DOBRE PREPORUKE

Pet izletišta u okolici Zagreba koja neće razočarati hranom!

Seosko imanje Kezele
 Tomislav Krišto/Cropix

Ljepši dani su pred nama, a kao stvoreni su za izlete i ručkove na terasi. Donosimo vam pet mjesta koja biste svakako trebali posjetiti i uživati u bajkovitom okruženju i odličnoj gastronomskoj ponudi.

Seoski turizam Grešna gorica

image
Grešne Gorice
Bruno Konjević/Cropix

Seoski turizam Grešna gorica nalazi se u zagorskom Desiniću, oko sat vremena vožnje od Zagreba. Jedno je od popularnijih izletišta, čemu sigurno pridonosi i blizina Krapinskih Toplica, Etno sela Kumrovec, dvorca Miljana i, naravno, Velikog Tabora pa mnogi ovaj kraj izabiru za cjelodnevni izlet.

Restoran Žganjer

image
Restoran Žganjer
Robert Fajt/Cropix

Na pola sata od Zagreba ponad Kupe uzdiže se srednjovjekovni grad Ozalj u kojem su stolovali hrvatski velmože Zrinski i Frankopani. Povijesni dragulj i prekrasna priroda trebali bi biti dovoljni da se odvažite na proljetni izlet u tom smjeru.

Seosko gospodarstvo Slavagora

image
Kod Kuzme
Privatna arhiva

Samobor i Samoborsko gorje oduvijek su bili omiljena vikend destinacija Zagrepčana koji bi, osim boravka u prirodi, rado u spomenuti kraj navraćali i na obiteljske nedjeljne ručkove po starim gostionama i izletištima. Jedno od takvih je i Izletište Kuzmanović Slavagora, do kojeg iz Samobora vodi četiri kilometra poprilično vijugave, strme ceste pa već na putu za gore počinjete računati koliko gemišta je previše za siguran povratak kući.

Seoski turizam Kezele

image
Seosko imanje Kezele
Tomislav Krišto/Cropix

Drago Kezele jedan je od pionira ruralnog turizma u Hrvatskoj. Nastavio je staru obiteljsku ugostiteljsku tradiciju pečenja kotlovine na sajmovima i proizvodnju vina. Iz kotlovine je nastalo prekrasno seosko imanje s restoranom u okolici Ivanić Grada, dok vina Kezele danas krase brojna priznanja.

Izletište Gogo

image
Izletište Gogo
Privatna Arhiva

Izletište Gogo je smješteno na obroncima Samoborskog gorja, u mjestu Slani Dol. Od Samobora je udaljeno 7 km, a od Zagreba 25 km. Unutrašnjost lokala, kao i terasa su kapaciteta do 35 osoba. Ovdje možete kušati jela pripremljena na tradicionalni način, poput zagorske juhe, zapečenih štrukli, žumberačke pastrve, samoborskog kotleta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 05:40