DOBRI SAVJETI

PECITE SAVRŠENE KOLAČE: Ovo je pet trikova koje morate znati ako želite peći kolače kao profesionalac!

Bacamo se na pečenje kolača...

Što je kamen za pečenje pizze?

Odlična stvar, ne samo za ljubitelje pizze, već i da sve one koji vole hrskave rubove na svojim tartovima, pitama i kolačima. Kako biste spriječili mekano dno, vaš tart pecite u kalupu na prethodno zagrijanom kamenu za pečenje.

Maslac u tijesto utrljavajte donjim dijelom dlana, a ne vršcima prstiju!

Kada radite prhko tijesto, vrlo je važno da vam se sastojci ne zagriju i da tijesto brzo zamijesite. Ako maslac utrljate u brašno s donjim dijelom dlana izbjeći ćete stvaranje velikih komada maslaca koji će na kraju stvoriti grudice u tijestu!

Jaja dovedite na sobnu temperaturu!

Prilikom izrade prhkog tijesta važno je imati sve sastojke hladnima. Prije nego počnete raditi kolače od prhkog tijesta, ohladite sve deset minuta prije korištenja. Čak i posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, čak i brašno! Ruke isperite u hladnoj vodi, na taj način ćete dobiti savršeno mrvičasto tijesto i maslac vam se neće otopiti. Ipak, ne zahtjevaju svi recepti hladne sastojke, pa će vam tako trebati nekada zagrijati jaja na sobnu temperaturu. U tom slaučaju, ili držite jaja u ljusci u toploj vodi oko pet minuta ili ih razbijte u posudu pa ih ostavite koju minutu u kuhinju da im temperatura blago poraste.

Počnite bjelanjke za snijeg miksati na niskoj brzini!

Kada želite napraviti snijeg od bjelanjaka, to vjerojatno želite napraviti što je prije moguće. I zato ih miksate na najvišoj brzini. Nažalost, na taj način razdvajate proteine u bjelanjcima i počinje se stvarati pjena, koju ne želite. Započnite na jako slaboj brzini te onda pojačavajte pri kraju.

Kako znati da vam se tijesto udvostručilo?

Jednostavno je, koristite zdjelu koja je duplo veća od vaše kuglice tijesta. Budući da na brzinu dizanja tijesto utječe puno faktora (poput strujanja zraka, topline, temperature u vašem stanu/kući), jednostavnije je da pratite kretanje tijesta u posudi nego se striktno držite vremenskog perioda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 08:03