DOBRI SAVJETI

Pećnica ili štednjak? Imamo nekoliko dobrih savjeta kako najbolje podgrijati rižu, pizzu i povrće

 Tvirbickis
Podgrijavanjem na ovaj način hrana će barem djelomično zadržati svoju teksturu...

Unatoč tome što ih mnogi izbjegavaju, često nismo ni svjesni da se od ostataka može napraviti prava gozba. Malo spretnosti i pokoji trik iz rukava sve su što vam treba pa smo zato pripremili nekoliko stvarno korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći da pri zagrijavanju riže, tjestenine, pizze, povrća i ribe ostaci od jučer ne izgube na teksturi i okusu. Svakako valja pripaziti i na rok trajanja pa tako, u slučaju da vam, primjerice, rižoto s morskim plodovima u hladnjaku stoji nekoliko dana, najbolja opcija ipak će biti preskočiti zagrijavanje. Vodite računa o tome koliko pojedina namirnica može stajati, a za sve ostalo u nastavku vaš čeka nekoliko korisnih savjeta.

Pizza

U slučaju da niste fan hladne pizze, a zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici najčešće dobivate mekane i vodenaste komade pizze, najbolja ideja koja vam neće oduzeti previše vremena bit će tek obična tava. Tavu je najprije potrebno dobro zagrijati, a zatim na nju dodati komad pizze. Na ovaj će način pizza poprimiti hrskavu koricu, a sir s gornje strane se još jednom rastopiti. Svakako pripazite na vrijeme pečenja kako tijesto ne bi poprimilo gorak okus. Osim tave, nešto kompliciranija, ali još uvijek dobra opcija bit će i zagrijavanje pizze u pećnici. Možete je staviti na papir za pečenje, a zatim na najnižu razinu u pećnici ili pak na zagrijani pizza kamen. Nakon toga, bit će gotovo kao svježa.

image
Arx0nt

Pečeno povrće

Pečeno povrće također će biti ukusnije zagrijete li ga u pećnici, no dobra ideja bit će u pećnicu, dok se ona još zagrijava, ubaciti praznu posudu za pečenje. Na taj način povrće ćete staviti u već dobro zagrijanu posudu i ono će ostati sočnije iznutra, a hrskavije izvana.

image
Robyn Mackenzie

Tjestenina

Iako će tjestenina podgrijavanjem rijetko kada zadržati nešto čvršću, al dente teksturu, važno je pobrinuti se da ipak ne postane previše gumena. Upravo zato, najbolje će biti ubaciti je u tavu i dodati joj žlicu vode kako bi se umak u kojem se nalazi otpustio i postao kremast. Ako je potrebno, tjestenini dodajte više vode, no svakako pripazite da ne pretjerate. Gotova će biti kada je dovoljno topla, a umak dovoljno kremast i u tom je trenutku obavezno maknite s vatre kako se ne bi prekuhala.

image
Tvirbickis

Riba

Kada su u pitanju riba i morski plodovi, brojni stručnjaci preporučuju da ih je idući dan ipak bolje ostaviti hladnima. Razlog tome je i činjenica da su riba i morski plodovi prilično delikatni i lako ih je prekuhati i presušiti, no u slučaju da baš morate zagrijati ribu, savjetuje se da je stavite u papir za pečenje, dodajte žlicu ili dvije temeljca ili vode, umotate i ubacite u pećnicu na desetak minuta. Imajte na umu i da će debljina komada ribe odigrati značajnu ulogu kada je u pitanju vrijeme zagrijavanja.

image
iStock

Riža

Kako kažu oni iskusni, najbolji način za podgrijavanje riže bit će u mikrovalnoj pećnici. Dodatnim kuhanjem mogla bi se pretvoriti u kašu, dok će mikrovalnoj zadržati teksturu, posebice ako je prekrijete poklopcem dok se zagrijava. Ako ne posjedujete mikrovalnu pećnicu, dobra ideja bit će i klasična pećnica. Stavite rižu u vatrostalnu posudu, prekrijte je poklopcem ili folijom i pustite da se kratko zagrije.

image
Drong
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 08:04