristite i kuhajte 2 minute. Dodajte začine, koncentrat rajčice i leću. Promiješajte, dodajte kokosovo mlijeko i 600 ml vode, začinite soli. Kuhajte dok tekućina ne zavrije, smanjite temperaturu pa kuhajte još dodatnih 20 minuta. Povremeno promiješajte. Kuhajte dok leća ne omekša, a umak postane gust. U posebnoj posudi pomiješajte paneer, koricu limete, ukiseljeni mango i žlicu soka od limete, korijandera i malo soli.

Na svaki komad patlidžana stavite list špinata, dodajte mješavinu s paneerom ili tofuom, zarolajte i ponovite postupak dok ne potrošite sav patlidžan. Kada ste završili, dal prebacite u vatrostalnu posudu, u njega ubacite rolice od patlidžana i pecite u pećnici i 15 do 20 minuta. Kada je gotovo, pustite da jelo odmori 5 minuta. Na kraju, koristite li listove curryja, dobro zagrijte ulje pa u njemu pržite listove i čili i poslužite ih uz patlidžan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:42