PODRŽI I JEDI ZDRAVO

Pametnom aplikacijom zakupljujete parcelu u Slavoniji, proizvođači je obrađuju i šalju urod

 Goran Markovanović/
Obiteljska gospodarstva u Slavoniji uzgajaju povrtne kulture za vas i šalju vam urod, a njihova mjesečna primanja su time osigurana

U želji za očuvanjem slavonskih polja, prijatelji Goran Markovanović i Mario Salai osmislili su aplikaciju PlantOn, koja malim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima pruža održiv život, a kupcima kvalitetno i zdravo povrće. Korisnik aplikacije izravno je povezan s proizvođačem, od kojeg je zakupio vrt, a koji za njega uzgaja povrće te mu šalje sav urod iz tog vrta na kućnu adresu. Kupac uplatom usluge, koja obuhvaća sve troškove održavanja vrta, osigurava poljoprivrednicima fiksna mjesečna primanja tijekom cijele godine, a OPG više ne treba brinuti o plasmanu i prodaji svoga povrća. Sve aktivnosti s polja dostupne su zakupcima vrtova putem PlantOn aplikacije pa mogu u svakom trenutku vidjeti svoj vrt. Na ovaj način kupac dobiva zdrave, lokalno uzgojene namirnice, za koje zna točno kako su uzgojene. Dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske.

image
Goran Markovanović/

"PlantOn aplikacija otvara i nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika, a bolji nadzor kvalitete i planiranje količine proizvoda smanjuje rizik od prevelike, nepotrebne proizvodnje i bacanja hrane. Prilikom najma vrta i na početku sadnje urod je u potpunosti već prodan, što pruža OPG-ima sigurnost i dodatnu motivaciju, a direktnom dostavom osigurava se bolja higijena i svježina povrća. PlantOn sustav omogućava da se prihod zadrži u rukama "malih" ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske." naglasio je Goran Markovanović, jedan od autora projekta.

image
Goran Markovanović/
image
Goran Markovanović/
image
Goran Markovanović/

Na službenoj stranici aplikacije moguće je odabrati jedan od tri paketa, ovisno o potrebama - Obiteljski (osam vrsta povrća), Prilagođeni (kupac sam odabire kulture) ili Poslovni namijenjen samo poslovnim subjektima (na velikim površinama uz uzgoj kultura po izboru). Dok su prva dva zanimljiva privatnim korisnicima, treći paket pogodan je za poslovne subjekte, kao što su restorani i hoteli. Ako je jednoj osobi vrt prevelik za najam, može se udružiti s prijateljima i podijeliti troškove. U obiteljskom paketu, proizvođač je dužan na jednoj parceli uzgajati osam vrsta kultura, no autori projekta potiču proizvođače da nakon branja posade i dodatne vrste povrća, kako bi kupac bio zadovoljan i nastavio koristiti uslugu.

image
Goran Markovanović/

Osim uzgoja povrća, aplikacija nudi i sezonske nutricionističke savjete i recepte. PlantOn je budućnost na kojoj će se bazirati poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih tehnologija. Više informacija i novitete vezane za aplikaciju potražite na njihovom Facebook i Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2023 03:38