Mnogi za njega ne znaju

Pamtite ga po janjetini, a ovdje se danas peku dobri steakovi, toče birana domaća vina, a imaju i prekrasnu terasu

Premda je na sceni već deset godina, restoran Stafa‘s ostao je slatko čuvana tajna stanovnika i zaposlenika firmi koje posluju u Buzinu

Jeste li ikad čuli da je netko otvorio oglasnik, pronašao restoran i nakon toga krenuo graditi, po svemu sudeći, uspješnu ugostiteljsku priču koja je nedavno ušla u desetu godinu postojanja i poslovanja?! I pritom u gotovo identičnom sastavu osoblja kako je to bilo na početku, danas davne 2014. godine. Pišemo vam o Stafa‘su, restoranu u zagrebačkom Buzinu, za koji mnogi Zagrepčani zapravo ne znaju. Starijima među nama možda će ovo mjesto biti poznato po lokalu koji je ovdje poslovao puno prije. Naime, koju godinu ranije na tom je mjestu u Buzinu radio Turk, mjesto koje je, od Zagreba s jedne i Siska s druge strane, bilo poznato po janjetini zbog čega se ražanj ponekad nije ni gasio. No, Turk je zatvorio, lokal je neko vrijeme zjapio prazan i bio je jako uništen, a onda se pojavio mladi Mentor Stafa, kojeg je u Zagreb dovela ljubav, pogledao prostor koji je pronašao baš kako smo napisali - u oglasniku, i uz puno entuzijazma krenuo stvarati dom daleko od kuće.

image
Privatni album
image
Privatni album

"Kada sam došao pogledati prostor, lokal je iznutra bio urušen, sve se raspadalo. No, znao sam da ću ga uzeti u najam. Odmah sam imao ideju što ću napraviti i kako ću ga urediti pa sam potpisao najam na deset godina, koji sam nedavno produžio", govori nam Mentor, koji je u ugostiteljstvu cijeli svoj život.

"Moj otac je već dulje od 40 godina kuhar, a i sam sam o ugostiteljstvu, osim od njega kod kuće, naučio radeći u Grčkoj u lokalima u najprestižnijim turističkim destinacijama, ali i u poznatim europskim skijalištima", kaže Stafa o svojem iskustvu. A upravo je u jednom od njih upoznao i Marijanu, učiteljicu iz Zagreba, zbog koje ga je život doveo u našu metropolu gdje su zasnovali obitelj i pokrenuli posao. Iako Marijana nije ugostiteljske struke, priča nam vlasnik restorana Stafa‘s, puno mu pomaže oko logistike, dokumentacije, narudžbi, ali i oko njihove tri djevojčice - Eme, Arije i Noele, koje su im centar svijeta.

image
Privatni album
image
Privatni album

U svom lokalu Mentor danas zapošljava deset ljudi, te je jedan od onih ugostitelja koji se može pohvaliti kako mu je osoblje vjerno, a on sam se, kaže skromno, "trudi biti fleksibilan i fer prema svojim radnicima".

"Kao i svi, i ja sam imao od otvorenja uspona i padova, ali nikad nismo bili u blokadi ili minusu, nikad nisam imao problema s radnicima i na kraju svake godine imao sam jasan plan kako ću nadograditi restoran i Stafa‘s priču i to nam je polazilo za rukom", priča Mentor ističući kako mu u tome, naravno, puno pomažu i njegovi suradnici - chef Ivan Kovačević, kuhari Kristijan Kralj i Tanja Lukanović te šef sale i poznavatelj vina Tomislav Lozančić.

Vinska karta ima oko 85 etiketa mahom vina domaćih vinara

image
Privatni album
image
Privatni album

Iako je njegova priča nešto sasvim drugo nego što je nekad bio Turk, a i prostor je - posvjedočit će oni koji se sjećaju starog lokala - pravo osvježenje, Stafa u svom restoranu baš u čast nekadašnjem restoranu četvrtkom priprema janjetinu s ražnja. "Treba čuvati tradiciju!", kaže nam bez zadrške ističući i druge favorite s tjednog menija, a to su srijedom teleća koljenica, a petkom crni rižoto od sipe i svježa jadranska riba koja dolazi iz Šibenika od obitelji Kostelac.

No, premda ima i dnevnu ponudu jela zbog koje se u vrijeme ručka ovdje uvijek traži mjesto više, iako je kapacitet restorana s terasom više od 140 mjesta, vjerni gosti u Stafa‘s dolaze zbog a la carte jela.

image
Privatni album
image
Privatna album

"Pa mogu vam reći da smo u ovih deset godina stekli popriličan broj vjernih gostiju i da generalno gledano čak 80 posto narudžbi ide na jela s menija, ponajviše na odležane steakove", govori Mentor dodajući kako meso dobavlja iz obiteljske mesnice Antonio u Velikoj Mlaki, čiji je vlasnik Marijanin otac, dok vinsku kartu slažu u suradnji s Lozančićem koji prednost uvijek daje vinskim etiketama domaćih vinara.

Na meniju ćete, kako smo se i sami mogli uvjeriti, pronaći za svakog ponešto. Među predjelima istaknimo domaće kobasice i sir iz mišine, salatu od hobotnice ili, primjerice, carpaccio od bifteka i sabljarke. Od toplih predjela, tu su domaća tjestenina koju ovdje rade sami i rižota, a od glavnih jela spomenimo samo neka, kao što su janjeći kotleti, biftek i ramstek na žaru, dry aged t-bone i ribeye steak te tagliata od bifteka na tostiranom domaćem kruhu i rikoli servirana uz poširane smokve. Slastice su ovdje također domaće izrade te je zanimljivo dodati kako na karti imaju i vrlo ukusnu tortu od čokolade bez glutena.

U Stafa‘su sami rade tjesteninu, njoke, krokete, kruh i deserte

image
Privatni album
image
Privatni album

Prostor restorana je velik. Uz šank je velika sala iz koje se ulazi u manju, puno intimniju, karakterističnog purgerskog štiha. Uz šank su također tri stola u prostoru koji je lijepo osvjetljen, a niz hodnik je mala sobica s četiri stola, idealna za manja društva. Sa stražnje strane lokala je velika natkrivena terasa sa 75 sjedećih mjesta u čijem je središtu lijepa imitacija starinskog bunara, a uz nju su posađena stabla trešanja, koja će s vremenom pružati i lijepi prirodni hlad.

image
Privatni album
image
Privatni album

Restoran radi od ponedjeljka do subote od 10 do 23 sata, nedjeljom je zatvoren, a osim za ručak i večeru ovdje možete doći i organizirati razne svečanosti - od prslavi krstitka, pričesti i krizmi, preko obljetnica rođendana, braka ili mature, do svadbenih svečanosti. Više informacija možete pronaći i na njihovim službenim stranicama.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:16