Imamo recept

Paul McCartney i Ringo Starr ne mogu joj odoljeti: Pripremite savršeno kremastu tjesteninu koju obožavaju legende

Paul McCartney i Ringo Starr

 Mary McCartney/Instagram @the.mccartney.family
Kći britanskog glazbenika i člana Beatlesa izdala je treću kuharicu u kojoj dijeli recepte za jela koje je kuhala slavnim glazbenicim, glumcima, umjetnicima...

Fotografkinja i kuharica Mary McCartney, inače kći poznatog Paula i Linde, ne živi u sjeni svojih roditelja. Naime, strastveno zaljubljena u fotografiju i kuhanje, spojila je svoje dvije strasti i nakon dvije vegetarijanske kuharice - At my Table i Food, krajem prošle godine objavila i treću - Feeding Creativity, naslov koji se dugo čekao.

Mary u novoj kuharici, na više od 200 stranica i kroz 60 recepata ilustriranih jako dobrim fotografijama aktera kojima je kuhala - a sve su to redom poznata imena - slavi jednostavnu i ukusnu hranu biljnog podrijetla. Cijeli koncept kuharice je drugačiji od svega što smo do sad imali prilike vidjeti. Naime, Mary kuha poznatim osobama na njihovom "terenu", fotografira ih dok jedu njezina jela, prepričava anegdote sa tih druženja, koje i snima mobitelom, te na kraju otkriva i recept.

Između ostalih, u njezinoj hrani uživaju glumice i glumci Cameron Diaz, Drew Barrymore, Woody Harrelson, Michelle Yeoh i Stanley Tucci, slikar David Hockney, redatelj George Lucas, umjetnica Cindy Sherman, kantautor Elvis Costello, diskograf Nile Rodgers, ali i njezin otac Paul McCartney te njegov kolega i veliki prijatelj Richard Starkey, poznatiji pod pseudonimom Ringo Starr. I dok je, primjerice, Diaz uživala u palačinkama, Hockney u kolaču od luka, graška i špinata, njezin je otac s Ringom guštao u kremastoj tjestenini.

Austrijski Falstaff podijelio je recept.

KREMASTA ZELENA TJESTENINA

Trebat će vam:
400 tagliatella ili špageta
sol

Za pržene krušne mrvice:
1 žlica maslinovog ulja
2 šnite starog kruha, jako usitnjenog
prstohvat soli
prstohvat svježe mljevenog crnog papra
2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog

Za umak:
200 g šparoga, divljih ili uzgojnih
400 ml vrhnja za kuhanje
korica 1 limuna
prstohvat soli
malo svježe mljevenog crnog papra
140 g smrznutog graška, odmrznutog

Za posluživanje:
listovi bosiljka

Priprema:

Zakuhajte veliki lonac vode, dodajte veliki prstohvat morske soli, i kuhajte tjesteninu da bude al dente prema uputama na pakiranju.

Za pripremu prženih krušnih mrvica, u velikoj tavi s visokim stijenkama na srednje visokoj temperaturi, popržite krušne mrvice i dobar prstohvat morske soli i crnog papra na maslinovom ulju. Često miješajte, dok krušne mrvice ne postanu zlatne i hrskave. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckani peršin pa prebacite u zdjelu i ostavite sa strane.

Za umak, šparoge narežite na duge tanke trakice. Stavite u srednje veliku zdjelu, prelijte kipućom vodom i kuhajte dok ne postane al dente - oko 5 minuta, zatim ocijedite.

U tavi lagano zagrijte vrhnje. Kad se zagrije, začinite koricom limuna, obilnim prstohvatom morske soli i svježe mljevenim crnim paprom. U umak dodajte ocijeđene šparoge i grašak. Lagano pirjajte par minuta da se svi okusi sjedine. Dobro promiješajte.

Kuhanu tjesteninu ocijedite i dodajte u tavu, ugasite vatru i lagano promiješajte da se obloži umakom.

Za posluživanje stavite tjesteninu na tanjure s puno umaka i ukrasite tostiranim krušnim mrvicama i listićima svježeg bosiljka.

Ovu zanimljivu kuharicu moguće je naručiti putem Maryna web shopa ili direktno kod izdavačke kuće Taschen. Na obje adrese prodaje se po cijeni od 40 funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:01