HABANERO (lat. Capsicum chinense) jedna je od najljućih paprika. Ako je paprika zelena (kao ova naša), kaže se da je nezrela, a da je se ostavi na biljci, promijenila bi boju od narančaste do crvene. No, bilo kakve boje bile, iznimno su ljute - od 200.000 do 300.000 jedinica na Scovilleovoj skali. Postoje još bijele, smeđe i ružičaste habanero paprike, a za sve se smatra da su porijeklom iz Kube.

Habanero papričice uzgajaju se i kod nas (najviše u staklenicima), iako svoju pravu ljutinu postižu u toploj klimi. Ako ste nabavili sadnicu, nemojte je previše zalijevati niti držati na izravnom suncu. Od nje se kuhaju različiti umaci, a može se, za one hrabrije, dodavati i u jela. Kad je režete, svakako navucite rukavice!
FEFERON (spada u vrstu lat. Capsicum annum) jako dobro poznajemo jer je dio naše mladosti. U našim se krajevima odavna koristi za pripremanje zimnica, ovješen o tanju špagu suši se na okućnicama (naročito Slavonije i Baranje), a bez njega fiš paprikaš ne bi bio - onaj pravi fiš paprikaš! U Hrvatskoj postoje čak tri različite sorte feferona: feferon crveni ljuti, feferon žuti ljuti i feferon zeleni blagi. Uglavnom, s pravom smo vrlo ponosni na njega, ali feferon nije najljuća paprika na svijetu - sadrži otprilike 500 jedinica na Scovillovoj skali.

Dobro je znati, paprike i papričice ljutinu mogu zahvaliti kapsaicinu za koji je dokazano da ima ljekovita svojstva. I za kraj: ako su paprike ipak preljute, nikada nemojte piti vodu ni gazirana pića, već mlijeko. Naime, protein iz mlijeka, kazein, pomaže u razbijanju molekula kapsaicina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....