JESTE LI ZNALI?

PAPRIČICE OD KOJIH SE DOBRO ZNOJIMO: Što trebate popiti nakon što pojedete preljuti habanero ili feferonku?

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Istina, kad ih svježe dodamo u salatu, dodatno se znojimo, a topla jela postaju još toplija. Štoviše, užarena! Međutim, mi to volimo!
Istina, kad ih svježe dodamo u salatu, dodatno se znojimo, a topla jela postaju još toplija. Štoviše, užarena! Međutim, mi to volimo!

HABANERO (lat. Capsicum chinense) jedna je od najljućih paprika. Ako je paprika zelena (kao ova naša), kaže se da je nezrela, a da je se ostavi na biljci, promijenila bi boju od narančaste do crvene. No, bilo kakve boje bile, iznimno su ljute - od 200.000 do 300.000 jedinica na Scovilleovoj skali. Postoje još bijele, smeđe i ružičaste habanero paprike, a za sve se smatra da su porijeklom iz Kube.

Zagreb, 300719.
Ljute paprike snimljene u studiju.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Habanero papričice uzgajaju se i kod nas (najviše u staklenicima), iako svoju pravu ljutinu postižu u toploj klimi. Ako ste nabavili sadnicu, nemojte je previše zalijevati niti držati na izravnom suncu. Od nje se kuhaju različiti umaci, a može se, za one hrabrije, dodavati i u jela. Kad je režete, svakako navucite rukavice!

FEFERON (spada u vrstu lat. Capsicum annum) jako dobro poznajemo jer je dio naše mladosti. U našim se krajevima odavna koristi za pripremanje zimnica, ovješen o tanju špagu suši se na okućnicama (naročito Slavonije i Baranje), a bez njega fiš paprikaš ne bi bio - onaj pravi fiš paprikaš! U Hrvatskoj postoje čak tri različite sorte feferona: feferon crveni ljuti, feferon žuti ljuti i feferon zeleni blagi. Uglavnom, s pravom smo vrlo ponosni na njega, ali feferon nije najljuća paprika na svijetu - sadrži otprilike 500 jedinica na Scovillovoj skali.

Zagreb, 300719.
Ljute paprike snimljene u studiju.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Dobro je znati, paprike i papričice ljutinu mogu zahvaliti kapsaicinu za koji je dokazano da ima ljekovita svojstva. I za kraj: ako su paprike ipak preljute, nikada nemojte piti vodu ni gazirana pića, već mlijeko. Naime, protein iz mlijeka, kazein, pomaže u razbijanju molekula kapsaicina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 21:19