DOBRA PREPORUKA

Pamtimo ga kao ambicioznog kuhara amatera s malih ekrana, a danas je totalno posvećen proizvodnji sirupa i sokova! Dugo nismo probali tako dobre

‘Sok za slaganje‘ sa sirupima Tina Rubinića dobiva potpuno novi smisao

Uvijek se posebno veselimo kada sasvim slučajno otkrijemo male proizvođače čiji nas proizvodi na prvu ostave bez riječi, pričaju neku svoju priču i totalno su drugačiji od svega što se na tržištu nudi. Nije nam tako trebalo dugo ni da, kada smo probali sokove Tina Rubinića, upravo s ovim 20-godišnjakom sjednemo na piće i saznamo što se sve iza njegove male proizvodnje smještene u Lovranu skriva.

Tina mnogi znaju kao jednog od natjecatelja prošlogodišnjeg kulinarskog showa MasterChef Hrvatska, gdje je bio među najmlađim natjecateljima i dogurao do visokih top 3, no danas se, kaže, ne vidi u profesionalnoj kuhinji, već upravo baveći se svojim malim, ali već dobro razvijenim poslom u kojem glavnu ulogu igraju baš ti slatki, moćni sirupi.

"Bavim se proizvodnjom domaćih i fermentiranih sirupa, koji su napravljeni od domaće uzgojenih ili divljih lokalnih biljaka, koje berem na Učki, u Lovranskoj Dragi i na sličnim mjestima. Ono što se ne može nabaviti u šumi i kod mene u vrtu, kupujem od lokalnih OPG-ova. Uglavnom proizvodim laktofermentirane sirupe kao što je cheong od naranče, koji se radi na principu jednostavne fermentacije tako da se pomiješa jednaka količina naranče i šećera pa onda naranča ispušta svoj sok i sve fermentira nekoliko dana", objasnio nam je ukratko Tin svoju dugogodišnju opsesiju, koju neprestano usavršava i pokušava dovesti na novu razinu.

image
Neja Markicevic /Cropix

Trenutačno radi sirup od naranče, koji nas je i naveo na to da ga kontaktiramo, jer je u pitanju varijanta kakvu još nismo isprobali, moćna, gusta, okusom nešto poput cijeđene naranče, ali tri put slađe (na onaj dobar način) i ugodno kiselkastije nego što je to inače slučaj, zatim je tu još i sirup od limuna i đumbira, sirup od bazge, kadulje, ruže, a nudi i čaj od šipka.

"Sve konzerviram samo limunskom kiselinom pa moji sirupi zapravo nemaju nikakvih drugih dodataka osim glavne sirovine, dakle, naranče, đumbira, bazge, zatim šećera, vode i limunske kiseline, a u neke ne dodajem ni vodu."

image
Neja Markicevic /Cropix

Kaže kako je nedavno posadio 60 damaščanskih starinskih ruža, a i velik dio voća bere u obiteljskim voćnjacima, kojih ima nekoliko. S njihovim vinogradarskim breskvama, dodaje, ništa se ne može mjeriti i sirup koji je od njih napravio bio mu je jedan od najboljih koje je ikada kušao. A Tin je inače skroman i ne voli se previše hvaliti.

"Te ruže su ludnica, kako to miriše, to je fantastično, jedva čekam od njih stvarati nove stvari", dodaje usputno, a zatim nam kreće objašnjavati kako svaki plod koji koristi želi potrošiti do kraja, jer samo to, zapravo, i ima smisla.

"Ako koristim naranču, narezat ću je na polukrugove, kad fermentira i pusti tekućinu, od nje ću dobiti sirup, a kasnije je mogu i dehidrirati pa koristiti za ukras. Općenito jako pazim na te stvari i volim reciklirati sve što mogu, zato i za sada imam ovakva pakiranja", smije se dok nam pokazuje etiketu koju je ručno ispisao i voskom zapečaćena grla debelih staklenih boca.

image
Neja Markicevic /Cropix

Cijela stvar, kako nam kaže, krenula je od njegove bake, koja ga je navukla na svoje sokove, i tada povratka više nije bilo. Još u srednjoj školi počeo se interesirati za procese, putem otkrivao nove, a kada se vratio iz MasterChefa, shvatio je da je to ono čemu doista želi posvetiti svoje vrijeme i život. Barem za sada.

"Kada sam tek krenuo u ovo malo ozbiljnije, napravio sam 70 litara sirupa, a zainteresiranih je bilo za tek pet. Sjećam se da me mama pitala što ćemo sada s tim, pa smo gotovo sve podijelili, da ne propadne. Onda se polako pročulo, ljudima se svidjelo i evo, danas sam u pregovorima s jednim austrijskim restoranom s dvije Michelinove zvjezdice. Njihov chef je probao to što radim, jako mu se svidjelo i želi uvesti u ponudu u svoj restoran", govori nam Tin, pa dodaje kako se sada već može pohvaliti i stalnim kupcima te kako mu je najdraže kada upravo oni šire dobru riječ pa mu se jave i drugi.

"Ponekad dobijem komentare na cijenu, jer moji sirupi nisu jeftini poput onih iz supermarketa, ali znam kakav proizvod radim, kvalitetan, zdraviji, bez nepotrebnih dodataka, umjetnih bojila, dakle, potpuno prirodan, i ako je nekome 10 eura za bocu od 0,7 litara, od koje može dobiti i više od 15 litara soka, previše, onda to nije moj kupac. Oni koji se ipak odluče kupiti jednom, uglavnom se rado vrate, pa mislim da i to nešto govori."

image
Neja Markicevic /Cropix

Tinovi sokovi mogu se naručiti putem Instagrama, a uskoro planira napraviti i web stranicu, ali osim toga, dok u svom malom laboratoriju ne mućka nove okuse, moguće ga je pronaći i na pokojem vinskom ili festivalu malih proizvođača, pa u slučaju da volite dobar sok (ili vam baš u ovo doba treba nešto fino đumbirasto za podizanje imuniteta) i želite podržati malog domaćeg proizvođača, znate što vam je činiti. A o Tinu, sigurni smo, dok pijuckate svoj novi najdraži sok, još ćete slušati i čitati. U planu su mu, naime, i drugi tekući proizvodi, krenuo je čak i s proizvodnjom vina od bazge, a jako ga zanimaju i kombucha i vodeni kefir. I sve što nam je najavio, opisao i prepričao, moramo vam priznati, zvuči baš jako dobro!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:56