Paprika roga - kraljica štedljive jesenske kuhinje

Paprika roga preplavila je tržnice i prodajne centre, a baš se ona nalazi u središtu brojnih recepata čiji su rezultat vrhunska jela koja na kraju neće stajati više od 10 kuna po osobi

U potrazi za odličnim namirnicama na vrhuncu sezone po povoljnim cijenama trenutačno je crvena rogata paprika, roga, neprikosnoveno na prvome mjestu. Na tržnicama i u trgovačkim lancima cijena se spušta čak i ispod pet kuna po kilogramu, osobito ako je riječ o većim pakiranjima namijenjenima za zimnicu. Pripraviti vrhunska jela koja u konačnici neće stajati više od deset kuna po osobi uz roge je cilj na dohvat ruke.

Kada bi bila skuplja, za njome bismo uzdisali, ovako trebamo, dok je vrijeme, iskoristiti sve njezine raznovrsne potencijale u svježem, pečenom i kuhanom izdanju, imajući cijelo vrijeme oblik na umu. Punjene roge toliko su podatan princip da ih na Balkanu, pa i dalje na orijentu, suše cijele, očišćene samo od peteljki i sjemenki.

Svježe ili sušene

Rehidrirane nadijevaju se šarolikim nadjevima i završavaju najčešće u pećnicama. No, očišćene od peteljki i sjemenki mogu se puniti i u svježem izdanju. Krema od sira, vrhnja, kuhanih jaja, peršinova lista i češnjaka takvo je izvrsno “punilo”. Punoća i sklad okusa pojačava se ako se prije punjenja unutrašnje stijenke paprike poškrope s malo posoljenog soka limuna i nekoliko kapi bučina ulja.

Magičan miris

Prednost zapečenih punjenih paprika u odnosu na svježe prije svega je u tome što privlače magičnim mirisom. Jednostavna dosjetka rješenje je u ovakvim prilikama. Roge napunjene mliječnim i sličnim kremama na tavi se kratko preprže na vrelom ulju, maslacu ili još bolje svinjskoj masti.

U potrazi za nadjevima najbolje je što je moguće više držati se temeljnog principa sezonskih namirnica. Sredinom i krajem rujna ponuda je prebogata. Još uvijek relativno mladi kukuruz i grah tu su u prvome planu. Sklad okusa i nutricionističkih svojstava graha i kukuruza poznat je u Americi od pretkolumbovskih vremena, moderni stručnjaci nadopunjavaju ga znanstvenim spoznajama. Kada se ovome dvojcu doda crvena rogata paprika, recepti poprimaju novu dimenziju. U ovo doba godine grah još ne treba natapati i kuhati u nekoliko voda.

Za manje od pola sata

Skuhan je za manje od pola sata, a orunjenom ili ostruganom kukuruzu treba još i manje. Kuhani grah temelj je odličnog nadjeva za paprike, dio se može zgnječiti u pire. U paru s kuhanim kukuruzom, uguran u rogu i zapečen u pećnici privlači fantastičnim aromama čim se pećnica otvori, a okus to samo potvrđuje. Češnjak pojačava taj mirisni spektakl, bosiljak također. Izdašnost ovog jela ne traži meso ni ribu. Osobito ako se ovako punjene paprike posluže s kajmakom.

To, naravno, ne znači da se kombinacije s ribom i mesom trebaju odbaciti. Slatkovodne su ribe u ovom slučaju osobito zanimljive jer se lako uklapaju u osnovnu zamisao potrage za ukusnim, izdašnim, jeftinim jelima. Štedljivost bez žrtvovanja okusa može se dokazati sljedećim jelovnikom. Od glave i kostiju šarana i soma, luka i korjenastog povrća skuha se juha s noklicama od jaja i pšenične krupice, dakle griza. Glavno jelo su zapečene rogate paprike punjene kuhanim mladim grahom, kukuruzom šećercom i komadićima očišćene i otkoštene ribe. Jednostavan umak od kiselog vrhnja, češnjaka i lista peršina najbolje je poslužiti posebno.

Može i riba

Druga izvedenica sličnoga jela s komadićima slatkovodne ribe naribane su tikvice umjesto mladoga graha i kukuruza. U tom slučaju u umaku je uputno zamijeniti peršinov list koprom.

Komadići morskih riba i mladi grah iznimno su ukusan temelj nadjeva za rogatu crvenu papriku. Osobito ako se radi o tuni. No, u tom slučaju lako se i neprimjetno probiju polazni principi štedljivosti. I u ovom slučaju dagnje su spasonosno rješenje. Jedna od varijanti nadjeva za roge s dagnjama jesu spomenuti par mladog graha i kukuruza, oguljene sjeckane rajčice, bosiljak, češnjak i maslinovo ulje. Umjesto u nadjev, rajčice, češnjak i bosiljak mogu ići u šalšu i biti posluženi uz ovako punjene paprike.

Od iskušanih mesnih nadjeva za zapečene rogate crvene paprike najviše komplimenata zaslužile su kockice purećeg zabatka, telećeg buta i dimljene slanine. Pritom mladi grah i kukuruz nisu išli u nadjev, nego su bili podloga u vatrostalnoj posudi na koju su se posložile punjene paprike. One se peku u jako zagrijanoj pećnici i poslužuju s kajmakom. Naravno, tu više nema govora o štedljivom, nego o raskošnom blagdanskom jelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36