SLINE CURE

Pet prejednostavnih Ottolenghijevih recepata koji vam neće oduzeti više od sat vremena

 Los_angela
Od kruha za doručak, preko brze, a bogate povrtne tjestenine pa sve do omiljene limunaste slastice

Jela Yotama Ottolenghija, jednog od najpoznatijeg chefa na svijetu, uvijek će biti dobra ideja, bez obzira je li u pitanju brzinski ručak, opušteno druženje s najdražima ili kakva posebna prilika. Volimo ih i zato što je priprema istih najčešće prilično jednostavna, sama jela u maštovita i drugačija i, ono najvažnije, vole ih čak i najveći skeptici. Upravo zato, pripremili smo popis od pet jednostavnih jela koji će osvojiti baš sve koji ih isprobaju, no upozoravamo vas, budite spremni na brojne upite za recepte onih kojima ih odlučite ponuditi.

Pappardelle s maslinama i kaparima

image
Memo84

Trebat će vam:

2 žlice maslinova ulja
1 glavica luka
3 žlice rose harisse
400 g cherry rajčica
55 g očišćenih kalmata maslina
2 žlice kapara
1 žličica soli
200 ml vode
15 g peršina
500 g pappardella
120 g grčkog jogurta

Priprema:

U velikoj tavi najprije zagrijte maslinovo ulje. Kad je ulje dovoljno zagrijano, dodajte sjeckani luk i pirjajte oko osam minuta. Povremeno promiješajte, ali pustite da se luk karamelizira. Dodajte harissa začin, rajčice, masline, kapare i pola žličice soli. Pirjajte još tri do četiri minute, dok rajčice ne postanu gnjecave. Dodajte vodu i pustite da se kuha dok se ne pojave mjehurići. Vatru smanjite na srednju jačinu, na tavu stavite poklopac i kuhajte oko 10 minuta. Poklopac odstranite, kuhajte još četiri do pet minuta dok umak ne postane gust pa na kraju umiješajte sitno sjeckani peršin. Dok se umak kuha, u velikom loncu zagrijte dobro posoljenu vodu. Kada proključa, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, tjesteninu procijedite i pomiješajte s umakom. Poslužite uz žlicu jogurta i pospite svježim peršinom.

Mini galette s batatom

image
Los_angela

Trebat će vam:

3 batata
250 g lisnatog tijesta
1 jaje
6 i pol žlica kiselog vrhnja
3 i pola žlice kozjeg sira
2 žlice bučinih sjemenki
1 srednja papričica
1 žlica maslinova ulja
1 režanj češnjaka
2 žlice sitno sjeckanog peršina
Krupna morska sol
Svježe mljeveni papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Batat u kori pecite 35 do 45 minuta, dok ne postane mekan. Pustite da se ohladi pa ga ogulite i nasjeckajte na tanke ploške. Za to vrijeme razvaljajte gotovo lisnato tijesto, podijelite ga na 4 manja pravokutnika, izbodite ih vilicom i prebacite na papir za pečenje. Prebacite sve u hladnjak na barem pola sata. Kada se dovoljno ohladilo, tijesto premažite jajem, a zatim na to dodajte tanki sloj kiselog vrhnja. Pripazite da rubovi ostanu čisti. Na kiselo vrhnje dodajte ploške batata, začinite soli i paprom te mrvicama kozjeg sira. Na sve dodajte i bučine sjemenke i sitno sjeckanu ljutu papričicu. Pecite oko 20 do 25 minuta, dok lisnato tijesto ne poprimi zlatnu boju. Dok se galette peku, pomiješajte maslinovo ulje, češnjak i peršin, dodajte prstohvat soli. Odmah nakon što ste galette izvadili iz pećnice, premažite ih mješavinom s maslinovim uljem. Poslužite na sobnoj temperaturi.

Janjeće polpete s pistacijom i umakom od grčkog jogurta

image
Asab974

Za polpete će vam trebati:

Pola šalice očišćenih pistacija
1 1/4 šalica rukole
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
500 g mljevene janjetine
3 žlice maslinova ulja
Sol i papar

image
Mindstyle

Za umak će vam trebati:

1 šalica grčkog jogurta
1 žlica sumaca
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica limunovog soka

Priprema:

Najprije pripremite umak tako da dobro promiješate sve sastojke, spremite ga u hladnjak i izvadite na sobnu temperaturu tek kada su polpete gotove, a onda se bacite na pripremu polpeta. Pistaciju prvu ubacite u blender, usitnite na krupnije komade i prebacite u veću posudu. U blenderu zatim na grubo usitnite i rukolu pa je također prebacite u posudu s pistacijom, a zatim usitnite i luk i češnjak. Sastojcima dodajte mljevenu janjetinu, žlicu ulja, sol i papar. Dobro promiješajte i oblikujte polpete. Pecite ih na tavi u koju ste dodali žlicu ulja i pričekali da se ono dobro zagrije. Polpete pecite oko 7 minuta, po tri i pola sa svake strane.

Kruh s ciklom, kimom i kozjim sirom

Trebat će vam:

50 g zobenih pahuljica
20 g timijana
50 g bučinih sjemenki
2 žlice sjemenki kima
2 žlice sjemenki crnog kima
100 g bijelog brašna
100 g integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
1 očišćena i naribana cikla
2 jaja
80 ml suncokretovog ulja
80 g kiselog vrhnja
1 žlica meda
20 g parmezana
120 g mladog kozjeg sira

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a posudu za pečenje nauljite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte zobene pahuljice, timijan, bučine sjemenke, kim, crni kim i žlicu zobenih pahuljica. U drugoj posudi pomiješajte brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte im ciklu i ostatak zobenih pahuljica. Nakon dodavanja cikle, miks u zdjeli s brašnom nemojte previše miješati, već samo odložite sa strane. U posebnoj zdjeli pomiješajte jaja, ulje, kiselo vrhnje, med i parmezan. Sve zajedno dodajte u zdjelu s brašnima i ciklom pa tek sad dobro promiješajte. Dodajte kozji sir i još jednom laganim pokretima sjedinite sastojke. Dobivenu smjesu prebacite u posudu za pečenje i pospite miksom sjemenki i zobenih pahuljica. Pecite oko 40 minuta, prekrijte folijom pa pecite još 40 minuta. Kruh je gotov kada čačkalica koju zabodete u sredinu izađe čista. Nakon što kruh izvadite iz pećnice, prije serviranja ga pustite da se ohladi barem 20 minuta.

Slatki kruh s limunom i makom

image
Atide

Trebat će vam:

3 jaja
120 g kiselog vrhnja
50 g maslaca
1 žlica maka
1 žlica limunove korice
170 g glatkog brašna
1 1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
90 g šećera u prahu
2 žlice limunovog soka

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. U posudi najprije dobro izmiksajte jaja i šećer, dodajte kiselo vrhnje pa nastavite miksati dok se svi sastojci ne sjedine. U međuvremenu, na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu mak i limunovu koricu. Brašno prosijte pa ga pomiješajte s praškom za pecivo i soli. Sjedinite suhe i mokre sastojke. Dobivenu smjesu prebacite u posudu za pečenje i pecite oko sat vremena. Dok se kolač peče, pripremite glazuru od šećera u prahu i limunovog soka. Kolač dobro ohladite, a zatim mu dodajte glazuru i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:01