VINO I GITARE

Pasionirani skupljač ploča i radijski voditelj Yammat FMa proizvodi pjenušce na zagorskim bregima

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Ako slušate Yammat FM sigurno ste nabasali na radijsku emisiju DJ Pepija koji iz obiteljskog vinograda radi pjenušce

Prije 25 godina krenuo je skupljati ploče, dobio prvu gažu u Aquariusu, a kroz svoju dugogodišnju karijeru ostvario je nebrojeno mnogo projekata pa tako, čak i u slučaju da niste od tulumarenja do jutra i vještih plesnih pokreta, za DJ Pepija zasigurno ste negdje čuli. On je, naime, jedan od voditelja na radiju Yammat, začetnik je Freilauf programa u sklopu kojeg je u Hrvatsku doveo brojna poznata imena internacionalne klupske scene, jedan je od ključnih ljudi Gardenovog festivala u Tisnom, ali i ekipe Garden Breweryja općenito. Još jedan projekt kojim se posebno ponosi je Hohcajt koji je pokrenuo s partnericom Ivanom. Baš kao na pravoj svadbi, u pitanju je serija dnevnih tuluma u kojima spaja dobru glazbu, hranu i piće malih proizvođača. S tom se mišlju bavi i ovih dana. Dj Pepi Jogarde, čije pravo ime je Josip Hubzin, sa svojim je ocem Vlatkom proteklih nekoliko godina zadužen za obiteljski vinograd.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Nalazi se u Belcu na samom podnožju Ivančice, u zelenoj zoni, a podigao ga je, kaže, kako bi tatu maknuo od ekrana i stvorio mu zanimaciju, a onda se i sam zainteresirao za proizvodnju vina, sprijateljio s ekipom iz vinarije Voštinić Klasnić, s kojom i danas uspješno surađuje, pa se zaljubio u cijeli proces. No, baš kao i u svemu što radi, i u proizvodnji vina Pepi je krenuo putem drugačijim od uobičajenog pa tako u zagorskim bregima, potpuno neočekivano, proizvodi samo crne sorte.

"Moja familija je oduvijek sadila vino, ali oni su se fokusirali na bijele sorte uobičajene za zagorske brege gdje svi sade rizlinge i graševine, ja sam rekao da hoću samo crne sorte. Zato sam posadio syrah, cabernet sauvignon, merlot te nešto malo crnog pinota. Mojim lokalcima tamo to je preteško vino, svi traže bijelo pa sam se, zbog kompromisa i kad sam osjetio podneblje u kojem se nalazim, odlučio na neku srednju varijantu i napravio i rose. Ove godine radim samo pjenušce i fokusiran sam na blanc de noirs koji nastaje od crnih sorti. Pjenušac radim klasičnom metodom, vrenjem u boci, sekundarnom fermentacijom", ispričao nam je dobro raspoložen Pepi u jednom dahu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Logično, zanimalo nas je kako danas spaja glazbu i proizvodnju vina i, na naše iznenađenje, Pepi je odmah imao spreman odgovor.

"U podrumu vinu puštam frekvencije. Radim to samo na barrique bačvama, ispod sam stavio membrane i puštam ambijentalnu i klasičnu glazbu. Zbog tih vibracija sedimenti bi trebali drugačije padati. Meni je glazba cijeli svemir, sve gledam kroz zvuk i to mi ima smisla", rekao je i dodao kako, s obzirom na to da nikada nije izdao vinil ili remix, možda onda jedno od budućih vina nazove Frequency.

"Za sada je tu moj C-mol na koji sam dosta ponosan", dodaje.

Rekao je i kako za sada proizvodi tek 5000 boca vina, ali kako mu je za početak i za njegove potrebe to sasvim dovoljno. Kao i u svemu što radi, želi se orijentirati na manje serije, ali velike užitke.

"Vina koja radim su namijenjena uživanju u malim stvarima. Ne želim biti na policama dućana niti imam ambicija previše se širiti. Više volim ove manje, ali kvalitetne, butik stvari za posebne trenutke."

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Rekao nam je i kako ga je u cijeloj priči najviše namučila administracija, ali i kako za baš ničime ne žali te stalno smišlja načine za širenje. Osim trsova, naime, Pepi je oko vinograda posadio i industrijsku konoplju koja mu pomaže rahliti zemlju i privlači pčele. Od konoplje danas proizvodi CBD ulje, hladno prešano ulje te protein koji, kako kaže, na organizam djeluje kao kad pojedeš tanjur srdela. Osim toga, nedavno se bacio i u uzgoj kamilice od koje planira raditi eterična ulja.

Pepi je simpatičan, srdačan, svestran i, najviše od svega, zaljubljen u ono što radi. Zaključili smo to kada nam je rekao kako ga je proizvodnja vina toliko oduševila da je nedavno otvorio i svoju tvrtku "Vino i Gitare". Plan mu je, kada okolnosti to dopuste, u vinogradu organizirati dnevne tulume nalik Hohcajtu, na kojima će spajati dobru hranu, glazbu i svoja vina, a otkrio je kako bi u bližoj budućnosti volio otvoriti igraonicu za odrasle, mjesto na kojem će se kuhati, plesati i ispijati njegov rose pjenušac u neograničenim količinama i koje će, očekivano, nositi naziv "Pri Pepiju".

"Dofurao sam u vinograd onu veliku, pravu prikolicu iz Nevade i tamo mislim raditi male evente, objediniti domaću autohtonu hranu, rose i dobru glazbu. Ako sadim svoju hranu, imam svoja vina i imam krug ljudi koji to vole, zašto ne?“

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Na kraju, pitali smo ga koliko ga je cijela situacija s pandemijom koronavirusa unazadila, a on nam skromno odgovorio kako, iako su mu brojni poslovni planovi propali, terapiju je ipak pronašao u svom zelenom vinskom carstvu i proizvodima iza kojih danas ponosno stoji. Zanimalo nas je i što onda na svim područjima na koja je trenutno fokusiran očekuje.

"Sve što radim danas me jako veseli, vino i glazba su za mene najbolji oblik hedonizma koji me ispunjava i volio bih to prenijeti svima pa se nadam da će uskoro i to biti moguće. Isto tako mislim da je već sada naboj u ljudima sve veći i, bez obzira koliko ljudi će biti na različitim okupljanjima, kada i gdje će se održavati, mislim da će atmosfera uvijek biti odlična jer će ljudi to znati više cijeniti", zaključio je na kraju.

Njegova vina možete kupiti u mini marketu Proljeće u zagrebačkoj Sermageovoj ulici, putem web stranice ili direktno od samog Pepija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:37