SVJEŽI I VOĆNI

Pet najboljih domaćih suhih ili polusuhih pjenušaca charmat metode u 2020. godini

Konzumirate li ove pjenušce unutar godinu dana od flaširanja, dobit ćete najbolji omjer uloženog i dobivenog

Charmat ili tankovska metoda značajno ubrzava i pojeftinjuje proces nastanka pjenušavog vina, zbog čega su takvi pjenušci, iako svježijeg i voćnijeg, ipak jednostavnijeg mirisa i okusa te značajno kraćeg životnog vijeka od onih dobivenih klasičnom metodom. Ako se konzumiraju unutar godine dana od flaširanja mogu pružiti izvanredan omjer uloženog i dobivenog. Dobar charmat pjenušac bi trebao biti pjenušac pristupačne cijene, blagog okusa i čistih voćno cvjetnih aroma, koji nije namijenjen čuvanju. Trošiti ih uz hranu kao što je svježe voće, svježi kravlji i kozji sirevi, slana peciva, salate od plodova mora, tjestenine s dagnjama, kozice na salatu, waldorf salatu i druga slična jela.

1. BABOS, PJENUŠAVO VINO 2019.

Cijena: 65 kn
Kvaliteta: 87/100

Od sorte malvazija istarska. Lagano pjenušavo vino blagog okusa napravljeno u maniri talijanskog prosecca, blago slatkasto, s puno svježeg voća u vidu breskve i nektarine, živih kiselina koje slatkoći daju lijepu protutežu i čine vino svježim. Atraktivno miriše i osvježava. Dobro ga ohladiti prije konzumacije.

image
Babos - Pjenušavo vino brut 2019

2. VINA LAGUNA, PERLA ROSE NV

Cijena: 60 kn
Kvaliteta: 86/100

Od sorte teran. Nježno, lepršavo i živahno pjenušavo vino. Suptilno na nosu, odiše svježinom i aromama herbalno-voćnog karaktera. Okus je lagan, osvježavajući, slatkastokiselkast, s ugodnom oštrinom i efektnom kremoznošću na nepcu. Izvrstan omjer vrijednosti i novca.

image
AGROLAGUNA - Perla rose

3. MEDEA, MALVAZIJA BRUT NV

Cijena: 50 kn
Kvaliteta: 86/100

Od sorte malvazija istarska. Nježna i aromatična pjenušava malvazija, prozračna, lepršava i lagana. Elegantnog i gotovo prozračnog okusa, niskog alkohola i blagih kiselina, s dodirom slatke i sočne voćnosti na retrookusu.

image
MEDEA - Brut malvazija

4. LEGOVINA, MALVAZIJA PERLATA BRUT 2018.

Cijena: 75 kn
Kvaliteta: 86/100

Od sorte malvazija istarska. Nježnog mirisa s blagim citrusnim notama. Laganog i lepršavog te blagog kiselkastoslatkastog okusa, vitkog tijela i kraćeg trajanja. Fini, čisti i nepretenciozni pjenušac osvježavajućeg karaktera za svakodnevnu potrošnju.

image
Legovina - Malvazija brut 2018.


5. VINOLOG, LECTUS BRUT 2019.

Cijena: 70 kn
Kvaliteta: 86/100

Od sorte graševina. Intenzivnog i atraktivnog mirisa koji pršti primarnim aromama s asocijacijom na breskvu, nektarinu, jabuku i agrume. Blagog okusa na granici suhoće i slatkastosti, s puno sočne voćnosti na nepcu, odiše svježinom i primarnošću. Idealno party vino.

image
Vinolog - Lectus Brut 2019.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 08:04