Pretjerano bacanje hrane i općenito otpad od hrane problem je s kojim se često, nažalost, ne stignemo ozbiljno pozabaviti zbog užurbanog načina na koji živimo. Budući da smo trenutačno prisiljeni biti u svojim domovima te pažljivo planirati kupnju i potrošnju hrane (što je praksa koju vrijedi usvojiti), idealan je trenutak da se prisjetimo dobrih savjeta o rokovima trajanja većine namirnica koje se nalaze u našim hladnjacima i smočnicama. Pametnim raspolaganjem namirnicama ne samo da možete smanjiti bacanje hrane, nego i troškove, što postaje sve bitnija stavka. Jedan od korisnih trikova je staviti kvarljivije namirnice na niže police hladnjaka na kojima je niža temperatura, a one proizvode kojima ubrzo istječe rok trajanja staviti na policu koja je najbliža razini očiju i ispred drugih proizvoda kojima je rok dulji. Sam rok trajanja, nazvan “najbolje upotrijebiti do datuma”, ne znači da će nakon tog datuma hrana nužno postati opasna za naše zdravlje. Poslužite se svojim osjetilima - pregledajte hranu i pomirišite je jer vaše će vas tijelo upozoriti da nešto morate izbjeći, a u nastavku saznajte kojih se rokova doista treba držati.
JAJA

Trajanje jaja u načelu se određuje prema tome koliko je potrebno klicama salmonele da izvana prodru u samo jaje, a često je na kartonima jaja obilježen rok trajanja od dva do tri tjedna. Starijem jajetu bjelanjak se pretvara iz viskozne mase u tekućinu. Ako niste sigurni koliko su jaja stara, najbolji je test njihovo uranjanje u zdjelu punu vode, pri čemu će pokvarena jaja ostati plutati, a svježa potonuti.
NARESCI
.jpg)
Istek roka trajanja brojnih suhomesnatih proizvoda određuje se s obzirom na to kad bi se na njihovoj površini mogla početi razvijati bakterija listerija pa nemojte riskirati sa starim narescima.
PILETINA

Svježe meso nema izražen miris, stoga neka vam izraženiji kiselkasti miris bude znak da trebate preskočiti njegovu pripremu i konzumaciju. Sluzavi sloj na komadima mesa, koji nastaje bakterijskim procesima, također je jasan znak da piletinu nije sigurno jesti.
MLJEVENO MESO

Ako meso lagano posmeđi, to ne znači nužno da je pokvareno. Loš miris i zelena boja dijelova mesa neka vam budu znakovi upozorenja da je takvo meso bolje baciti u smeće. RIBA Svježa riba rijetko kad ima jak miris odnosno smrad, pa ako vaša riba doista zaudara, nema sumnje - radije preskočite njenu pripremu.
MLIJEKO

Još jedan proizvod čiju ispravnost možete provjeriti jednostavnim mirisanjem. Osjetite li kiseli miris ili općenito neugodni miris, nemojte ga koristiti. U prosjeku je trajnom mlijeku rok trajanja do dva tjedna od otvaranja.
JOGURT

Rok trajanja zatvorenog jogurta spremljenog u hladnjak dulji je nego što piše na njemu i može trajati sigurno tjedan do dva nakon roka koji piše na jogurtu. Otvoreni jogurt trebalo bi pojesti u sedam dana od otvaranja jer se nakon toga okus mijenja i prisutnost zraka može dovesti do razvitka plijesni.
MEKI SIREVI

Ova kategorija mliječnih proizvoda također predstavlja rizik zbog razvitka listerije pa se držite roka trajanja.
KRUH

Zelena plijesan, što vrijedi i za većinu tvrdih sireva, može se odrezati i baciti, a da ostatak još uvijek bude jestiv. No, primijetite li crnu ili narančastu plijesan, bacite sve u smeće. Dobro je zapamtiti da suhe namirnice skladištene na sobnoj temperaturi većinom ne podržavaju širenje patogena.
TJESTENINA

Dok svježa tjestenina rađena od jaja u hladnjaku može stajati četiri ili pet dana, sušena tjestenina sigurno može stajati godinu do dvije nakon isteka službenog roka, pogotovo ako je još uvijek u svojem izvornom pakiranju ili u čvrsto zatvorenoj posudi.
JAGODE

Svima nam se dogodilo da u mjerici jagoda nađemo jednu koja je pljesniva pa je bacimo i ostale normalno koristimo. Svakako ih dobro isperite ako ćete ih koristiti jer je plijesan najvjerojatnije prisutna na svim jagodama u posudi. Poželjno je jagode, kada ih kupite, dobro oprati i rasprostrijeti po papirnatom ubrusu da se dobro osuše prije stavljanja u hladnjak.
ZELENE I LISNATE SALATE
Rosna zelena salata

Kada se salata skladišti u hladnjaku i na niskim temperaturama, u usporedbi sa sobnom temperaturom, šanse su znatno manje da će doći do razvoja bilo kakvih bakterija. Ako primijetite listove smeđe boje, uklonite ih prije stavljanja u hladnjak jer trulež predstavlja plodno tlo za razvoj spomenute listerije.
ZAČINI I UMACI ZA SALATU

Klasični suhi začini gube na jačini s prolaskom vremena, a kada je riječ o umacima za salatu, većina ih zbog visoke kiselosti ne podržava razvoj patogena pa ako su pravilno skladišteni, mogu trajati i dulje nego što je napisano na bočici.
MED

Budući da je riječ o namirnici koja ima reputaciju da se ne može pokvariti, rok trajanja je više (konzervativna) preporuka. Skladištite teglice meda čvrsto zatvorene na suhom i hladnom mjestu i neće biti problema. Jedino do čega može doći jest kristalizacija, što je prirodan proces u samome medu, no to ne znači da med ne možete i dalje koristiti.
LIMENKE

Konzervirana hrana osmišljena je tako da ima dug rok trajanja, a ako limenka nije napuhnuta, zahrđala, ne curi i nije udubljena, ne bi trebalo biti problema. Pripazite samo na limenke čiji je sadržaj kiseliji, poput pelata, jer one imaju kraće trajanje i preporučuje se da ih se potroši u godinu i pol.
PIVO

Pivo, za razliku od nekih vina, ne postaje bolje kako prolazi vrijeme, a u najboljem je stanju tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon punjenja u boce odnosno limenke. Pivo s višim udjelom alkohola može dulje trajati, no generalno se okus počinje mijenjati pa imate razlog više zašto posegnuti za hladnom bocom piva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....